Pracovný notebook s výkonom, ktorý očakávate od pracovnej stanice v roku 2022.

Rovnako tak aj v ďalších rokoch, v mnou testovanej konfigurácii tomuto notebooku tak skoro dych nedôjde. Vychádza z rodiny Lenovo ThinkBook. Tá sa za posledné roky rozrástla a neustále pribúdajú nové modely. Poďme ale na tento notebook.

Kopec rečí o výkone

Naozaj sa chceme baviť pri procesore AMD Ryzen 9 5900HX 3,3 ÷ 4,6 GHz, RTX karte od NVIDIE a 32 GB RAM o výkone? Nie, to už podľa tabuľky parametrov dávno viete a keď kupujete pracovnú stanicu, rozumiete, čo potrebujete. Tak teda aký tento notebook je z pohľadu používania? Tento kus som testoval niekoľko týždňov. Na jednu stranu som si vychutnával vysoký pracovný výkon, zároveň aj herný. Naopak ale musel som si byť vedomý, že na batériu vydrží tri hodiny. Nie desať, ani 5 ale tri. Výrobca na webe pre istotu ani neuvádza oficiálnu výdrž. Našťastie, väčšinou sú úplne mimo nejakým nereálnym a sterilným testom. Je to silný notebook a toto kupujete v prvom rade. Tu nejde o to, aby vám vydržal pol dňa v režime na batériu.

Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Adaptér 230 W

Poriadna tehla, ale dodá počítaču dostatok energie pri vysokom výkone. Ja som nameral odber 110 W pri najvyššom zaťažení, aké som vedel na notebooku spraviť. Na prenášanie je to trochu veľa. Skrátka, je to veľký notebook so 16“ uhlopriečkou displeja a 2K rozlíšením. Všetko má svoje opodstatnenie, len tvrdím, že treba počítať s tým, že takáto pracovná stanica bude v praxi vyžadovať iné návyky. Čo je ale vynikajúce a skutočne návykové, je práve napájanie zo zadnej strany. Tam je totiž šachta na obdĺžnikový konektor Lenovo, vedľa aj dva USB 3.2 porty. Bolo to o zvyku, pripojenie zariadení vyžadovalo sklopiť veko displeja, no potom už nezavadzali na boku notebooku. Na boku sú potom USB-C a ďalšie porty.

Touchpad bez tlačidiel a stmievanie

Dá sa naozaj dobre používať, nehovorím, aj tak vždy keď môžem použijem myš. Napriek tomu je touchpad dobre spracovaný, presný a nie je to vyslovene núdzové riešenie. Klávesnica je pohodlná, má dva stupne podsvietenia alebo automatický režim na základe snímača okolitého osvetlenia. Takúto funkciu má aj displej, ale tu som to vypol po desiatich minút používania. Neustále stmavovanie displeja mi prekážalo. Toto sa musia výrobcovia ešte naučiť, hoci na mobile to funguje takmer dokonale. Na notebookoch to nie je doladené a netýka sa to iba Lenova. Prakticky som to vypol všade, ak to nejaký notebook mal.

Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Samostatný numerický blok sa dá dobre použiť, nie je zúžený a tak nepôsobí ako nutné zlo, ktoré sem výrobca dal. Nakoniec, zvykol som si ho často používať, o čom svedčí fakt, že sa dá naozaj používať. Veľké šípky sú tiež dôležitý aspekt. Na takto zameranom počítači rozhodne. Nie sú síce tak veľké, ako bežné klávesy, ale konečne sa na ne trafím prstami. Páčili sa mi špeciálne klávesy na telekonferencie, zapnutie kalkulačky ale aj makro kláves nastaviteľný cez softvér Lenovo Vantage.

2K a kalibrovaný

Displej má rozlíšenie 2560 × 1600 px a sRGB gamut. Je kalibrovaný od spoločnosti X-Rite a máte možnosť prispôsobiť si rôzne farebné režimy. Pri práci s videom alebo grafikou je to prakticky nutnosť, najmä ak potrebujete vidieť neskreslené farby a potrebujete vedieť, v akom rozsahu sú zobrazované, prípadne vami vytvárané. Nad displejom je mechanický kryt webovej kamery, oceníte

Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Nad 70 °C

Je cítiť, že notebook má takmer 2 kg hmotnosti. Ale stále to budete brať tak, že máte v rukách špičkový stroj. Pri vysokom zaťažení zahrejete grafický čip na 71 °C, teplejšej miestnosti pridajte ešte 8 stupňov. Šasi je potom tak horúce zospodu, že vás za jednu sekundu popáli na prstoch, to isté platí aj pre hornú mriežkovanú časť nad klávesnicou. V dobre klimatizovanej miestnosti je mriežka teplejšia len mierne nad teplotu ľudského tela. Hliník to ale zvládne odvádzať.

Reproduktory sú v spodnej časti notebooku a hrajú veľmi dobre. Nie síce tak dobre, ako pracovná stanica HP ZBook Studio 15,6“ G8, ale dajú sa použiť na všetko. Na filmy aj hry, pri hudbe začnete čoskoro pociťovať slabší prejav v oblasti nízkych tónov.

Verdikt

Spojenie AMD a NVIDIA sa mi páčilo. Získate vysoký výkon, no v režime práce na batériu by som chcel ešte lepšie výsledky. Notebook je nielen výkonný ale zároveň dotiahnutý do detailov. Poskytuje súpravu nastavení mikrofón podľa toho, koľko účastníkov v miestnosti bude hovoriť, má rozšírený režim súkromia o elektronické nastaveniach a tiež technológiu rýchleho nabíjania s dodávaným adaptérom.

Tu sa nebavíme o „väčšom“ notebooku. Toto je stroj zameraný na výkon a takto ho treba prijať. Vtedy získate množstvo užitočných vychytávok, ktoré bežne v notebookoch nenájdete a každý deň vám spríjemnia prácu alebo zábavu.

Cena: 1827 eur

Zapožičal: Datacomp

Páči sa nám

  • Spojenie AMD a NVIDIA
  • 2K displej
  • Plnohodnotná klávesnica
  • Kryt webovej kamery
  • Vysoký výkon

Nepáči sa nám

  • len 3 hodiny na batériu
  • veľký adaptér

Technické parametre

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkBook 16p G2
ProcesorAMD Ryzen 9 5900HX 3,3 ÷ 4,6 GHz, 16 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný diskWDC, 1 TB SSD
Hlavný displej16″, IPS, max. rozlíšenie 2560 × 1600 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 3060, 6 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5
Porty2 × USB-C + TB + PD, 2 × USB 3.2, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]355 × 252 × 20
Hmotnosť [kg]1,99
ZapožičalDatacomp
Cena (EUR s DPH)1827
Model / TestyLenovo ThinkBook 16p G2
PCMark 10 – Kancelársky výkon6223
3DMark 11 – Herný výkon19637
VR Mark – Orange Room7907
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]809,7
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]3:12
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]393,76
Faktor mobility1,61

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.