Motorola pristupuje k modelovému radu moto g veľmi zodpovedne.

Chce prinášať kvalitné, dobre vybavené a hlavne cenovo dostupné smartfóny pre veľké množstvo používateľov. V týchto zariadeniach sú častokrát dostupné funkcie a výbava takmer na úrovni vlajkových lodí.

Niekoľko rokov nás Motorola prekvapuje svojimi technológiami, ktoré vkladá do zariadení strednej triedy. Pred pár dňami sme priniesli recenziu na model moto g6 Plus, ako aj jeho fotografické možnosti.

Motorola moto g6 Plus nemá žiadne výrazne slabiny a považujeme ho za jedno z najlepších zariadení strednej triedy. V tomto článku vám prinesieme pohľad na vývoj a súčasnosť zásadného modelového radu Motoroly, moto g.

Zrodenie série moto g

Počiatky série moto g siahajú  do roku 2013, kedy sa 13. novembra predstavil prvý zo zástupcov, pôvodný model s príznačným názvom – moto g. Tento model prišiel so Snapdragon 400 v konfigurácii s 8 / 16 GB úložiskom a 1 GB pamäte RAM. Celý systém bežal na Androide Jelly Bean 4.3.

Pôvodná verzia prišla bez podpory microSD kariet a LTE. Motorola sa rozhodla vydať pol roka po uvedení pôvodnej verzie moto g jej vylepšenú verziu, ktorá už LTE podporovala spolu s microSD kartami do hodnoty 32 GB.

Časový rozpis uvedenia jednotlivých generácií:

  • november 2013 moto g 1. generácie
  • september 2014 moto g 2. generácie
  • júl 2015 moto g 3. generácie
  • máj 2016 moto g4, g4 Plus, g4 Play
  • február 2017 moto g5, g5 Plus
  • august 2017 moto g5S, g5S Plus
  • apríl 2018 moto g6, g6 Plus, g6 Play

Prvé tri modely nemali ešte v názve uvádzané modelové označovanie generácie. To sa začalo aplikovať až od štvrtého zástupcu modelového radu moto g.

moto g4, g4 Plus a g4 Play

V máji 2016 sa filozofia Motoroly zmenila, čo započalo novú éru modelového radu moto g a aplikuje sa dodnes. Na trh sa uviedli hneď tri zariadenia – moto g4, moto g4 Plus a moto g4 Play. Pri tejto generácii Motorola prvýkrát definovala určenie smartfónu podľa preferencií používateľa.

Medzi modelmi moto g4 a g4 Plus neboli v dizajne žiadne rozdiely. Tie sa udiali hlavne v pamäťových možnostiach a pri modeli Plus sa použila čítačka odtlačkov prstov a kvalitnejší fotoaparát s rozlíšením 16 Mpx a laserovým zaostrovaním. Prevedenie týchto zariadení je plastové a pri rozmere 153 × 76,6 × 9,8 mm dosahovali zhodne 155 g. O výkon sa staral Snapdragon 617, čo znamenalo, že Motorola prvýkrát použila v modelovom rade osemjadrový čipset od Qualcommu série 600 a “povýšila” moto g zariadenia do strednej triedy.

Najvybavenejšia verzia moto g4 Plus mala na rok 2016 štedrých 64 GB vnútorného úložiska, ktorému sekundovala pamäť RAM s kapacitou 4 GB. Najmenej vybavená alternatíva modelu g4 Plus bola zhodná s klasickou verziou moto g4, ktorá bola už iba v konfigurácii RAM a ROM 2 GB / 16 GB (príp. 32 GB).

Najmenej vybaveným z trojice moto g4 bol model moto g4 Play, ktorý bol v podstate rozmerovou a cenovo prístupnejšou alternatívou k vybavenejším a väčším súrodencom.

moto g5 a moto g5S 

V apríli 2017 prichystala Motorola prekvapenie v podobe zariadení moto g5 a g5 Plus. V tomto roku sa vo februári predstavila iba dvojica smartfónov (klasická g5 a g5 Plus), ktoré v lete doplnili “faceliftované“ modely – moto g5S a g5S Plus. Tie priniesli predovšetkým zväčšenie displejov moto g telefónov a vylepšenia vo fotoaparátoch.

Táto generácia moto g zariadení naznačila, že s Motorolou treba počítať a hodila rukavicu ostatným výrobcom. moto g5 séria sa vyznačovala kvalitným kovovým unibody prevedením. Najväčším lákadlom bola Moto aplikácia, ktorá zahŕňala Moto Akcie a naplno využívala multifunkčnú čítačku odtlačkov prstov na ovládanie smartfónu pomocou gest.

Predovšetkým modely s označením Plus ponúkali na strednú triedu dostatočný výkon, odladené prostredie, kvalitné displeje ako aj fotoaparáty (moto g5 Plus 12 Mpx, PDAF, dual pixel, f/1.7). Veľkou prednosťou moto zariadení bola vždy rozumná cena.

Viac informácií o modeloch moto g5 Plus a g5S si prečítajte na odkazoch nižšie:

Motorola moto g6, g6 Plus a g6 Play

Pred vyše mesiacom spoločnosť Motorola predstavila najnovšiu generáciu svojej populárnej série moto gTá nadväzuje na odkaz svojich predchodcov a prináša v rámci strednej triedy smartfónov všetko, čo by sme od Motoroly v roku 2018 očakávali. Zariadenia moto g vždy vynikali svojim kvalitným spracovaním, plynulým prostredím, rôznymi vychytávkami z dielne Motoroly ako aj kvalitným fotoaparátom.

Výnimkou nie je ani model moto g6 Plus, ktorý tieto prednosti ponúka v dizajne roka 2018. Hneď na prvý pohľad je jasné, že moto g6 Plus dostal displej s moderným pomerom strán 18:9 a menšie rámčeky okolo neho. 

Motorola moto G6 Plus sa môže pochváliť svižným prostredím, kde sa o výkon stará Snapdragon 630. Hlavnou prednosťou tohto zariadenia je plynulé prostredie. Počas používania ani raz nezaváhalo a všetky potrebné úkony sme na ňom vykonávali bez čakania, či pádu aplikácií.

Milo prekvapil fotoaparát. Ten dokáže zhotovovať pekné snímky za každých svetelných podmienok. Najnovšia generácia moto g zaujme aj dizajnom, ktorý vynikne hlavne na priamom svetle. Na zadnej stene sa vtedy vytvárajú rôzne lomy sveta a dodávajú smartfónom dynamický charakter.

Tento rok sa predstavila znovu trojica zariadení, ktoré reflektujú na súčasný vývoj na trhu – moto g6, g6 Plus a g6 Play. Zariadenia ponúkajú veľké displeje, ktoré sú vkladané do primerane veľkých tiel smartfónov. Motorola sa ešte lepšie prispôsobila trhu a používateľom naservírovala trojicu poctivých zariadení. Rozhodne stoja za pozornosť.

Recenzie na modelový rad moto g6:

Prečítajte si aj:

Motorola moto g6 Plus: Čo dokáže a ako fotí nový duálny fotoaparát?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.