Rad Galaxy S od Samsungu môžeme brať ako výkladnú skriňu nových technológií. V tomto článku sa pozrieme na ich postupný vývoj.

Práve mobily z tejto rodiny diktujú tempo mobilnému trhu v posledných jedenástich rokoch. V rade Galaxy S môžeme spätne nájsť významné míľniky, ktoré ovplyvnili budúce stratégie či dokonca smerovanie celého mobilného trhu.

Galaxy S: Základ budúcim generáciám

Prvý model radu Galaxy S uzrel svetlo sveta v roku 2010 a už vtedy mal smartfón na čom stavať. Zapáčil sa najmä veľký štvorpalcový Super AMOLED displej so živými farbami, pri ktorom bolo elektronické spracovanie dáta priamo integrované do displeja. A to Samsungu umožnilo odštartovať trend postupného zoštíhľovania smartfónov. Vo svojej dobe pritom šlo o jeden z najtenších smartfónov na trhu.

Pôvodný Galaxy S z roku 2010

Pôvodný Galaxy S z roku 2010

Príchod Galaxy S znamenal, že to výrobca s výborne vybavenými smartfónmi myslí naozaj vážne. Smartfón lákal s na svoju dobu výkonným 1 GHz procesorom, stabilnejším Bluetooth 3.0 či natáčaním HD videí (1280 × 720 pix) so snímkovou frekvenciou 30 fps. Video bolo pri smartfóne natoľko zásadnou súčasťou, že bol Galaxy S vôbec prvým smartfónom na trhu, ktorý dostal certifikáciu kodeku DivX HD.

Galaxy S II: podaril sa ešte lepšie

Na úspech Galaxy S o rok neskôr nadviazal Galaxy S II. Výrobca vylepšil niektoré nedostatky, ktoré mu používatelia vytýkali a aj vďaka tomu bol smartfón ako prvý zástupca radu Galaxy S hodnotený ako najlepší smartfón roka (veľtrh MWC 2012). Smartfón vtedy zostal verný hranatejším tvarom a plastovej konštrukcii, aj po rokoch má však stále svoje čaro. Do výbavy dostal väčší 4,3-palcový Super AMOLED Plus, u ktorého sa medzigeneračne vylepšila ostrosť.

Galaxy S II

Galaxy S II

Pri tomto smartfóne sme videli aj náznaky modelového radu Galaxy Note, pretože displej ste mohli ovládať aj obyčajnou ceruzkou. Výkon zaistil výkonnejší dvojjadrový procesor, rýchlejšiu odozvu systému si vzala na starosť 1 GB operačná pamäť. Smartfón povýšil natáčanie videí na novú úroveň, v rade Galaxy S sa totiž vôbec po prvýkrát objavila možnosť natáčania Full HD videí, ktoré ste si mohli cez MHD redukciu prehrať aj na televízore v obývačke.

Galaxy S III: keď hranaté smartfóny načas vyšli z módy …

Kým dovtedy sa obľube tešili hranaté smartfóny, uvedenie Galaxy S III znamenalo veľkú zmenu vo vnímaní dizajnu. Do popredia sa dostali jemnejšie kontúry a príjemné zakrivenie bokov a rohov smartfónu. S III bol niečo ako ploský okrúhly kameň, ktorého tvar bol na tú dobu nezameniteľný. S III bol stále príjemne tenký smartfón a vôbec prvýkrát ponúkol ešte väčší 4,8-palcový AMOLED displej s doteraz nevídaným HD rozlíšením displeja.

Galaxy SIII

Galaxy SIII

Na zmeškané udalosti a notifikácie upozorňovala stavová LED dióda, vymeniteľná batéria sa vôbec prvýkrát prehupla cez kapacitu 2000 mAh. Pod krytom boli navyše prichystané prepojenia, na ktoré ste mohli pripevniť nabíjaciu cievku určenú na bezdrôtové nabíjanie štandardu Qi. Smartfón ste teda mohli už v roku 2012 bezdrôtovo nabíjať a to bez potreby nejakého špeciálneho krytu. Okrem vydania menšej verzie Galaxy S III Mini stojí za zmienku aj fakt, že práve v roku 2012 môžeme vysledovať praotca hlasového asistenta Bixby. Len s tým rozdielom, že sa vtedy ešte volal S Voice.

Galaxy S4: Stávka na snímače a systémové gestá

Spolu s prechodom na vizuálne prehľadnejšie arabské číslice sa do radu Galaxy S dostalo Full HD rozlíšenie displeja, ktoré je aj dnes brané ako akýsi mobilný „štandard“ v kvalite zobrazovania. Modem smartfónu si vôbec po prvýkrát poradil s LTE sieťami a aj tie v dnešnej dobe už aj so sieťami 5G berieme ako samozrejmosť. Väčší výkon smartfónu doplnila ešte väčšia 2 GB operačná pamäť či bohatá senzorová výbava obsahujúca barometer, teplomer a vlhkomer.

Galaxy S4

Galaxy S4

Smartfón ponúkol aj zaujímavú hardvérovú nadstavbu. Mal jednu špeciálnu vlastnosť – ak ste sa na displeji pozerali aj vtedy, kedy mal po stanovenom intervale zhasnúť, automaticky sa podsvietenie displeja predĺžilo. Ideálne na čítanie elektronických kníh v posteli pred spaním. Ak ste priblížili prst k displeju, mohli ste si napríklad v galérii zobraziť náhľad albumu plného fotografií. A to je vlastne základný princíp toho, ako dnes funguje dotykové pero S Pen. Zo smartfónu bol následne odvodený zmenšený Galaxy S4 mini aj fotograficky ladený Galaxy S4 Zoom. Išlo prakticky o fotoaparát s 10-násobnýám optickým zoomom, na ktorého prednú stranu bol „prilepený“ smartfón.

Samsung S4 Zoom

Samsung S4 Zoom

Galaxy S5: Nárast významu biometrie a zvýšenej odolnosti

Od generácie Galaxy S5 sa začalo stavať aj na zvýšenej odolnosti. S5 mala odolnosť IP67 a táto vlastnosť začala byť  kľúčová pri výbere nového smartfónu. IP 67 znamená, že ho môžete používať počas dažďa alebo mu nevadí pobyt vo vlhkom prostredí. U smartfónov sa tiež vo väčšej miere začala riešiť bezpečnosť uložených dát a zabezpečený prístup k smartfónu, čo bol základ vzniku čítačke odtlačkov prstov integrovanej do domovského tlačidla. Na chrbte sa novo objavil snímač srdcového tepu.

Galaxy S5

Galaxy S5

Vôbec prvýkrát bolo vidieť úsilie pri využití princípu AMOLED displeja na úsporu batérie. Konkrétne Ultra úsporný režim dokázal prefarbiť prostredie do čiernobiela, čím pomerne výrazne ušetril spotrebu energie. A ani dnes na trhu nie je veľa smartfónov, ktoré by ponúkli podobnú možnosť úspory energie bez výrazného obmedzenia funkcií smartfónu. V dnešnej dobe 4K televízorov, ktoré pomaly nahrádzajú 8K modely, stojí za povšimnutie aj fakt, že práve piata generácia Galaxy z roku 2014 ako prvá z radu Galaxy S ponúkla natáčanie videí v rozlíšení 4K.

Telefóny Samsung Galaxy S až S5 Zoom

Telefóny Samsung Galaxy S až S5 Zoom

Galaxy S6 / Galaxy S6 Edge: Stávka na zakrivený displej sa vyplatila

Významným míľnikom modelového radu Galaxy S je prechod na zakrivený displej. Samsung tým dokázal, že to vyrobiť vie a to aj v masovej produkcii. Ich vlajkové lode tak boli rozpoznateľné na prvý pohľad takže ste špičkové modely od Samsungu spoznali na prvý pohľad. Išlo o natoľko zásadnú novinku, že podobné displeje začali čoskoro používať aj ďalší výrobcovia. Smartfón so zakriveným displejom sa navyše držal lepšie, než smartfón s rovným panelom. Pre konzervatívnych používateľov ponúkal Samsung aj smartfón s plochým displejom.

Galaxy S6 EDGE Plus

Galaxy S6 EDGE

Smartfóny s bočným zakrivením ponúka Samsung aj v súčasnosti, čo platí aj o kombinácii skla a kovu, ktorá sa prvýkrát objavila práve v rade Galaxy S6. To malo za následok aj to, že batéria bola pevne integrovaná vnútri smartfónu. Samsung u smartfónov použil Super AMOLED s vyšším rozlíšením 2 560 × 1 440 pix, ktoré po niekoľko nasledujúcich rokov nastavilo nový zobrazovací štandard. Ukázal sa tiež hlad po vyššom výpočtovom výkone a energetickej efektivite, smartfóny sa mohli pýšiť osemjadrovou čipovou súpravou a až 3 GB operačnou pamäťou.

Galaxy S7 / Galaxy S7 Edge – Kvalitnejší fotoaparát, ešte vyššia odolnosť

Aj o rok neskôr stavil Samsung na dve veľkosti tela, základný model osadil rovným, Edge model zase veľkým 5,5-palcovým zakriveným Super AMOLED displejom. Siedma generácia sa niesla v znamení zlepšovania, zvýšená odolnosť dosiahla najvyššiu úroveň IP68. Znamená to, že tento telefón mohol byť na pol hodinu trvalo ponorný do vody. Dual Pixel fotoaparát ponúkol rýchlejšie a presnejšie ostrenie, a tiež väčšiu kvalitu fotiek realizovaných za horšie osvetlenie.

Galaxy S7 Edge so zakriveným displejom

Galaxy S7 Edge so zakriveným displejom

Siedma generácia Galaxy S sa podpísala aj pod režim Always On Display, výkonnejšia čipová súprava doplnila o 4 GB RAM. Batéria prvýkrát prekonala métu 3 000 mAh, navyše ju bolo možné vôbec prvýkrát dobiť bezdrôtovo a to zrýchlenou formou. Za pol hodiny ste tak bezdrôtovo dobili až 60 % kapacity batérie. Medzi ďalšie významné novinky patrí podpora Vulkan API na kvalitnejšie a energeticky efektívnejšie spracovanie grafických dát pri hraní mobilný hier či mobilné platby Samsung Pay, ktoré si práve u radu Galaxy S7 odbili svoju premiéru.

Galaxy S8 – Svet v znamení Infinity

Z ôsmej generácie radu Galaxy S prvýkrát zmizli fyzické tlačidlá pod displejom. Nahradili ich virtuálne ​​ovládače, takže sa displej mohol roztiahnuť na väčšinu prednej strany telefónu. Displej dostal názov Infinity, čo platí aj doteraz a tentoraz bol panel dvakrát zakrivený u oboch súbežne ponúkaných smartfónov – Galaxy S8 a Galaxy S8+. Displej väčšieho variantu smartfónu vôbec po prvýkrát prekonal magickú hranicu 6 palcov.

V zadnej časti Galaxy S8 je kamera, snímač odtlačku prsta a snímač tepu

V zadnej časti Galaxy S8 je kamera, snímač odtlačku prsta a snímač tepu

Čítačka odtlačkov sa dostala na chrbát smartfónu, biometrické overenie na prednej strane smartfónu však nevymizlo. Nad displejom bol k dispozícii skener očnej dúhovky. Prechod na novú platformu znamenal aj začiatok éry konektora USB-C. O výpočtový výkon sa v Európe postarala 10 nm čipová súprava Exynos 8895, vo výbave sa novo objavila podpora Bluetooth 5.0 aj desktopového režimu DeX. Pri ňom stačilo smartfón vložiť do dokovacej stanice, pripojiť k nej monitor, klávesnicu a myš, a mali ste pred sebou prostredie, ktoré dokázalo nahradiť bežnú kancelársku prácu na počítači či notebooku.

Pomocou dokovacej stanice Samsung DeX je možné zmeniť Galaxy S8, S8+ alebo Note8 na počítač

Galaxy S9 / Galaxy S9+ – Fotenie s variabilnou clonou

Kým medzi siedmou a ôsmou generáciou boli vidieť zmeny už na prvý pohľad, medzi Galaxy S9 a Galaxy S8 sa najviac zmien odohralo vnútri. Stereoreproduktory dodala spoločnosť AKG audio, k spodnému reproduktoru sa pri hraní pridával aj ten nad displejom. Fotoaparát na zadnej strane mal k dispozícii variabilnú clonu, ktorá sa dokázala automaticky prispôsobiť dobrým aj naopak horším svetelným podmienkam. Superspomalené videá mali snímkovaciu frekvenciu až 960 fps, selfie kamera dokázala vytvoriť vašu digitálnu podobu na použitie v smartfóne (funkcia AR Emoji). Čítačka odtlačkov prstov sa zase dostala doprostred chrbta, aby bola lepšie hmatateľná. Smartfón sa naučil nové Inteligentné skenovanie, ktoré využívalo skenovanie očnej dúhovky súbežne so skenovaním tváre.

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9

Galaxy S10e / Galaxy S10 / Galaxy S10+ – Lepší výber z troch modelov

Za radom Galaxy S9 urobil Samsung hrubú čiaru a Galaxy S10 bola výrazná revolúcia. Počet základných modelov narástol na tri, pričom Samsung do ponuky pridal ešte zmenšený model, ktorý zdieľal väčšinu hardvéru so svojimi súrodencami, lenže bol o podstatne kompaktnejší. Displeje Super AMOLED podporovali štandard HDR10+, selfie kamera už bola súčasťou displeja, čo odštartovalo trend displejových „priestrelov“.

Samsung Galaxy S10 Lite

Samsung Galaxy S10 Lite

Na chrbte boli pripravené až tri objektívy, u Galaxy S10+ bola selfie kamera duálna, takže ste mali k dispozícii až päť fotoaparátov, ktoré dokázali (na prednej i zadnej strane) nahrávať videá v rozlíšení až 4K. Variabilná clona zostala, pribudla k nej duálna optická stabilizácia aj mnoho šikovných fotografických režimov. Napr. nočný režim a postupom času aj populárne Jednotlivé snímanie (Single Take). Čítačka odtlačkov prstov sa v ultrazvukovej podobe dostala priamo pod displej, takže bola rýchlo k dispozícii, a to aj v režime Always On. Smartfóny dostali ešte výkonnejšiu čipovú súpravu, 8GB operačnej pamäte alebo funkciu Wireless PowerShare, ktorá z chrbta smartfónu vyčarila podložku pre bezdrôtové dobíjanie ďalších smartfónov či nositeľnej elektroniky. Tesne pred uvedením radu Galaxy S20 sa na trh dostal ešte doplnkový model Galaxy S10 Lite.

Galaxy S20 / Galaxy S20+ / Galaxy S20 Ultra – dohliadnite až na Mesiac …

V roku 2020 Samsung vydal rad Galaxy S20, ktorého označenie je vôbec po prvýkrát číselne späté s rokom vydania. Aj tentoraz došlo na tri modely, tentoraz však bol kompaktný topmodel nahradený ešte prerastenejším modelom Ultra. Ten zo všetkých modelov najviac vyčnieval, lebo je osadený až 108 MPx fotoaparátom s podporou až 100× Space Zoomu, t.j. hybridného priblíženia. Na smartfónoch tiež bolo možné, v rade Galaxy S vôbec po prvýkrát, natáčať 8K videá.

Samsung Galaxy S20+ a S20 ULTRA

Samsung Galaxy S20+ a S20 ULTRA

Samsung aj tentoraz stavil na špičkové displeje Dynamic AMOLED 2X, ktoré sa pýšili podporou adaptívnou 120 Hz obnovovacou frekvenciou pri rozlíšení Full HD+. Ich typické výrazné zakrivenie sa však postupne začalo vytrácať, panely boli rovné len s nepatrným zakrivením krycieho skla na okrajoch.

Galaxy S20 FE

Galaxy S20 FE získal u nás Tip redakcie

Galaxy S20 Ultra bol prvý smartfón od Samsungu na Slovensku, ktorý podporoval siete 5G. Výpočtový výkon dodáva Exynos 990, maximálna kapacita RAM je 12 GB, a to pri modeli Galaxy S20 Ultra. Ten tiež dostal batériu s kapacitou 5 000 mAh. Po polročnom pobyte na trhu predstavil Samsung ešte štvrtý model radu Galaxy S20 FE, ktorý sa na Slovensku predáva s čipovou súpravou Exynos 990 (LTE).

Nasledovníka v rodine Galaxy S uvidíme už 14 .januára 2021 a my budeme samozrejme pri tom. Prehľadový článok o novej rodine zverejníme presne o 16 hodine, sačí si nás teda len naladiť.

Viac o stabilizácii videa a fotiek v telefóne Galaxy S

Ako sa vyvíjala stabilizácia obrazu v telefónoch Galaxy S

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.