Niečo, čo sme mnohí tušili a Microsoft sa k tomu postavil čelom.

V rozhovore pre denník Business Insider priznal generálny riaditeľ Microsoftu, Satya Nadella, že odchod v rámci spolupráce s Nokiou mohol byť zvládnutý lepšie. Možno si ešte pamätáte, že Microsoft mal vlastný operačný systém pre smartfóny a chcel konkurovať Androidu. Na spoluprácu si vybral už spomínaného výrobcu a aj napriek tomu, že prinášal kvalitné telefóny, platforma mala problém sa presadiť.

Nástup operačného systému Windows Mobile, neskôr nazvaného ako Windows Phone, mal niekoľko úskalí. Menovať môžeme rôzne funkcie, ktoré trpeli detskými chorobami, ako napríklad neuloženie rozpísanej SMS po zatvorení aplikácie a zobrazenie inej. Išlo o vlastnosť bežnú v tom čase na Androide alebo takzvaných hlúpych telefónoch. Nakoniec však chýbali rôzne aplikácie a ich nedostatok bol zrejme hlavným úskalím, prečo si používatelia smartfóny nekupovali v takej miere ako overenú platformu Android.

Generálny riaditeľ hodnotí rozhodnutie odchodu z biznisu so smartfónmi a vlastným systémom ako jedno z najťažších. Microsoft sám nakoniec potvrdil, že ich operačný systém je mŕtvy a prestal ho podporovať. Medzičasom pred niekoľkými rokmi firma uviedla na trh aj vlastné smartfóny, ktoré sa nazývali Surface Duo a Surface Duo 2. Tie však mali operačný systém Android a mali byť vlastnou odpoveďou na smartfóny s ohybným displejom.

Firma sa v posledných rokoch výrazne zamerala na podporu platformy Android a tu sa jej rozhodne darí. Má totiž vlastný kancelársky balík, ktorý možno zaradiť do silného ekosystému aj v rámci podnikových klientov. Firme sa podarilo obsadiť ďalšiu platformu jeho najdôležitejšími aplikáciami.

Používatelia, ktorí majú Android alebo iPhone nemajú dôvod nevyužívať služby Microsoftu. Aplikácie sú na oboch stranách a spĺňajú požiadavku multiplatformového využitia. To nakoniec celkovú pozíciu firmy posunulo a aktuálne sa zameriava na svoje špecifické zariadenia ako napríklad notebooky alebo špecializované počítače pre kreatívnych používateľov.

microsoft surface duoZdroj: TOUCHIT

Zdroj: Business Insider, The Verge

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.