Vybrali sme najlepšie aplikácie tretích strán, ktoré využijete pri fotení a tvorbe videa. Ocení ich každý, kto chce získať viac funkcií v porovnaní so systémovými aplikáciami Fotoaparát.

Dnešné smartfóny, najmä vlajkové lode, ponúkajú dobrú hardvérovú výbavu na fotenie a často aj na natáčanie videa. Majú vo výbave optickú stabilizáciu a ďalšie pokročilé technológie, vďaka ktorým vám vo väčšine prípadov mobilné zariadenie postačí na vytvorenie kvalitného multimediálneho diela. Obmedzením je niekedy softvér, ktorý používateľa limituje. To platí najmä pre iPhony, tie ponúkajú iba automatický režim s minimom nastavení. Niežeby to vadilo, takmer všetci používatelia fotia pomocou automatiky. Nájdu sa však aj takí, ktorí preferujú možnosť manuálne si nastaviť expozíciu, zaostrenie alebo ISO. Hoci tieto funkcie nájdete vo viacerých telefónoch so systémom Android ako súčasť základnej výbavy, niektoré nastavenia stále chýbajú a preto sme pripravili nasledujúci zoznam aplikácií.

Camera+

camera_plus_logo_web2016_8_nowat

Camera+ patrí medzi najobľúbenejšie fotoaparáty tretích strán, ktoré sú dostupné pre platformu iOS. Aplikáciu si už zakúpilo viac ako 10 miliónov používateľov tohto operačného systému a za posledné roky si medzi nimi vybudovala silnú pozíciu. Hlavným prínosom v porovnaní so systémovým fotoaparátom je možnosť nastavenia expozície, zaostrenia, bielej farby atď. Tie môžete nastaviť spoločne alebo nezávisle od seba. V prípade potreby nastavenie uzamknete. Tak to štandardne funguje aj v iných aplikáciách tohto typu. Camera+ poteší aj ostatnými funkciami, ako je napr. predný fotoaparát – pre tento účel sa použije obrazovka zariadenia. Vývojári aplikácie takisto výrazne promujú režim Clarity, ktorý vylepší kvalitu fotiek. Faktom je, že táto funkcia v našom prípade produkovala aj lepšie aj horšie výsledky. Poteší podpora hodiniek Apple Watch. Camera+ je aplikácia, ktorú odporúčame, ak chcete vyskúšať nástroj s viacerými funkciami v porovnaní so systémovým fotoaparátom.

camera_web2016_8_nowat

Cena: 2,99 EUR

Google Play

Kinomatic Video Camera

kinomatic_logo_web2016_8_nowat

Kinomatic je naša obľúbená aplikácia na potreby natáčania videa. Dôvodom je, že umožňuje nastavovať hlasitosť mikrofónu, čo sme viackrát ocenili. Okrem toho si môžete prispôsobiť nastavenie bielej farby, expozície, zaostrenia, prípadne si aktivujete stabilizáciu obrazu. V praxi sme najviac využívali nastavenie bielej farby. Aplikácia umožňuje v prípade najnovších modelov iPhonu nahrávať video až v rozlíšení 4K, ak máte dostatok voľného miesta. Nastavíte si aj počet snímok. Okrem manuálneho režimu ponúka aj viacero prednastavených profilov, čo uľahčuje prácu. Súčasťou aplikácie je jednoduchý editor videa, ale pre tento účel odporúčame skôr iMovie. Ponúka viac možností.

kinomatic_web2016_8_nowat

Cena: 3,99 EUR

Google Play

Open Camera

open_camera_logo_web2016_8_nowat

Aplikáciu Open Camera odporúčame ako alternatívu k systémovému fotoaparátu pre telefóny so systémom Android. Dizajnom používateľského rozhrania neupúta, ale z hľadiska funkcií ide o výborne vybavený nástroj. Podporuje viacero režimov zaostrenia, prispôsobenie bielej farby, umožňuje nastaviť expozíciu a ISO. Oceňujeme aj podporu externých mikrofónov, čo je funkcia, ktorá nie je bežnou súčasťou systémových fotoaparátov v Androide. Práve táto aplikácia nám pomohla s problémom, ako nahrať video pomocou pripojeného externého mikrofónu, pretože telefón chcel stále nahrávať použitím zabudovaných mikrofónov. K dokonalosti už chýba iba možnosť regulácie hlasitosti nahrávania mikrofónu, ale to vo svete Androidu nepodporuje takmer žiadna aplikácia. S nástrojom Open Camera sa dá vyhrať, ale nečakajte zázraky – lepšie fotky ako systémová aplikácia Fotoaparát vám pomocou automatického režimu nespraví. Čaro aplikácie spočíva práve v bohatých nastaveniach, ktoré ponúka a takisto aj cene. Konkurenčné aplikácie za podobnú funkcionalitu pýtajú peniaze.

open_camera_web2016_8_nowat

Cena: Zadarmo

App Store

Adobe Photoshop Lightroom

qr_lightroom_web2016_8_nowat

Aplikácii Adobe Photoshop Lightroom sme sa podrobnejšie venovali v jednom z predchádzajúcich vydaní magazínu TOUCHIT, v článku o úprave fotiek. Tento editor však ponúka aj zabudovaný fotoaparát a práve ten sa dočkal v poslednej aktualizácii výrazného vylepšenia. Ponúka profesionálny režim a manuálne nastavovanie expozície, zaostrenia, bielej atď. Výhodou aplikácie je, že ak používate Lightroom aj na počítači, dáta a úpravy fotiek sa automaticky synchronizujú. Vďaka vylepšenému fotoaparátu teda nemusíte inštalovať ďalšiu aplikáciu, všetko zvládnete pomocou jednej.

lightroom_web2016_8_nowat

Cena: Zadarmo

Google Play
App Store

Cinema FV-5

cinema_logo_web2016_8_nowat

Vývojári aplikácie Cinema FV-5 prezentujú svoj nástroj ako jeden z najlepších na tvorbu profesionálneho videa pomocou smartfónu. Áno, ponúka manuálne nastavenie expozície, zaostrenia, bielej, osvetlenia a ďalšie vlastnosti – okrem iného aj nahrávanie pomocou externého mikrofónu. Faktom je, že počas testovania sme nenašli výraznejšie výhody tejto aplikácie v porovnaní s nástrojom Open Camera. Cinema FV-5 je dostupná bezplatne v demoverzii, za úplnú verziu zaplatíte 1,99 eura. Odporúčame však najskôr otestovať aplikáciu Open Camera, pravdepodobne zistíte, že pre vaše účely postačuje. Nehovoriac o lepšej podpore zo strany vývojárov. Cinema FV-5 nebola aktualizovaná od konca minulého roka.

cinema_web2016_8_nowat

Cena: 1,99 EUR

App Store

FiLMiC Pro

filmic_pro_logo_web2016_8_nowat

Táto aplikácia je považovaná za kráľa nástrojov na tvorbu videa pre platformu iOS. Faktom je, že v porovnaní s aplikáciou Kinomatic neponúka výrazne vyššiu pridanú hodnotu. Samozrejmosťou je manuálne nastavenie viacerých parametrov vrátane expozície, ISO, zaostrenia a teploty farieb, ale toto dokáže aj Kinomatic. Rovnako aj meniť hlasitosť nahrávania pomocou externého mikrofónu. FiLMiC Pro ponúka rovnakú funkcionalitu aj pre platformu Android, podporuje však iba veľmi málo modelov – viac-menej len vlajkové lode od Samsungu. Pre Android je dostupná verzia FiLMiC Plus, ale tá neprináša nič extra v porovnaní s bezplatnou aplikáciou Open Camera a alternatívnymi nástrojmi.

filmic_web2016_8_nowat

Cena: 9,99 EUR

Google Play
App Store

Fotky Google

fotky_google_logo_web2016_8_nowat

Pomocou manuálnych nastavení sa dá vytvoriť množstvo krásnych fotiek a videí, ktoré si budete musieť niekam zazálohovať. Stále platí, že aplikáciu Fotky Google považujeme za to najlepšie, čo je aktuálne dostupné na trhu. Nástroj je predinštalovaný v takmer každom Androide, aplikáciu si stiahnete aj vo verzii pre iOS. Fotky Google ponúkajú neobmedzené bezplatné úložisko pre vaše fotky a takisto aj video – ak si v nastaveniach zvolíte zálohovanie vo vysokej kvalite. Táto kvalita je pre väčšinu používateľov viac ako dostačujúca a jediná skupina, ktorej nemusí vyhovovať, sú profesionálni fotografi s technikou za niekoľko tisíc eur. Fotky Google ponúkajú aj základné editačné nástroje a po návrate z dovolenky vám automaticky zhotovia fotoalbum alebo krátke video. Používanie aplikácie je jednoduché, k fotkám a videu máte prístup z prakticky akéhokoľvek zariadenia s internetovým prehliadačom. Odporúčame.

fotky_google_web2016_8_nowat

Cena: Zadarmo

Google Play
App Store

Prisma

prisma_logo_web2016_8_nowat

 

Prisma je novinkou vo svete mobilných aplikácií. Aktuálne je dostupná iba pre iOS zariadenia (pozor na fake aplikáciu pre Android) a hoci nejde o aplikáciu, ktorá vám umožní využiť maximálny potenciál fotoaparátu, je to nástroj, ktorý poteší funkcionalitou. Obsahuje viacero filtrov a hoci filtre ako také nie sú ničím novým, Prisma odfotí scenériu vo forme umeleckého diela. Vaša fotografia bude vyzerať, ako keby vás namaľoval Munk alebo Picasso. Táto aplikácia je aktuálnym hitom sociálnych sietí a faktom je, že s ničím podobným sme sa doteraz nestretli. Skúšali sme niekoľko aplikácií, ktoré z vašej fotky spravili komiksový obrázok (odporúčame nástroj Paper Camera), ale obraz ako od svetoznámeho umelca? V tomto má Prisma prvenstvo.

prisma_web2016_8_nowat

 

Cena: Zadarmo

Google Play
App Store

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit