Dát pribúda čoraz viac závratným tempom. Lenovo má riešenie, ako ich bezpečne uskladňovať.

Dáta a informácie niekde v cloude. Taký je meniaci sa svet a množstvo dát máme mimo našich počítačov. Už nie je potrebné ich mať u seba, keďže sú kedykoľvek dostupné na diaľku. Hoci to znie zvláštne, cloud nie je niečo nehmotné. V skutočnosti sú vaše dáta a aplikácie na serveroch na zemi, nie v oblakoch.

Firma ako Lenovo nie je v serverových riešeniach žiadnym nováčikom. Poskytuje zázemie veľkým aj malým firmám na prevádzkovanie ich aplikácií alebo uskladnenie veľkého objemu dát. To samozrejme môžete robiť aj na pevnom disku fyzicky pod vašim stolom. Klientom vašej firmy ale budete asi len ťažko vysvetľovať, že ich dáta sú údajne v bezpečí. Preto je vhodné prenechať dátové riešenia a výpočtovú silu na špecializovaných serverových riešeniach, ktoré garantujú dostupnosť dát v počte deviatok (napr. 99,999% z celkového času za rok).

Dátové úložisko ako služba

Nové trendy vo forme dátových skladov a požiadavky majú svoje výhody. Nemusíte sa zaťažovať týmito otázkami:

  • Kto je zodpovedný za hardvérové riešenie
  • Aký je aktuálny technický stav zariadení
  • Kde sú dátové servery fyzicky umiestnené
  • Aké rizikové situácie by mohli nastať
  • Aká je konektivita k serverom

Podľa prieskumu spoločnosti ITIC z roku 2017 majú systémy Lenovo jedny z najnižších odstávok vôbec. Ide o štatistiky popisované pre celkový beh mimo plánovaných odstávok z dôvodu aktualizácie komponentov alebo plánovaných reštartov. Lenovo podľa ITIC predbehlo spoločnosti ako HP Enterprise so svojimi ProLiant servermi. Tie mali odstávku až 37 minút za rok a server. Oproti tomu Lenovo servery mali len 2,1 minúty za rok na jeden server. Vo všetkých prípadoch na serveroch bežali operačné systémy postavené na báze Linuxu.

„Flexibilita, rýchle nasadenie, lineárne škálovanie výpočtového výkonu IOPS a diskovej kapacity, jednoduchý manažment pre celé riešenie to predstavujú riešenia  Lenovo ThinkAgile” – Wojciech Wszół, DCG Lenovo Slovakia

Prečo cloud?

Resp. inak povedané prečo server? Je to spoľahlivejšie riešenie, o ktoré sa nemusíte starať. V prípade, že si chcete službu dátového úložiska prenajať. Rozdielom nie je len spoľahlivosť dát ale aj dostupnosť. Diskové riešenia kupované ako služba vám dávajú zároveň variabilitu. To znamená, kedykoľvek môžete pridať dátovú kapacitu alebo o toto pridanie požiadať.

Navyše migrácia dát nie je závislá na jednej lokalite. Dnes je pre mnohých podstatné to, kam budú dáta svojich klientov umiestňovať. Môžete spustiť webovú službu akéhokoľvek typu, napríklad na projektové plánovanie, no dáta nesmú opustiť napríklad priestor Európskej únie. Podstatné je pritom plnenie nariadenia GDPR.

Prípadne budete potrebovať premiestniť dáta fyzicky na inú lokalitu v rámci pobočiek firmy. Keď budete mať dáta na riešeniach od Lenova, nie je to žiadny problém. V jednoduchosti povedané, je tu možné s dátami robiť veci, ktoré na bežnom dátovom úložisku v kancelárii nemáte možnosť alebo len v obmedzenej miere.

„Lenovo ako jediné spolupracuje so všetkými lídrami na trhu SDDC a HCI riešení. Ako jediná firma historicky nemáme Enterprise Storage portfólio, preto spolupracujeme s firmami ako Nutanix, Microsoft, Datacore, Vmware, Pivot3. Našim zákazníkom poskytujeme certifikované a otestované riešenia, kde je Lenovo single point of contact pre podporu a riešenie prípadných problémov. Lenovo je navyše číslo 1 v spoľahlivosti podľa ITIC testov“, Wojciech Wszół, DCG Lenovo Slovakia

Nadrozmerná disková kapacita

Vždy bude dilema, či použiť vlastné dátové riešenia alebo si ich prenajať. Vo výsledku vás prenájom vyjde podstatne menej ako kupovať a starať sa o riešenie sami. Podľa preferencií je na vás, či potrebujete ThinkSystem alebo Storage DX8200 postavenom na systémoch Cloudian, NexetaStor alebo DataCore. Ukladanie dát má rôzne podoby, nemusí ísť o dátový sklad pre vaše virtuálne alebo serverové aplikácie. Mnohí volia ThinkSystem aj kvôli veľkej škálovateľnosti diskových polí. Vhodné pre firmy, kde je potrebné uchovávať veľké množstvo pribúdajúcich dát, napríklad z viacerých kamerových systémov.

Celková kapacita surového úložiska dát môže dosiahnuť hodnotu napríklad až 3 PT. Aj tu platí, že disky sú v reálnom čase šifrované a tak nehrozí únik dát ani v prípade fyzickej krádeže diskového poľa. Kto sa zaujíma o tieto technológie, vie, že neustále zálohovanie je jednou z častých požiadaviek. Preto nechýba podpora Microsoft Volume Shadow Copy Services. Vďaka tomu sa dajú dáta zálohovať v akomkoľvek čase. Teda aj vtedy, keď sa s nimi pracuje.

Prenájom tiež zabezpečí to, že vaša firma splní bezpečnostné podmienky a regulácie jednotlivých štátov. Podľa geografickej lokality bude server spĺňať legislatívne náležitosti danej krajiny. Vy si s tým nemusíte robiť starosti.

Využiť sa dajú rôzne modely serverov. Jedným z príkladov môže byť Lenovo Storage DX8200C so systémom Cloudian Hyperstore. Ide o riešenie na správu dátového priestoru. Server ako taký je škálovateľný. To znamená, že si každý môže zvoliť konfiguráciu, akú potrebuje. To aj neskôr, netreba sa rozhodnúť hneď pri kúpe alebo prenájme takéhoto servera. Zmestí sa do neho celkovo 14 pevných diskov s rozmerom 3,5“ a dva disky s rozmerom 2,5“.

Lenovo má vo svojom portfóliu dvoch slovenských cloudových providerov, ktorí sa rozhodli práve pre naše riešenia. Zároveň máme na Slovensku aj prvého zákazníka, ktorý sa rozhodol pre 8-nodové SDDC riešenie postavené na MS Storage Spaces Direct. Ide o vôbec prvú takú inštaláciu vo Východnej Európe“, Wojciech Wszół, DCG Lenovo Slovakia

Či už pôjde o HDD alebo SSD typ, je na používateľovi. Celkovo môže mať dátový server kapacitu až 112 TB dát. Softvérové riešenie umožní kontrolovať stav diskov, vytvárať virtuálne jednotky ako aj vytvárať skupiny diskov. Tie potom môžete spravovať ako jeden celok. Všetky dáta na diskoch sú šifrované 256-bitovým AES šifrovaním. Softvér sa okrem iného postará o vytváranie tzv. snapshotov diskov. Všetko v plánovaných časoch a intervaloch, ktoré bude používateľ požadovať.

Prečítajte si aj:

Windows Server 2016 prichádza na hosting ZONER-u

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.