Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Svetová premiéra MI-TECH Concept – koncept elektrifikovaného SUV. Štúdia Super Height K-Wagon – koncept z kategórie K-Car.

Spoločnosť MITSUBISHI MOTORS CORPORATION (MMC) na 46. ročníku autosalónu v Tokiu 2019 predstavuje vo svetovej premiére dve vývojové štúdie:

  • MI-TECH Concept – malé elektrifikované SUV
  • Super Height K-Wagon Concept – nový koncept z kategórie tzv. „K-car“

Z ďalších exponátov na stánku Mitsubishi menujme MITSUBISHI Engelberg TOURER – koncept stredne veľkého elektrifikovaného SUV, odhaleného v marci 2019 na medzinárodnom ženevskom autosalóne a teraz prvýkrát predstavovaného v Japonsku; plug-in hybridné SUV Outlander PHEV; SUV kupé Eclipse Cross; minivan Delica D: 5; eK Cross z kategórie tzv. „K-car“ a ďalšie kľúčové modely predávané v Japonsku.

MI-TECH Concept (svetová premiéra)

MI-TECH Concept zhmotňuje slogan automobilky „Drive your Ambition“ v podobe elektrického SUV, ktoré prináša bezkonkurenčnú radosť z jazdy a istotu na všetkých povrchoch a za všetkých podmienok. Malý elektrifikovaný koncept SUV poháňa nové ľahšie plug-in hybridné (PHEV) pohonné ústrojenstvo s pohonom 4×4 na báze 4 elektromotorov a nechýbajú ani vyspelé systémy na podporu riadenia či systémy aktívnej bezpečnosti.

1) Systém pohonu PHEV

Systém pohonu PHEV s ľahkou a kompaktnou jednotkou prešiel optimalizáciou pre malé SUV; namiesto klasického riešenia t.j. generátora poháňaného spaľovacím motorom, je tu použitý systém generátora poháňaného plynovou turbínou. To vodičovi umožňuje jazdu čisto v EV móde alebo v režime sériového hybridného pohonu; systém sprostredkuje hladké a agilné jazdné schopnosti, ktoré sú pre elektrifikovaná vozidlá charakteristické.

2) Systém elektrického pohonu 4WD so štvoricou elektromotorov

Štúdia MI-TECH Concept využíva pohon 4WD so štvoricou elektromotorov označovaný ako „Quad Motor with Dual Motor AYC“ s dvoma elektromotormi na každej náprave. Uvedené riešenie umožňuje privádzať na každé z kolies optimálny krútiaci moment. To vodičovi prináša požadovanú istotu v podobe precíznej ovládateľnosti pri každodenných jazdách v meste, rovnako tak ako rýchle reakcie a vlastnosti pri výpravách do terénu.

3) Vyspelé systémy na podporu riadenia a systémy aktívnej bezpečnosti

MI-TECH Concept používa ovládacie rozhranie (HMI), ktoré na čelné sklo premieta rôzne informácie rozšírenej reality (AR), detekovanej pomocou vyspelej technológie optického rozpoznávania. Systém na podporu riadenia MI-PILOT upozorňuje vodiča na nebezpečenstvo kolízie, a navyše mu pomáha s ovládaním volantu a bŕzd. Systémy aktívnej bezpečnosti ďalej pomáhajú vodičovi vyhnúť sa nehodám, prípadne aspoň zmierniť ich následky. Súhra všetkých uvedených systémov evokuje upokojujúce pocity s možnosťou plne si vychutnať bezpečnú a príjemnú jazdu.

Návštevníci expozície Mitsubishi budú taktiež môcť vidieť ukážky virtuálnej reality, kde sa prezentovaná vývojová štúdia ukazuje z najrôznejších uhlov a vzdialeností. Záujemcovia tak môžu otáčať, približovať či odďaľovať stereoskopické obrazy štúdie MI-TECH Concept na najrôznejších pozadiach. Okrem toho môžu využiť pohľady z rôznych uhlov pri sledovaní okolia z kabíny vozidla; ďalej pohľady ako pri obchádzaní okolo vozidla, nahliadnutie do interiéru zvonku, resp. pohľadu zospodu vozidla.

Štúdia Super Height K-Wagon Concept (svetová premiéra)

Štúdia Super Height K-Wagon Concept ponúka priestornú kabínu, typickú pre tento segment, a súčasne sprostredkuje jazdné schopnosti a funkčnosť očakávanú v danej kategórii. Dizajn s prvkami SUV zase vyjadruje charakter značky Mitsubishi.

Táto vývojová štúdia prináša agilné jazdné vlastnosti a energické schopnosti pri maximálnom úžitkovom priestore. Okrem toho ponúka všetkým pasažierom upokojujúce pocity spojené s bezpečnosťou vďaka systému MI-PILOT – technológiu na udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu na diaľnici, systém zmierňovania následkov čelnej kolízie pomocou brzdenia, systém proti nechcenému zrýchleniu vozidla a ďalšie vyspelé systémy aktívnej bezpečnosti, vďaka ktorým tento automobil spĺňa odporúčania SAPO CAR japonského Ministerstva hospodárstva, obchodu so zaradením do kategórie „S Wide“ Sapo Car (Safety Support Car).

MITSUBISHI Engelberg Tourer (japonská premiéra)

Tento koncept stredne veľkého crossoveru-SUV novej generácie je poháňaný plug-in hybridným ústrojenstvom Twin Motor 4WD (s dvojicou elektromotorov). MITSUBISHI Engelberg Tourer ponúka vysokú úroveň dynamiky a jazdných schopností, umožňujúcu vodičovi vyraziť na cestu za akýchkoľvek klimatických podmienok a zdolať s istotou všetky povrchy. Okrem toho prináša dlhý dojazd, typický pre pohon typu PHEV. Atraktivitu SUV ešte zvyšuje skvelé obostavanie priestoru s tretím radom sedadiel.

Systém DENDO DRIVE HOUSE (DDH)

DDH je služba ponúkaná formou uceleného riešenia, spájajúca predaj, inštaláciu a popredajnú údržbu všetkých systémových komponentov V2H, teda elektromobilu (EV), adaptéra V2H, fotovoltaických panelov a domového akumulátora. Skúšobný predaj paketu služieb DDH bol práve zahájený vo vybraných oblastiach Japonska. Služba DDH sa na stánku Mitsubishi prezentuje po boku plug-in hybridného modelu Outlander PHEV. Na displeji sa zobrazuje vizualizácia tokov energie v rámci systému, počnúc fotovoltaickými panelmi na dobíjanie EV až po dodávky elektrickej energie z batérie EV pre potreby domácnosti. Služba DDH prináša zákazníkom výhody v podobe nižších účtov za elektrinu alebo núdzového napájania domácnosti.

Spoločnosť Mitsubishi na nižšie uvedenej adrese pripravila špeciálne webové stránky s najrôznejšími informáciami o svojich výstavných exponátoch na 46. ročníku tokijského autosalónu 2019:

www.mitsubishi-motors.com/en/innovation/motorshow/2019/tms2019/