Vývoj 3D tlačiarní jednoznačne napreduje, čoho svedkom budú čoskoro aj návštevníci európskych reštaurácií. Tie budú mať špeciálne 3D tlačiarne k dispozícii už budúci rok.

Hovädzie steaky a kuracie mäso z 3D tlačiarne budeme môcť čoskoro kúpiť a skozumovať aj v reštauráciách v Európe. S prekvapivou novinkou prišiel portál TechRadar. 

Špecializované firmy v Španielsku a Izraeli už teraz dokážu pomocou 3D tlačiarne vytvárať hovädzie a kuracie výrobky s rovnakou textúrou, vzhľadom a chuťou ako skutočné mäso. Výhodou je najmä ušetrenie zvierat, nakoľko výrobky sú pôvodom z rastlinných bielkovín. Jednou z týchto spoločností je aj izraelská Redefine Meat, ktorá produkuje alternatívne mäsové výrobky. 

Okrem rastlinných bielkovín sa dajú v procese výroby použiť aj živočíšne bunky. Nespornou výhodou je takisto zníženie celkového dopadu na ekosystém našej planéty. Priamo pre zdravie ľudí je tiež pozitívnym faktom to, že takto vyprodukovaný mäsový výrobok je bez cholesterolu.

Redefine Meat očakáva, že svoje produkty predstaví európskym reštauráciám už začiatkom budúceho roku. Novameat, pre zmenu španielska spoločnosť, si stanovila za cieľ zásobiť španielske a talianske reštaurácie 3D tlačiarňami ešte pred rokom 2020. Potenciálne sa dá hovoriť o tom, že masovejšie používanie doma u bežných ľudí bude reálne zhruba od roku 2022.

Novameat používa kapsuly z hrachových a ryžových bielkovín na tlačenie steaku alebo kuracieho mäsa. Čoskoro by tiež mali byť k dispozícii náhrady bravčového, jahňacieho a lososového mäsa, tiež vo forme kapsúl.

Zdroj náhľadovej fotografie: Redefine Meat

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Stiahnite si legendárnu ovečku. Je späť pre Windows 10