Ako obstojí Dimensity 9400 v konkurenčnom boji?

Počas uplynulých rokov sa na trhu s čipovými sadami vyprofilovali dve spoločnosti, ktoré svoje čipsety dodávajú do väčšiny Android smartfónov. Pokým Apple sa dlhodobo spolieha na svoje vlastné riešenia, tak v tomto trende pokračujú aj spoločnosti Samsung a Google. Očakáva sa, že nová generácia čipových sád spoločností Qualcomm a MediaTek bude predstavená niekedy pred koncom tohto roka s mimoriadne vysokým výkonom. Neustále sa však objavujú nové informácie, ktoré ich vykresľujú nielen ako veľmi výkonné, ale zároveň aj energeticky efektívne.

Zatiaľ čo stále nie je isté, či pripravovaný Snapdragon 8 Gen 4 bude vyrobený 3 alebo 4nm procesom, tak v prípade MediaTeku je isté, že 3nm čipset Dimensity 9400 bude založený na druhej generácii výrobného procesu N3E od TSMC. Leaker DigitalChatStation tvrdí, že Dimensity 9400 bude niesť označenie MT6991 a medzigeneračne ponúkne až o 34 % nižšiu spotrebu energie.

Mediatek Dimensity MWC 2022Zdroj: TOUCHIT
MediaTek na výstave MWC v Barcelone

Pripomeňme si, že už čipová sada MediaTek Dimensity 9300 má nezvyčajnú konfiguráciu jadier. Vieme však, že MediaTek aj v prípade novej generácie siahne po netradičnom rozložení jadier procesora v konfigurácii – 1× Cortex-X5 Prime (3,4 GHz), 3× Cortex-X4 Prime (2,96 GHz)a 4× výkonné jadrá Cortex-A720 (2,27 GHz). To znamená, že aj pri tejto čipovej sade budú celkom chýbať efektívne jadrá, čo bude síce náročnejšie na chladenie, avšak výkon bude nekompromisný.

Zdá sa však, že Qualcomm je pripravený aj na túto nekompromisnú konfiguráciu jadier Dimensity 9400 reagovať zvýšením frekvencie hlavného jadra Snapdragon 8 Gen 4 až na 4 GHz. Stačí už iba potom počkať na energetickú účinnosť nových jadier Oryon, ktoré Qualcomm v pripravovanom SD 8 Gen 4 použije po prvýkrát.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4Zdroj: SmartPrix
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4

Niektoré leaky naznačujú, že čipset Dimensity 9400 je dokonca výkonnejší ako Snapdragon 8 Gen 4. Tieto fámy je však potrebné brať s rezervou, pretože do uvedenia oboch čipových sád zostáva ešte niekoľko mesiacov, čo znamená, že či MediaTek alebo Qualcomm svoje čipové sady vyladia tak, aby boli pripravené spoľahlivo poháňať najvýkonnejšie vlajkové smartfóny roka 2025, hoci prvé modely s týmito čipovými sadami sa na trhu objavia už koncom roka 2024.

Zdroj: DigitalChatStation, GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.