Minulú stredu (27.10.2016) Apple oficiálne predstavil vylepšený MacBook Pro. Za jeho najväčšiu inováciu sa dá pokladať dotykový panel Touch Bar. Málokto možno tuší, že podobnú funkcionalitu plánoval Microsoft už pred 15 rokmi.

Nový MacBook má vynovený dizajn s hliníkovým telom, je ľahší, tenší i výkonnejší. Jedným z hlavných lákadiel potenciálnych zákazníkov však môže byť práve nová vízia zjednodušenia ovládania pomocou dotykového displeja umiestneného nad klávesnicou. Touch Bar tu však mohol byť už o niekoľko rokov skôr, ak by sa úhlavný konkurent z Redmondu nerozhodol inak.

Už v roku 1999 mal Microsoft vo vývoji koncept pod názvom „adaptívny hardvér“. Koncept vznikol kvôli snahe umožniť používateľom zjednodušenie ovládania pomocou responzívneho dotykového displeja nad klávesnicou, na základe práve zobrazovaného obsahu na displeji zariadenia. Sám riaditeľ výskumu spoločnosti Microsoft Steven Bathiche priznal, že tvorcovia Windowsu strávili roky experimentovaním s technológiou, ktorá prispôsobovala funkčné klávesy a akcie v súlade s práve spustenými aplikáciami. Výskum bol samozrejme v porovnaní s dnešným dotykovým rozhraním ovládania na primitívnejšej úrovni, no za celé tie roky, údajne, Microsoft vyvinul mnoho konceptov, ktoré mohli byť oficiálne uvedené na trh ešte pred novým MacBookom. Po rokoch mnohých experimentov a prototypov v oblasti adaptívneho hardvéru sa úsilie Microsoftu pretavilo v roku 2009 do konceptu pomenovanom „adaptívna klávesnica“. Jej využitie malo byť podobné Touch Baru s cieľom zvýšiť produktivitu práce používateľa pri používaní konkrétnej aplikácie. Vyzeralo to nejak takto:

Kto bude úspešnejší?

Technologický gigant z Redmondu sa však nakoniec rozhodol ísť inou cestou. Za praktickejšie a jednoduchšie považuje dotykové ovládanie priamo na celom displeji notebooku (Surface Book) či PC (Surface Studio). Na druhej strane Apple, napriek globálnemu úspechu so svojim mobilným dotykovým iOS, svoje laptopy nevybavil dotykovými displejmi a v najnovšej verzii prichádza s možnosťou rozšíreného ovládania dotykmi priamo z klávesnice. Kto sa vybral lepším smerom, to uvidíme v najbližších rokoch. Čo považujete za lepšie vy? Keby ste si mohli vybrať, rozhodli by ste sa radšej pre MacBook alebo Surface Book?

Zdroj: The Next Web

Viac o MacBook Pro: 

VIDEO: Apple ukázal nový MacBook Pro, zabil MacBook Air a pokúša sa o malú revolúciu