Smart Cities sú tu a naozaj fungujú.

O inteligentných mestách sa hovorí už dlho, stále však nie sú tak inteligentné, ako by sme chceli. Nové projekty vznikajú a treba ich nejako pospájať.

Praha a Kolín, dve mestá s technológiami Smart sme si boli vyskúšať na vlastnej koži. Mastercard ako priekopník v bezkontaktných platbách a technológiách nás zaviedol do hlavného mesta, kde sme si vyskúšali fungovanie bezhotovostných platieb.

Mesto, ktoré má nielen bohatú históriu, ale v súčasnosti je rozbehnuté byť ozajstným Smart City mestom a ukazovať ostatným, ako to treba robiť.

MHD a kúpa lístka kartou

Mastercard však nie je ten, kto by vydával karty na MHD alebo sa staral o technické zabezpečenie a chce byť partnerom podobných projektov. V praxi teda nemusíte zháňať české koruny, ísť do trafiky s možnosťou zaplatenia kartou alebo použiť zmenáreň z EUR na CZK.

Lístok na MHD si kúpite priamo v MHD. Stačí vám bezkontaktná platobná karta.

Postačí vám nastúpiť a priamo v električke si kúpite časový lístok podľa vašich potrieb. Nie je potrebná žiadna špeciálna karta, postačí vám karta s podporou bezkontaktnej platby. Určite ju máte aj vy. V prípade, že máte nejakú kartu staršieho dátumu, novú už od vašej banky dostanete s podporou bezkontaktnej platby.

Pri nástupe do MHD v Prahe si na prístroji na vydávanie lístkov zvolíte požadovaný cestovný lístok. Priložíte kartu a o niekoľko sekúnd máte vytlačený lístok.

Z našich skúseností je to vynikajúca vec najmä, keď nemáte české koruny alebo na občasné kupovanie lístkov. Zatiaľ celý proces trvá minimálne desať sekúnd a je nevhodný, aby si takýmto spôsobom kupoval lístok každý.

Miroslav Lukeš, generálny riaditeľ Mastercard pre Slovensko: „V Českej a Slovenskej republike je 90 % platieb bezkontaktných.“

Jeden z piatich Čechov robí platby nejakým zariadením – smartfónom, hodinkami alebo napríklad iným typom zariadení označovaných ako weareables.

Bezhotovostne sa dá platiť na tržnici zvanej Manifesto. Je prvá svojho druhu v Čechách a aj pri jej zrode stál Masteracard ako podporovateľ bezhotovostných platieb. Tržnica, kde síce nemusíte použiť bezkontaktnú platbu avšak podmienkou je, že platba nemôže prebiehať hotovosťou. Tržnica, kde nájdete stánky s jedlom a špecifickým tovarom, je rozhodne zaujímavé miesto na jedlo a relax.

City Possible je platforma, ktorej priekopníkom je Mastercard. Je to platforma, ktorá pomáha vytvoriť udržateľný systém pre ľudí a mestá. Systém bezkontaktných platieb sa bude rozširovať. Nie je to len o tom, aby systém pomohol jednoduchšie nakupovať. Na základe vašich nákupov lístkov budete môcť dostávať informácie, ktorý typ cestovného lístka by pre vás mohol byť vhodnejší.

Projekty spoločnosti Mastercard v oblasti Smart Cities na Slovensku a v Čechách

Navyše tu odpadá potreba meniť vašu hotovosť na lokálnu menu. Tretím faktorom je lacnejšie poskytovanie služieb. Náklady na klasické prevádzkovanie lístkových automatov sa šplhajú až do 50 %. To zahŕňa servis automatov, pridávanie prázdnych nepotlačených lístkov, výber hotovosti neraz za účasti ochranky atď.

Náklady na posielanie lístkov cez SMS dosahujú 23 %. Takže použitie platobnej karty ako defacto hotovej platformy je najrozumnejší a najlacnejší spôsob. V tomto konkrétnom prípade na tom získava najviac dopravný podnik daného mesta.

Smart Cities nie je len o doprave a technológiách. Inteligentné technológie sa budú dať využiť na sledovanie prúdenia vzduchu, napríklad pri únikoch plynu

Zoo Praha je jedným z ďalších príkladov. Ročne majú státisíce návštevníkov, slnečné dni znamenajú problém v rade na vstupenku. V prípade, že idete MHD, v nej máte QR kód, ktorý naskenujete aplikáciou MasterPass a priamo cez smartfón zaplatíte. Otázka niekoľko sekúnd a keď prídete k ZOO, nekupujete lístok. Ten už máte, len si naskenujete QR ako potvrdenie o platbe.

Smart Prague 2030 je koncept, ako vytvoriť moderné technológie v jednom meste.

Druhé mesto, ktoré ukazuje ako patriť do Smart Cities, je Kolín. Vzdialený 60 km od Prahy a je to mesto s približne 31 000 obyvateľmi.

Mesto má aplikáciu Kolin in mobile, ktorá je určená pre turistov ako aj pre domácich používateľov. Dostupná je na oboch hlavných platformách, Androide a iOS. Slúži na poskytovanie informácií o meste, obmedzeniach, rekonštrukciách, premávke ale aj kontaktovanie polície. Obyvatelia nemusia sledovať webovú stránku mesta, ani čítať nejaké spravodajstvo v novinách. Postačí im aplikácia. V prípade, že bude prebiehať čistenie ulíc, obyvatelia sa to dozvedia z tejto aplikácie.

Takisto je možné sledovať MHD. Vďaka GPS v autobusoch je vidno meškanie daného spoja. Žiaci ako aj obyvatelia môžu používať Kolínsku chytrú klíčenku ako cestovný lístok. Aplikácia bola stiahnutá zhruba 6000-krát a počet neustále rastie. Obyvatelia sa môžu zaregistrovať sami a nepotrebujú Chytrú klíčenku. Pokojne môžu využívať svoju kartu Mastercard.

Mesto Kolín má takisto projekt inteligentného parkovania. Vďaka aplikácii sa dá nájsť voľné miesto na parkovanie, nechať sa k nemu priamo navigovať a tiež sa rozhodnúť podľa ceny. V aplikácii sú vidieť ulice a ceny za parkovanie na danom parkovisku.

Cez aplikáciu sa dá priamo zaplatiť. Aplikácia pošle 5 minút pred vypršaním zaplateného času na parkovanie notifikáciu. Polícia má svoju verziu aplikácie a tam môže skontrolovať, či majú autá na parkovisku zaplatené parkovanie.

Prečítajte si aj:

Mastercard otvoril letiskový salónik v Bratislave. S prémiovou kartou ho môžete navštíviť zadarmo

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.