Svetoznámi výrobca hračiek sa začal angažovať vo svete IoT.

Presnejšie v segmente virtuálnych asistentov. Do pomysleného kruhu známych virtuálnych asistentov sa dostal aj Aristoteles, ktorý však z tohoto kruhu vytŕča. Aristoteles je totiž zameraný na deti a deťom aj rozumie! Špecifické zariadenie, ktoré kombinuje zábavu, učenie, zabezpečenie a nový spôsob, akým môžu mať deti od útleho veku interakciu s najmodernejšími technológiami. Pre rodičov, ktorí svojim deťom umožnia používať tablet alebo telefón, od pomerne nízkeho veku, je toto zariadenie novým spôsobom, ako sa deti zoznámia stým, čo bude v blízkej budúcnosti bežnou súčasťou našich životov.

„Netreba však zabúdať, že moderné technológie sú pre deti a mládež dvojsečnou zbraňou. Môžu ich mnohému naučiť, ale i podstatným spôsobom ublížiť a narušiť priebeh normálneho vývoja. Toto je na rodičoch, pričom je veľmi dôležité, aby mali prehľad o tom, čo deti na telefónoch, tabletoch a pod. robia. V jednoduchosti povedané, treba využiť vzdelávací potenciál týchto zariadení, ktorý je veľmi veľký, to ostatné by malo tvoriť minimum času.“

Mattel Aristotle je kombinácia dvoch zariadení. Kamera a väčší podsvietený reproduktor v príjemnej červeno bielej kombinácii. Zariadenie sa pripája k domácej WI-Fi sieti a ovládané je hlasom alebo pomocou aplikácie v smartfóne. Výhodou je, že cez kameru môžete do domácnosti nahliadať aj vzdialene. Slúži aj ako elektronická pestúnka detí, rozpoznáva ich pohyby, a taktiež predmety v miestnosti.

„Ako od mattela, tento výraz pozná snáď každý.“

Čo ho však od bežných virtuálnych asistentov („VA“) odlišuje je to, že Aristoteles sa učí porozumieť detskému hlasu a celkovo deťom. To zatiaľ nedokáže ani jeden „VA“ od žiadnej spoločnosti. Detská výslovnosť je totiž špecifická pre každé jedno dieťa. Prízvuk alebo neschopnosť presne vysloviť niektoré slová. Tisíc detí = tisíc odlišných hlasových prejavov, a to hovoríme o rovnakom jazyku. Rodičia vedia. V tomto prichádza Mattel s podstatnou inováciou. K zariadeniu sú určené špeciálne básničky, ktoré mu dieťa prerozpráva, ono sa od týchto základov učí a jeho algoritmy sú tak „šikovné“, že následným slovám toho dieťaťa rozumejú celkom dobre.

Načo je to dobré? V prospech hovorí už len to, že dieťa má kontakt s novými technológiami, ktoré ho budú v živote sprevádzať. Druhou výhodou je vyučovanie na spôsob zábavy, Aristoteles má integrované rôzne hry, ktoré sú pre menšie deti prispôsobené. Základná stanica s reproduktorom je vo vrchnej časti podsvietená RGB LED diódami, ktoré môžu slúžiť ako osvetlenie alebo ako pomôcka na spomenuté hry. Napr. hra, ktorá učí dieťa napodobňovať zvieracie zvuky – ak dieťa napodobní alebo odpovie správne, svieti biela, ak zle, rozžiari sa červená. Toto môže deti skutočne baviť, pričom majú od zariadenia okamžitú odozvu. Samozrejme, edukatívnych hier je v ponuke viacero. Treba spomenúť aj možnosť hlasového vyhľadávania na internete, avšak iba povolený detský obsah.

„S dieťaťom komunikuje hlas 25 ročnej učiteľky.“

Konfigurácia a pomocné ovládanie zariadenia prebieha cez aplikáciu v smartfóne (dostupná pre iOS a Android). V aplikácii máte pod kontrolou kameru, osvetlenie alebo nastavenia rôznych režimov, ako napr. inteligentný budík. Aristoteles funguje v dvoch režimoch – dieťa a rodič. Režim rodič umožňuje kontrolovať, čo dieťa so zariadením robilo alebo od neho vyžadovalo. Napokon si môže rodič objednať z podporovaného e-shopu plienky, stravu, hračky alebo rôzne iné produkty. To, či bude Aristoteles spolupracovať s inými zariadeniami inteligentnej domácnosti zatiaľ nie je známe.

Ako všetky zariadenia s virtuálnym asistentom, aj toto odosiela všetky dáta na cloud, kde sú prehodnocované. To môže byť pre niekoho nepríjemné, ale bez toho to jednoducho nejde, ani pri jednom zariadení. Dáta sú však zabezpečené na vysokej úrovni, podobne ako Amazon Echo alebo Google Home.

Mattel Aristotle je zaujímavý virtuálny asistent, ktorý je zameraný na špecifickú klientelu a myslíme si, že uplatnenie a nadšených používateľov si nájde, deti určite. Zaujímavosťou je, že Mattel spolupracuje so spoločnosťami Microsoft a Qualcomm – po hardvérovej i softvérovej stránke. Nasvedčuje to napr. integrovaný internetový prehliadač/vyhľadávač Bing.

Zdroj: www.technewsinc.com

Mohlo by vás zajímať:

VIDEO: Microsoft chce zaútočiť na Amazon Echo, prvý produkt je už oznámený

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE