Tretia vlna pandémie je na jeseň nevyhnutnosťou. Otázka je, či si ju ani nevšimneme, alebo znova skončíme ako celé Slovensko v lockdowne. Zdá sa, že tentoraz to má Ministerstvo zdravotníctva rozohrané tak, tretiu vlnu cez lockdown riešiť určite nechce.

MZ vychádza z predpokladu, že „Vakcína je sloboda“ a ak pôjdete do zahraničia, vrátiť len tak späť sa bude dať len v prípade, že máte za sebou kompletné očkovanie. Teda vo väčšine prípadov dve dávky očkovacej látky + 14 dní na rozšírenie ochranných mechanizmov v tele. Nebude existovať delenie na zelené, červené a čierne krajiny, toto bude platiť pre všetky krajiny, ktoré navštívite vrátane našich okolitých štátov. Rovnako vám nepomôže to, že ste prekonali chorobu COVID-19, že máte potvrdené protilátky, alebo máte negatívny test realizovaný tesne pred návratom na Slovensko. Vo všetkých týchto prípadoch bude platiť nevyhnutnosť karantény, domácej alebo štátnej.

Pripravte sa na rady na hraniciach

Aby sa táto myšlienka dala zrealizovať, musí sa viacero vecí zmeniť a určite to nebude zadarmo. Predovšetkým sú to intenzívne kontroly na hraniciach, kde sa musí skontrolovať, či sa ľudia vracajúci zo zahraničia skutočne zaregistrovali do formulára eHranica na webe korona.gov.sk. Ak ste kompletne zaočkovaní, potom sa pre vás celý proces pri návrate na Slovensko touto registráciou končí. Nemusíte vykonávať žiadnu karanténu, normálne pracujete a žijete ako predtým.

eKaranténa znova ožije

Vo všetkých ostatných prípadoch by to mala byť karanténa. Konkrétne to môže byť  štátna karanténa vykonaná napr. v Gabčíkove, prípadne v špecializovaných hoteloch (to bude treba zaplatiť). V hre je aj obnovenie aplikácie eKaranténa, ktorá sa využívala pred rokom, ale potom sa od jej využívania odstúpilo. Za aplikáciou stojí štátna firma SlovenskoIT z Košíc, my ešte tento týždeň zverejníme podcast s riaditeľom tejto firmy.

Tento krok MZ znamená veľa. Jednak sú to nevyhnutné dlhé rady na hraniciach, kde bude treba skontrolovať registráciu všetkých ľudí vracajúcich sa z dovolenky. Určite bude preto potrebné povolať aj posilové zložky z armády. Určite treba vyriešiť problémy s ľuďmi, ktorí reálne zaočkovaní sú, ale NCZI ich tak neeviduje. Ďalej je to skutočné vyriešenie problémov s aplikáciou eKaranténa. Pamätáme si, že konkrétne problémy boli s rozpoznaním tváre navrátilcov a tiež s presným určením miesta vykonávania domácej karantény.

Už budúci týždeň

Štart tohto kroku očakáva Minister zdravotníctva niekedy na budúci týždeň. Po ohlásení týchto zmien sa logicky znova naplnili očkovacie centrá, lebo do akejkoľvek karantény sa nikomu nechce. Ak je cieľom kolektívna imunita na Slovensku, tak toto je krok správnym smerom, S aktuálnou tretinou zaočkovaných žiadnu kolektívnu imunitu nedosiahneme.

Očkovanie na rýchlo

Z tohto hľadiska sa ako ideálna očkovacia látka Janssen od firmy Johnson & Johnson. V jej prípade sa totiž podáva len jedna dávka, a teda ak si ju dáte vpichnúť do tela dnes, bez karantény sa môžete na Slovensko vrátiť už po 14 dňoch. Táto je ale na Slovensku len vo veľmi limitovanom počte a tiež sa bude aplikovať len určitý čas. Momentálne sa s ňou na Slovensku očkuje.

Tému budeme detailne sledovať, hlavne vývoj aplikácie eKaranténa.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.