Ponúkajú procesory 12. generácie od Intelu.

Microsoft vynovil svoje tablety a notebooky radu Surface. Novinky, Surface Pro 9 a Surface Laptop 5, boli oficiálne predstavené 12. októbra 2022 a o mesiac neskôr sme si ich boli pozrieť v slovenskej pobočke spoločnosti Microsoft. Znamená to tiež, že novinky sú v predaji aj na našom trhu.

Microsoft Surface Pro 9 a Surface Laptop 5Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Microsoft Surface Pro 9 a Surface Laptop 5

Surface Pro 9 v dvoch verziách

Surface Pro 9 ponúka takmer identický dizajn ako predchodca. 13-palcový displej ponúka rozlíšenie 2880 × 1920 pixelov a 120 Hz obnovovaciu frekvenciu. Chráni ho ochranné sklo Gorilla Glass 5. Tablet je dostupný v dvoch verziách – s procesormi Intel Core i5/i7 12. generácie a s ARM procesorom Microsoft SQ 3. generácie.

Intel verzia ponúka tradičný používateľský zážitok, ktorý je na úrovni bežného Windows notebooku. Model s ARM procesorom je priamym nástupcom tabletu Surface Pro X a v prípade niektorých aplikácií/softvéru nemusí ponúkať plnohodnotnú kompatibilitu. Jej výhodou je podpora mobilnej 5G konektivity. Surface s procesorom Intel ponúka iba Wi-Fi pripojenie.

Surface Pro 9 sa predáva samostatne ako tablet, ku ktorému je vhodné dokúpiť klávesnicu a dotykové pero. Na Slovensku je momentálne v predaji iba verzia s procesormi Intel a to v obchodoch Datacomp.sk a Alza.sk. Cena začína od 1236 eur pre konfiguráciu s procesorom Intel Core i5-1235U, 8 GB RAM a 256 GB úložiskom.

Kompletné technické špecifikácie sú dostupné na webe Microsoftu a do pozornosti dávame našu recenziu na Surface Pro 8. Používateľský zážitok bude s výnimkou vyššieho výkonu takmer identický.

Surface Laptop 5 v dvoch veľkostiach

Surface Laptop 5 je tradične dostupný v dvoch veľkostiach – 13,5-palca a 15 palcov. Menšia verzia má rozlíšenie 2256 × 1504 pixelov, väčší model má rozlíšenie 2496 × 1664 pixelov. Obnovovacia frekvencia je 60 Hz v oboch prípadoch a displej chráni sklo Gorilla Glass 3, resp. 5 v závislosti od konkrétneho modelu.

Oba modely ponúkajú procesory Intel Core i5/i7 12. generácie a sú dostupné vo viacerých konfiguráciách s až 16 GB (menši model), resp. 32 GB RAM (väčší model) a až 512 GB, resp. 1 TB úložiskom v závislosti od veľkosti. Teoretická výdrž dosahuje až 18 hodín.

Ignorujúc vyšší výkon, Surface Laptop 5 ponúka dobre známy dizajn a používateľský zážitok, ktorý je založený na kvalitnom displeji, výbornej reprodukcii zvuku, pokročilej webkamere s 3D rozpoznávaním tváre a pohodlnej klávesnici. Na týchto základoch stavia aj tablet Surface Pro.

Notebooky Surface Laptop 5 sú v predaji na Slovensku v obchodoch Datacomp.sk a Alza.sk. Cena začína od 1109 eur pre 13,5-palcový model s procesorom Intel Core i5-1235U, 8 GB RAM a 256 GB úložiskom. Kompletné technické špecifikácie sú dostupné na webe Microsoftu a do pozornosti dávame našu recenziu na Surface Laptop 4.

Zdroj: vlastné, Microsoft, Microsoft

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit