Trackball je späť a Logitech ho vrátil na trh v najlepšom možnom vyhotovení. Zariadenie na pohľad pripomína myš, obsahuje scrollovacie koliesko, pravé a ľavé tlačidlo a ďalšie doplnkové tlačidlá a ponúka aj podobnú ergonómiu.

Optický senzor však na tele nenájdete, pohyb kurzora myši zabezpečuje veľká guľa v ľavej časti konštrukcie. Táto guľa sa nazýva trackball.

Prechod z klasickej myši na trackball vyžaduje trochu času, avšak aj toto riešenie má svoje čaro. MX ERGO ponúka prémiové spracovanie a skvelú ergonómiu a predstavuje menšiu záťaž pre svaly ako myš. Zariadenie umožňuje náklon až o 20° pre ešte pohodlnejšie používanie, v tomto režime sme trackball používali aj my.

Trackball je späť a jeho používanie je pohodlné a prirodzené

Používanie dvojice hlavných tlačidiel funguje rovnako ako v prípade myši, a to platí aj pre scrollovanie. Koliesko je možné stláčať, podporuje aj horizontálne scrollovanie. Dvojica bočných tlačidiel na ľavom tlačidle má priradenú funkciu Dopredu/dozadu, môžete si ich upraviť cez oficiálny softvér. Pri trackballe sa nachádza tlačidlo, ktoré aktivuje užitočný režim presnosti – pohyb kurzora sa spomalí. MX ERGO je výborné príslušenstvo pre kancelársku robotu. Je pravdepodobné, že bude vyhovovať aj dizajnérom. Jedine hráči ním ohrdnú, hrať strategické hry alebo FPS strieľačky je pomocou trackballu trochu nepraktické.

Užitočné je, že môžete zariadenie používať v kombinácii s dvoma počítačmi súbežne. Pripojenie zabezpečuje Bluetooth a technológia Unifying. MX ERGO tiež podporuje technológiu FLOW, ktorá je špecifická pre príslušenstvo od Logitechu a umožňuje kopírovať údaje do schránky naprieč dvoma zariadeniami. Trackball sa nabíja pomocou micro USB kábla, na jedno nabitie vydrží fungovať až 4 mesiace.

Verdikt

Logitech MX ERGO je trackball, ktorý predstavuje alternatívu ku klasickým myšiam a touchpadom. Jeho používanie je pohodlné, oceňujeme aj režim presnosti pre pomalý a presnejší pohyb kurzorom myši. MX ERGO je vhodný na prácu a keď si zvyknete na trochu iné ovládanie kurzora, oceníte pohodlie, ktoré ponúka.

Cena: 115,90 EUR

Zapožičal: Logitech

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit