Nové funkcie v smartfónoch Motorola sú založené na technológiách od Googlu, výrobca však pripravuje aj vlastné riešenia.

Motorola oznámila, že používatelia jej smartfónov čoskoro získajú nové funkcie umelej inteligencie od Googlu. Medzi dostupnými novinkami budú funkcie ako Circle to Search, Gemini Live či Magic Editor v Google Fotkách. Výrobca takisto pracuje na vlastných AI funkciách s označením moto ai.

Funkcia Circle to Search je dostupná od začiatku tohto roka. Najskôr bola k dispozícii pre smartfóny Samsung a Pixel, v priebehu mesiacov sa rozšírila do ďalších zariadení. Jej fungovanie spočíva v tom, že zakrúžkujete na displeji objekt či oblasť, o ktorej sa chcete dozvedieť ďalšie informácie.

Motorola zatiaľ nešpecifikovala, ktoré smartfóny získajú túto funkciu a kedy sa tak stane. V týchto dňoch ju však dostávajú telefóny série Razr 50 (Ultra) a v prvej várke by mal byť aj model Motorola Edge 50 Ultra.

Motorola Razr 50 / UltraZdroj: TOUCHIT
Motorola Razr 50 / Ultra

Gemini Live a AI úprava fotiek

Na Motorola smartfónoch budete môcť využívať aj funkciu Gemini Live, ktorá umožňuje prirodzenejšiu konverzáciu s umelou inteligenciou Gemini. Nevýhodou je, že táto funkcia zatiaľ nepodporuje slovenčinu, resp. nie naplno. Na niektorých telefónoch síce funkcia Gemini Live reagovala aj na slovenské otázky, avšak zážitok nebol optimálny.

Umelú inteligenciu Gemini budete môcť využívať aj v aplikácii Správy Google. K dispozícii bude tiež funkcia Magic Compose, ktorá umožní vytvoriť štylizované, navrhované odpovede pre jednoduchú komunikáciu.

Z praktického hľadiska však potešia AI nástroje v aplikácii Fotky Google. Aj na Motorola smartfónoch budete môcť využívať pokročilé funkcie úprav, ako sú Magic Editor, Magic Eraser a Photo Unblur. S funkciou Magic Editor môžete premiestňovať objekty, vylepšovať pozadie a upravovať prvky obrázka pomocou jednoduchých gest.

motorola edge 50 ultraZdroj: TOUCHIT
motorola edge 50 ultra

Funkcie moto ai

Motorola nedávno predstavila aj svoje vlastné funkcie umelej inteligencie s označením moto ai. Ich cieľom je poskytnúť používateľovi riešenie, ktoré dokáže porozumieť jeho prostrediu, učiť sa z jeho správania, ponúkať personalizované odpovede, prekladať materinský jazyk do činností a bez problémov ich vykonávať. Výsledkom by mal byť kontextovo uvedomelý osobný asistent, ktorý poskytuje interakcie podobné tým ľudským prostredníctvom materinského jazyka.

Prvé moto ai funkcie sú aktuálne dostupné v beta verzii. Motorola nešpecifikuje detaily, avšak dá sa predpokladať, že iba v angličtine. V rámci úvodnej várky je k dispozícii funkcia Catch me up, ktorá pomáha používateľom šetriť čas tým, že poskytuje prioritný súhrn osobných oznámení z notifikácií, ktoré zmeškali.

Funkcia Pay attention pomáha používateľom získať konkrétne informácie alebo detaily bez toho, aby si museli písať poznámky alebo počúvať dlhé nahrávky. Umožňuje tiež nahrávanie rozhovorov alebo rečníkov, ktoré sa potom prepíšu a zhrnú.

Funkcia Remember this zachytáva momenty alebo informácie na obrazovke okamžite od chvíle svojho spustenia, pričom ich ukladá s inteligentnými poznatkami generovanými umelou inteligenciou. Keď sa nasníma fotografia, moto ai vytiahne kľúčové detaily, kontext a fakty o zachytenom obsahu. Spomienky možno kedykoľvek vyvolať jednoduchou otázkou.

Zdroj: Motorola

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit