Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vianoce sú tradične časom, kedy sa spájame so svojimi blízkymi či už osobne alebo aspoň na diaľku cez mobil.

Mobilní operátori v tomto čase zaznamenávajú rekordnú prevádzku v mobilnej sieti a to ako u volaní a SMS, tak v posledných rokoch hlavne v spotrebe dát. Tohtoročné Vianoce sa od tých predošlých odlišujú. Tento rok telekomunikačný operátor 4ka zaznamenal vo svoje mobilnej sieti výrazne vyšší počet telefonických volaní, ktoré boli aj dlhšie ako obvykle. Pritom všetci slovenskí operátori posledné roky zaznamenávali skôr opačný trend poklesu hlasových služieb. Viac sa na štedrý deň aj dátovalo a počet odoslaných SMS klesol len minimálne. Je vidieť, že tieto Vianoce si rodiny chceli popriať „šťastné a veselé“ a hlavne sa navzájom počuť.

„Mobilní zákazníci dokázali počas Štedrého dňa predátovať rekordných viac ako 214,94 TB TB dát, čo prestavuje 17,6% nárast oproti predchádzajúcemu roku 2022 a takmer 61% nárast toho, čo predátovali dva roky dozadu. Potvrdzuje sa, že ľudia celkovo posielajú menej SMSiek, ale viac si telefonujú a hlavne vo veľkom dátujú. Napriek tomu môžeme povedať, že pokles SMSkovania sa takmer zastavil. Naopak trend telefonovania sa otočil, keď v čase najvyššej hlasovej prevádzky medzi 10:00 a 11:00 stúpol po 3 rokoch poklesu, a je najvyšší od roku 2020. V roku 2023 nám celkový objem prevolaných minút na Štedrý deň výrazne narástol o 16,2% oproti predchádzajúcemu roku. Trend dátovania je stále stúpajúci, a to ako doma, tak i v medzinárodnom roamingu, čo nás veľmi teší,“  uviedol Patrik Kollaroci, technický riaditeľ pre mobilné služby 4ka.

Hlas výrazne narástol

Zákazníci 4ky spolu pretelefonovali 2,42 milióna minút, čo predstavuje výrazný nárast oproti 2,08 milióna minút počas štedrého dňa pred rokom, pričom dĺžka hovorov sa tiež mierne zvýšila na takmer dve a pol minúty (139 sekúnd). Len o 1,5% klesol počet textových správ, štvorkári si na Vianoce poslali 1,35 milióna SMSiek, pričom práve na textové správy Slováci najviac využívajú komunikáciu cez internet a najrôznejšie mobilné aplikácie. 

Tento rok si najviac ľudia medzi sebou volali pred obedom medzi 10. a 11. hodinou a potom večer, po dvadsiatej hodine. Naopak výrazný útlm počtu volaní nastal medzi 17. a 19. hodinou, keď sa rodiny zišli k vianočnej večeri či k sledovaniu televíznych rozprávok.

Dátová prevádza opäť lámala rekordy

V spotrebe dát sa zákazníci 4ky nijako neobmedzovali ani tieto Vianoce.  V mobilnej sieti 4ky preniesli spoločne rekordných 214,94 TB dát, čo je nárast o viac ako 17,6% oproti minulému roku. Je zaujímavé, že ľudia začínajú dátovať už od skorého rána a dátujú až do polnoci. Vrchol mobilnej dátovej prevádzky bol zaznamenaný medzi 20. a 21. hodinou a držala sa vysoko až do polnoci.

Rekordná bola aj spotreba dát v medzinárodnom roamingu, ktorá počas Vianoc narástla v medziročnom porovnaní o 12%. To ukazuje, že ani v zahraničí sa Štvorkári nijako na dátach neobmedzujú.