Na rade je teraz Qualcomm.

V uplynulých mesiacoch sme boli svedkami obrovského množstva únikov, ktoré naznačovali neskutočný medzigeneračný nárast výkonu a zvýšenie energetickej účinnosti v oblasti mobilných čipov. Jedným z kľúčových dátumom je 9. október, kedy MediaTek predstavil čipovú sadu Dimensity 9400, ktorá výrazne prevyšuje výkon svojich predchodcov Dimensity 9300 a Dimensity 9300+. V súvislosti s uvedením Dimensity 9400 sa dlhšie hovorí, že medzi prvými smartfónmi s týmto extrémne výkonným čipsetom budú modely série Vivo X200, ale aj dva smartfóny série Oppo Find X, ktoré budú uvedené o pár dní.

Hlavným konkurentom Dimensity 9400 bude Snapdragon 8 Gen 4, ktorý by mohol byť nakoniec označený ako Snapdragon 8 Elite alebo Ultra. Qualcomm tento čipset predstaví na konferencii Snapdragon Summit, ktorá sa bude konať 21. – 23. októbra na Havaji. Dimensity 9400 je v každom prípade čipset, ktorý je určený pre vlajkové lode so systémom Android. Medzi najvýznamnejšie vylepšenia patrí výkonnejšie CPU, vylepšená podpora AI, podpora 8K/60fps videozáznamu a podpora pre tri-fold skladacie telefóny.

MediaTek potvrdil dátum predstavenia Dimensity 9400Zdroj: MediaTek
MediaTek Dimensity 9400

Výkon a efektivita 

CPU Dimensity 9400 pokračuje v trende MediaTeku ponúkať iba veľké a stredné jadrá. Do pozície superjadra je tentokrát postavené úplne nové jadro Cortex-X925 taktované na 3,63 GHz, čo je výrazné zvýšenie oproti iným čipsetom v tomto segmente. MediaTek tiež vyzdvihol 15% zvýšenie IPC.

CPU

Zvyšok rozloženia CPU je v podstate identický s Dimensity 9300. To znamená tri jadrá Cortex-X4 a štyri jadrá Cortex-A720, hoci s vyššími taktovacími frekvenciami 3,3 GHz a 2,4 GHz. CPU stále ponúka 10 MB systémovej cache, ale teraz má dvojnásobnú L2 cache a 12 MB L3 cache (oproti 8 MB v starom čipe).

Čipová sada Dimensity je založená na 3nm procese a ponúka až 40 % úsporu energie pri rovnakom výkone. Hoci konfigurácia procesora je podobná predchodcovi, ponúka vylepšené hlavné jadro a vyššie taktovacie frekvencie. Čipset ponúka aj lepšie AI možnosti vďaka novému Agentic AI Engine pre autonómne AI aplikácie a podporu veľkých jazykových modelov.

Mediatek Dimensity 9400Zdroj: MediaTek
Mediatek Dimensity 9400

GPU

Významnou zmenou prešlo aj GPU, ktoré teraz ponúka o 41% vyšší výkon s lepšou podporou ray tracingu. Jednou z funkcií, ktorá demonštruje pokrok, môže byť aj podpora nahrávania videa do rozlíšenie 8K/60fps a ďalšie vylepšenia. Nechýba podpora pre 24-bitové/384 kHz Bluetooth audio a 24-bitové nahrávanie zvuku až so šiestimi mikrofónmi.

Dimensity 9400 je možné využívať pri zariadeniach s displejmi s obnovovacou frekvenciou až 180 Hz a skladacích zariadeniach typu tri-fold, ktoré ukazujú smer, ktorým by sa smartfóny mohli v budúcnosti uberať. Ak by sme však v krátkosti porovnali Dimensity 9300 a Dimensity 9400, tak novinka ponúka výrazné vylepšenia vo všetkých oblastiach.

Po oficiálnom predstavení Dimensity 9400 teraz prichádza “krst ohňom“, ktorý odhalí všetky pozitíva aj negatíva tejto novej čipovej sady spoločosti MediaTek. Keďže budúci rok sa očakáva ešte väčší nástup AI, tak už teraz sa zdá, že MediaTek je na neho pripravený.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.