Spoločnosť LG predstavila na CESe okrem iného aj nový OLED televízor. Pôvodne prenikali správy, že LG ukáže OLED televízor s meniteľným pomerom zakrivenia, to sa ale na tlačovej konferencii nestalo.

OLED televízor

OLED evo je podľa LG najpokročilejší OLED televízor a svete. Tento televízor má nový panel, takisto procesor aj používateľské rozhranie. Televízor príde na trh s viacerými uhlopriečkami, maximum je 83 palcov. Procesor je Aplha 9 Gen4 a vo výbave má prirodzene umelú inteligenciu. Táto výbava rozpoznáva typ obrazu, špeciálne sa zameriava na ľudské tváre a vylepšuje ich podanie. Dokáže napr. oddelene spracovávať postavy v popredí a samostatne pozadie.

Televízor LG OLED evo

Televízor LG OLED evo

Nielen obraz ale aj zvuk

Výsledkom má byť dosiaľ nevídaný obraz na OLED technológii. V zobrazovanom obraze tento televízor napr. deteguje tmavé miesta a zlepšuje ich podanie. Procesor s umelou inteligenciou má na starosti aj vylepšenie zvuku AI SoundPro. Zvuk je pri tomto televízore vo virtuálnom formáte 5.1.2 a napr. pri počúvaní orchestra máte dojem, že sedíte v koncertnej sieni. To všetko bez pridaných reproduktoroch, teda len s tou, ktorá sa nachádza v televízore samotnom. Zvuk sa tiež prispôsobuje tomu, aká je hladina hluku v jeho okolí.

LG OLED evo na špeciálnom umeleckom podstavci

LG OLED evo na špeciálnom umeleckom podstavci

Vylepšené používateľské rozhranie

Domáca obrazovka WebOS bola v novom LG televízore kompletne prepracovaná, zo starej v podstate nezostalo nič. To celkom chválime, mali sme na to špeciálny test. Nový systém je moderne vyzerajúci a automaticky vám vyhľadáva pre vás zaujímavý obsah. Pozná vaše preferencie a tiež vie, aké prémiové služby máte predplatené a vyberá aj z nich.

Nové používateľské prostredie v televízoroch LG

Nové používateľské prostredie v televízoroch LG

Nové diaľkové ovládanie

Zmenilo sa aj populárne diaľkové ovládanie Magic Remote. To sme mimochodom pri našom test chválili aj my. Verzia 2021 tohto ovládača má ergonomický tvar, tlačidlá sú viac intuitívne a výrobca doplnil aj špeciálne tlačidlo pre systém ThinQ AI. To je zatiaľ na Slovensku skôr nepoužiteľné. Niektoré modely majú diaľkové ovládanie vybavené aj NFC na jednoduché pripojenie mobilných zariadení. Týka sa to napr. prehrávania obsahu zo smartfónu na obrazovke televízora alebo opačne.

Ideál pre hráčov

LG OLED je výbornou možnosťou pre hráčov, tieto modely televízorov boli prvé, ktoré mali podporu pre NVIDIA G-Sync. Dnes podporujú televízory LG hranie v rozlíšení 8K a 60p.  Na CESe LG predstavilo novú funkciu Game Optimizer, ktorá automaticky nastaví optimálne parametre na televízore pre konkrétnu hru. Aj cloudové hranie je už možné na televízoroch LG, podporu pre prvý krát ohlásil systém Google Stadia.

Využitie nového diaľkového ovládača

Využitie nového diaľkového ovládača

Aj LG, podobne ako Samsung má lifestylové televízory pre znalcov umenia. Ide o televízory Gallery Design a tento rok k tomu pribudol aj štýlový podstavec pre takýto typ televízora.

Rodina OLED 2021 televízorov od LG

Rodina OLED 2021 televízorov od LG

Budeme mať na test?

Žiaľ, marketing pre LG televízory na Slovensku je z hľadiska našej redakcie nulový. Neexistuje žiadny kontakt na zapožičanie testovacích modelov, informovanie firmy o svojich novinkách firma necháva výhradne na nás. Pritom produkty LG, špeciálne televízory považujeme za veľmi kvalitné a firma to na CESe aj dokázala. Bohužiaľ si zástupcovia tejto firmy nevšimli, že existuje aj taká krajina ako je Slovensko. Je to veľká škoda pre ich produkty a v podstate takto veľmi prihrávajú svojej konkurencii.

Prečítajte si aj:

LG televízory dostanú aplikácie pre služby Google Stadia a NVIDIA GeForce NOW

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.