Apple na svojom YouTube kanály zverejnil dve nové videá zo série #shotoniphone, ktorými sa tentokrát snaží povedať, resp. ukázať, že aj vertikálne video/film môže mať svoje čaro.

Vertikálne video je ešte stále považované za prežitok a mnohí experti ho nemôžu vystáť. Avšak, vzostupom mnohých sociálnych sietí sme tento formát začali vnímať inak, čo je jasným dôkazom, že zvyknúť alebo aspoň z časti akceptovať sa dá aj takáto forma videí.

Prvé video

Je jasné, že všetky zábery sú točené na iPhone 11 Pro/Max, a to pod vedením známeho filmára a režiséra – Damiena Chazellea. Obe nové videá ukazujú, že aj vertikálne video, resp. krátky dokument vie zaujať. Apple touto sériou nepoukazuje iba na kreativitu a odlišný pohľad na vec, ale aj na to, že iPhone série 11 je výborný stroj na tvorbu videa – áno, opäť reklama – bez toho to nejde.

Tento krátky film/dokument demonštruje schopnosti a možnosti iPhonov, ako je napr. dynamický rozsah, viacero ohniskových vzdialeností (snímačov) a pod. Nepochybne to nie je iba o iPhone, ale aj o kreatívnom režisérovi. Okrem toho boli na tvorbu videa použité rôzne doplnky: stabilizátory, UV filtre a externé objektívy určené pre mobilné zariadenia.

Druhé video

Jeden známy český fotograf a YouTuber, Lukáš Fronk, na svojom Twitteri uviedol: „pokiaľ máme oči vedľa seba, vertikálny film je nezmysel“. Súhlasíte s týmto výrokom? Aký máte názor na tento typ videí, znesiete ich iba na sociálnych sieťach alebo vám nevadia ani v rámci krátkych dokumentov, prezentácií a filmov?

Zdroj: YouTube (Apple)

Prečítajte si aj:

Z iOS zariadení sa môžu stať platobné terminály. Apple kúpil start-up Mobeewave

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE