Opera ako mobilný prehliadač môže byť zaujímavou alternatívou.

Opera síce nepatrí medzi najrozšírenejšie prehliadače na desktopoch ani mobiloch, ale obsahuje niektoré funkcie, vďaka ktorým si zaslúži pozornosť. Keďže tento prehliadač využívam na smartfónoch viac ako desaťročie, v tomto článku sa pokúsim priblížiť, čo ma na ňom zaujalo.

Desktopový režim a zalamovanie textu

Už od čias mojich dvoch prvých smartfónov, ktorými boli Nokia N73 a iPhone 3G, som chcel, aby internetové stránky na mobile vyzerali rovnako ako na počítači. Teda žiadne orezané mobilné verzie, na ktorých sa dá len rolovať hore a dole, ale plná stránka, ktorú je možné posúvať do stránky a dvoma prstami približovať či odďaľovať. Druhou požiadavkou bolo, aby sa karty prehliadača radili hore v jednom vodorovnom rade, teda opäť rovnako ako na počítači.

Pred 15 rokmi boli displeje telefónov omnoho menšie ako dnes a aj rozlíšenie bolo nižšie. Pre zaujímavosť, u Nokie N73 to bolo len 320 x 240 bodov a u iPhone 3G o niečo vyššie 480 x 320 pixelov. Je jasné, že na takýchto obrazovkách nebolo prehliadanie plnohodnotných internetových stránok žiadnou slasťou. Mne však vyhovovalo, keď som vedel, čo kde na stránke je a nemal som jej štruktúru zlisovanú do jedného horizontálneho pásu.

V časoch Nokie N73 bol ešte mobilný internet v plienkach a môj operátor mi vtedy poskytoval iba 10 a neskôr 20 megabajtov (!) mobilných dát, čo dnes znie až neuveriteľne. Navyše, táto Nokia nemala wi-fi pripojenie, takže nejaké mobilné surfovanie som na nej príliš neriešil.

Úplne iná situácia bola s iPhone 3G, ktorý som už na internetový prístup využíval naplno. Operátor vtedy za prijateľnú cenu dával až 1 GB dát (neskôr tuším 2 GB) a s tým sa dalo bez zásadných obmedzovaní žiť, ak ste nepozerali na smartfóne videá. Mobilný prehliadač Safari dokázal celkom dobre zobrazovať plné verzie internetových stránok, hoci posúvanie po nich bolo trochu trhané a pomalé.

Keď som však okolo roku 2010 prešiel na Android, musel som riešiť otázku nového prehliadača, keďže ten zabudovaný mi nevyhovoval. Prvé roky som používal dnes už neexistujúce prehliadače Dolphin Browser a Boat Browser, ale postupom času sa akosi zhoršovali a tak som prešiel na mobilnú Operu.

Tá už vtedy ponúkala okrem mobilného režimu aj tabletový či desktopový. Práve v dvoch posledných sa otvorené karty zobrazovali vo vodorovnom rade hore, čo mi maximálne vyhovovalo a dodnes to využívam.

Pri zobrazení plnej verzie internetovej stránky na mobile je ale dôležité takzvané zalamovanie textu. Ak by sme totiž stránku mali na mobile celú, ako na počítači, písmo by bolo také malé, že by sme nič neprečítali. Po priblížení stránky dvoma prstami by sme zase videli len jej výsek a text by pokračoval mimo nej a nedal by sa čítať. Preto je potrebná funkcia zalamovania, kde sa zväčšený text prispôsobí veľkosti obrazovky. A práve toto zvládala Opera na jednotku a zvláda to dodnes.

Spomínam si, že pred desiatimi či ôsmimi rokmi, keď jednotlivé portály začali vytvárať mobilné verzie svojich stránok a doslova ich nútili používateľom, niektoré stránky Opera nezobrazovala korektne, ale tieto nedostatky sa časom podarilo vyriešiť. Dnes môžem Operu odporúčať každému, kto má ako ja rád internetové stránky rovnako vyzerajúce na počítači aj mobile.

OperaZdroj: Google Play

Blokovanie reklám

Reklamy sú pre mnohé portály jediným či hlavným zdrojom príjmu, ale niektoré to s otravnými reklamnými formátmi naozaj preháňajú. Mobilná Opera má preto v sebe zabudovaný blokátor reklám, čo má spoločné so svojou desktopovou verziou.

Táto funkcia už dnes nie je výnimočnou, ale Opera s ňou prišla medzi prvými a svoju úlohu si plní dobre, odfiltruje takmer všetky reklamy. Problémy jej robí len Facebook, ale s ním majú podľa mojich skúseností problémy aj blokátory na klasických počítačoch. Treba rátať aj s detektormi blokovania reklamy na niektorých stránkach, ktoré používateľom niekedy nechcú zobraziť obsah, ak reklamy nevypnú.

Stabilita a výkon

Mojou „chorobou“, nad ktorou sa známi neraz pozastavujú, je množstvo otvorených kariet v prehliadači. Väčšinou ich je okolo sto a mobil nie je výnimkou. Na počítači sa mi opakovane stalo, že Opera sa mi zasekla a po vynútenom štarte sa už otvorené karty neobnovili, ale na mobile som nič podobné nezaznamenal. Nespozoroval som ani žiadny pokles výkonu pre množstvo otvorených kariet či trhaný pohyb po stránkach, ani nič podobné.

OperaZdroj: TOUCHIT.sk

Režim čítačky

Ak nechcete byť pri čítaní hlavne dlhších článkov rozptyľovaní obrázkami, mobilná Opera má priamo v sebe zabudovanú čítačku, ktorá vám zo stránky vytiahne len čistý text. Ten sa, samozrejme, dá zoomovať. Podobné doplnky sa dajú doinštalovať do niektorých iných prehliadačov, ale tu je to natívne.

Tmavý režim a vlastné farby

Funkcia tmavého režimu opäť nie je ničím výnimočným, ale tu sa dá zapnúť jej vynútenie aj na webových stránkach, ktoré ho bežne nepodporujú a podľa mojich skúseností funguje výborne. Okrem toho nedávno pribudla i možnosť pridať vlastnú farebnú schému, kde si ako doplnkovú farbu môžete zvoliť modrú, červenú, zelenú, sivú či fialovú. Ide len o kozmetickú záležitosť, ale niekomu sa môže páčiť.

Zdroj: TOUCHIT.sk

Uložiť stránku ako PDF

Opäť nejde o funkciu, ktorá by sa nedala riešiť aplikáciami či službami tretích strán, ale mobilná Opera ju má zabudovanú, čo je opäť spoločné s jej desktopovou sestrou. Je to užitočná a dobre fungujúca vec, ktorú príležitostne využívam.

OperaZdroj: TOUCHIT.SK

VPN a krytopeňaženka

Tieto dve funkcie v Opere nevyužívam, ale pre úplnosť ich spomeniem. Opera má aj zabudované VPN, čím sa chváli aj priamo v názve. Občas ho použijem na desktope, ale na mobile som ho ešte nepotreboval.

Druhou mnou nevyužívanou funkciou je možnosť vytvoriť si v Opere peňaženku na kryptomenu a NFT, pretože táto oblasť je úplne mimo môjho záujmu.

V každom prípade, Operu určite odporúčam aspoň vyskúšať. Za jednu z mála nevýhod tohto mobilného prehliadača považujem skutočnosť, že v aplikačných obchodoch je niekoľko jeho verzií. Chápem existenciu Opery Mini, ktorá bola určená pre slabšie zariadenia, ale Opera GX Gaming Browser, Opera Touch, Opera Cryptobroser či dokonca Webový prehliadač Opera sú podľa mňa zbytočné a len mätú používateľov.

Platí to hlavne o posledne menovanom, keďže na základe názvu by sa mohlo zdať, že ide o hlavný prehliadač Opera. Nie je to však pravda, ten sa nazýva, ako to už bolo načrtnuté Prehliadač Opera s VPN.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.