Multimediálne prehrávače, tak ako sme ich poznali pred pár rokmi, sa z trhu postupne vytratili.

Nahradili ich smart televízory, rôzne streamovacie HDMI zariadenia menších či väčších rozmerov a nové krabičky so systémom Android. Či už ide o oficiálnu platformu Android TV alebo produkty šikovných výrobcov, ktorí využili bežný Android.

Faktom je, že multimediálnych prehrávačov so systémom Android TV je aktuálne minimum. Túto platformu nájdete v zariadení Nexus Player alebo NVIDIA SHIELD TV. Krabička od NVIDIE sa už predáva aj na Slovensku. S Android TV sa taktiež stretnete napr. v televízoroch značky Sony. Multimediálnych prehrávačov s klasickým Androidom je o poznanie viac, na našom trhu sa predávajú už niekoľko rokov. My sme aktuálne testovali dvojicu zariadení so systémom Android 4.4, resp. Android 5.1 a určitú evolúciu tohto segmentu je vidieť.

VENSMILE K1 Plus 4K Set Top Box TV Android 5.1 Lollipop

vensmile_web2016_3_nowat

Prehrávač VENSMILE K1 Plus je lacnejším z dvojice testovaných zariadení. Dizajn a koncept je v oboch prípadoch takmer totožný, zariadenia sa od seba mierne odlišujú výkonom. Najvýraznejším rozdielom je priložené diaľkové ovládanie, ale o tom neskôr.

K1 Plus má jednoduchú domácu obrazovku, na ktorú si môžete pridať odkaz na ľubovoľnú z nainštalovaných aplikácií. Pevne nastavené sú aplikácie Kodi, prehliadač súborov, zoznam aplikácií, nastavenia a internetový prehliadač. Výrobca nás pobavil, odkaz na internetový prehliadač má ikonu Internet Explorer, čo môže detailistom vadiť. Obrazovka má iba jednu stranu a jej dizajn je možno až príliš strohý, svoj účel však plní.

Základom zariadenia je procesor Amlogic S905. Má štyri jadrá a frekvenciu až 2,0 GHz. Dopĺňa ho grafický čip Mali-450, 1 GB operačnej pamäte a 8 GB úložisko. Reálne je k dispozícii 4 GB priestor. Operačný systém je Android 5.1.1, pričom detailisti si všimnú preklep Androoid na obale zariadenia. Hardvérová výbava je vo všeobecnosti dobrá, výkon bohato postačuje. Je pravda, že by sme ocenili väčšiu operačnú pamäť a úložisko, aj keď z praktického hľadiska sme si výrazné rozdiely pri sledovaní videa oproti lepšie vybavenému prehrávaču od spoločnosti König nevšimli. Záleží od spôsobu využitia, pre potreby prehrávania videa je aj táto konfigurácia dobrá.

Pripomienky máme k diaľkovému ovládaču. Ten je veľmi základný a neumožňuje plnohodnotné ovládanie aplikácií. Vystačíte si s ním v rámci používateľského rozhrania a v aplikácii Kodi, ale v rámci prehliadania internetu alebo používania dodatočne nainštalovaných aplikácií vám ovládač nebude postačovať. Umožňuje síce pohybovať kurzorom myši, je to však ťažkopádne a nepraktické. Riešením je pripojenie klávesnice a myši. Samozrejme, v prvom rade záleží od toho, ako chcete zariadenie využívať. Pokiaľ budete sledovať iba filmy a seriály cez aplikáciu Kodi, vadiť vám to nebude. Pokiaľ budete chcieť plnohodnotne využiť potenciál prehrávača a premeniť televíznu obrazovku na inteligentný televízor, treba sa vysporiadať s nedostatkami ovládania. Oceňujeme možnosť nainštalovať si prakticky akúkoľvek aplikáciu z obchodu Google Play.

Dodajme, že zariadenie ponúka pomerne bohaté možnosti konektivity. Do internetu ho pripojíte bezdrôtovo alebo ethernetovým káblom. Nechýba štvorica USB 2.0 portov a slot na microSD kartu. USB porty oceníte kvôli pripojeniu príslušenstva (klávesnica, myš) alebo externých diskov. K1 Plus podporuje prehrávanie v rozlíšení až 4K, pričom oceňujeme kompatibilitu s množstvom formátov, vrátane najnovšieho kodeku H.265 / HEVC. V prípade používania zariadenia v rozlíšení 4K oceníte HDMI port vo verzii 2.0, vo výbave nechýba ani optický audiovýstup. V tomto prípade oceníte rozšírené možnosti nastavenia zvuku, ktoré ponúka Android 5.1.1. Spotreba zariadenia pri prehrávaní videa je 5 W.

Zoznam podporovaných formátov:

Podporovaný formát: H.265 / HEVC, H.264, WMV, VC-1, AVS, MPEG-1/2/4 Real Video

Podporovaný video formát: MKV , WMV, MPG, MPEG, DAT, AVI, MOV, ISO, MP4, RM, DivX HD

Podporovaný formát zvuku: MP3, AAC, WMA, RM, FLAC, Ogg a programovateľný s 1,5 down-mix

Zapožičal: AGEM Computers
Cena: 57,53 EUR

König 4K Android streaming box 4K 3D 5G Wi-Fi (KN-4KASB)

konig_web2016_3_nowat

Prehrávač od spoločnosti König je v jadre totožný ako konkurencia od VENSMILE. Má o trochu väčšie rozmery a subjektívne elegantnejší dizajn. Povrch prehrávača je však lesklý aj na hornej strane, takže si treba dať pozor na odtlačky prstov.

Základom je procesor Amlogic S812 so štyrmi jadrami a frekvenciou 2,0 GHz. Porovnanie výkonu nájdete v tabuľke. Grafický čip je aj v tomto prípade Mali-450, k dispozícii je 2 GB RAM a 16 GB úložisko. Reálne môžete používať 10,5 GB. Z hľadiska prehrávania videa nie je nárast operačnej pamäte potrebný, ale v rámci ostatných činností sme ho ocenili.

Rovnako chválime diaľkový ovládač. Konečne niekto prišiel s riešením, ktoré je samé o sebe plnohodnotné. Bežný Android totiž nie je prispôsobený pre iné ako dotykové ovládanie a pokiaľ chcete alternatívu, potrebujete myš a ideálne aj klávesnicu pre jednoduchšie písanie. König zabudoval oba tieto nástroje do svojho diaľkového ovládača, a to bez toho, aby negatívne ovplyvnil jeho rozmery. Klávesnica sa nachádza na chrbte ovládača, myš je zabudovaná vo forme pohybového ukazovátka.

V praxi toto riešenie funguje veľmi dobre. Klávesnica obsahuje všetky potrebné znaky, takže je veľmi dobre použiteľná pri prihlasovaní sa do používateľských kont aj pri prehliadaní internetu a bežnom zadávaní textu. V nastaveniach systému Android si však nastavte režim fyzickej klávesnice, v opačnom prípade sa bude zobrazovať aj tá softvérová a vtedy nefunguje tlačidlo CAPS. Pohodlné je taktiež používanie pohybového ukazovátka, ktoré si podľa potreby môžete zapnúť a vypnúť. Kurzor myši sa takýmto spôsobom dobre ovláda – stačí iba pohybovať rukou v žiadanom smere. Menším nedostatkom riešenia je, že po otočení ovládača musíte kurzor pár sekúnd kalibrovať, aby sa opäť pohyboval správnym smerom. To si všimnete, ak budete používať zabudovanú klávesnicu a následne diaľkový ovládač otočíte. Aj napriek tejto nedokonalosti, zariadenie spoločnosti König je prvým prehrávačom so systémom Android, ktorý dokážeme plnohodnotne ovládať aj bez nutnosti pripojenia samostatnej klávesnice či myši. Z tohto hľadiska výrobcu chválime, ponúka dosiaľ najlepší používateľský zážitok. Nie je úplne dokonalý, chýbali nám tlačidlá pre scrollovanie, a tak sa v prípade niektorých aplikácií budete musieť učiť, ako ju správne ovládať. Je to zatiaľ to najlepšie na trhu, čo sme vyskúšali. Samozrejme, v prípade záujmu si k zariadeniu pripojíte akékoľvek príslušenstvo a rovnako aj herný ovládač, čo využijete pri hraní hier. Podmienkou je, aby mali hry zabudovanú podporu gamepadu.

Pri pohľade na parametre oboch testovaných multimediálnych prehrávačov má König navrch aj vďaka podpore 5 GHz bezdrôtových sietí. Už spomenutú vyššiu kapacitu operačnej pamäte a úložiska využijete v rámci hier a ostatných aplikácií. Samozrejme sa to prejavuje aj na vyššej cene, do úvahy treba brať výrazne lepší diaľkový ovládač. Čo by mohol výrobca do budúcnosti zlepšiť je zabudovanie HDMI portu verzie 2.0. Zariadenie ponúka HDMI 1.4b, to môže teoreticky prekážať majiteľom televízorov s rozlíšením 4K. Verzia 1.4b podporuje prehrávanie v 4K rozlíšení pri 30 fps, HDMI 2.0 zvláda 4K @ 60 fps. Android je v prípade König prehrávača vo verzii 4.4.2, z praktického hľadiska to v tomto segmente zariadení nepovažujeme za nedostatok. Ale ako dokazuje K1 Plus, na trhu sú prehrávače aj s novšou verziou.

Domovská obrazovka je efektne spracovaná, rozdelená do viacerých častí. Chválime snahu výrobcu dať používateľovi pridanú hodnotu vypisovaním aktuálnych informácií a správ zo sveta. Súčasťou obrazovky je aj widget s predpoveďou počasia, ten však nefunguje korektne. Zabudovaná je aj utilita pre uvoľnenie operačnej pamäte a zrýchlenie systému.

Z praktického hľadiska, prehrávač od Königu môže spraviť z bežného televízora inteligentnú obrazovku. Prehliadanie internetu je rýchle, systém dobre reaguje. Pripomienky máme k nie úplne bezchybnej optimalizácii. Niektoré hry nefungujú s použitým procesorom bezchybne, napr. Horizon Chase má problémy so zvukom. Takisto sme občasne zaznamenali posun audia voči videu, ale iba v niektorých aplikáciách. V prípade YouTube sme tento problém nemali, v aplikácii HBO GO sa objavoval zriedkavo. V aplikácii Kodi sme ho nepostrehli, na internete je však na túto tému viacero príspevkov a Kodi našťastie ponúka jednoduchý spôsob, ako ho vyriešiť. Dodajme, že toto nie je problém Königu ako takého, ale celého segmentu Android prehrávačov.

Zoznam podporovaných formátov:

Podporovaný formát: DivX, H.264, H.265, FLV, MPEG1, MPEG2, MPEG4, RM/RMVB, VC-1, Xvid

Podporovaný video formát: AVI, DAT, DivX, FLV, IFO, ISO, M2TS, MKV, MOV, MP4, MPG, MTS, RM, RMVB, TP, TS, VOB, WMV, Xvid

Podporovaný formát zvuku: AAC, AC3, DTS, FLAC, LPCM, MIDI, MP3, OGG, WAV, WMA

Kompletné špecifikácie

Zapožičal: NEDIS SLOVAKIA

Cena: 144,99 EUR

Verdikt TOUCHIT

Android prehrávače sa neustále vyvíjajú. Majú viac výkonu, novší Android a ako nám ukázal König, môžu mať aj šikovne navrhnutý diaľkový ovládač. V porovnaní s Chromecastom dokážu tieto zariadenia prehrávať videá z externých USB úložísk a taktiež v rámci lokálnej siete (podpora DLNA, UPnP atď.). Môžete si pomocou nich vytvoriť inteligentný televízor, ak chcete na veľkej obrazovke prezerať internet alebo používať aplikácie, ktoré sú navrhnuté pre dotykové rozhrania. Vďaka tomu môžu byť lákavým riešením pre používateľov, ktorí majú doma veľkú databázu zálohovaných filmov a seriálov. Z hľadiska aplikácií sme ocenili možnosť sledovať službu Magio GO. Pokiaľ sa však vaše sledovanie videa obmedzuje na streamovacie služby ako YouTube, HBO GO a Netflix, vystačíte si aj s Chromecastom.

Väčšina Android prehrávačov pravdepodobne nenaplní náročné požiadavky milovníkov kvalitného priestorového zvuku. Prakticky žiaden z nich nepodporuje moderné zvukové formáty, ako je DTS-HD MA alebo Dolby TrueHD. Tieto formáty aktuálne zvládne iba NVIDIA SHIELD TV, ktorý však stojí o poznanie viac ako testované zariadenia. Viac o multifunkčnom multimediálnom prehrávači od NVIDIE nájdete v samostatnom článku.

Android TV vs. bežný Android

Uvádzame krátke zhrnutie dvoch platforiem, s ktorými sa môžete v segmente multimediálnych prehrávačov a smart TV dnes stretnúť. Android TV je niečo iné ako bežný Android, a to aj napriek tomu, že jadro je v oboch prípadoch totožné. Android TV je však samostatná platforma, ktorej používateľské rozhranie je prispôsobené pre veľké obrazovky a má vlastný obchod s aplikáciami. Výhodou je v tomto prípade optimalizované rozhranie a ovládanie, nevýhodou je, že vám budú fungovať iba aplikácie, ktoré sú špeciálne prispôsobené pre Android TV.

Štandardný Android v multimediálnych prehrávačoch sa nijak neodlišuje od systému, ktorý poznáte zo smartfónov alebo tabletov. Výrobca ho obohatí o jednoduchú nadstavbu, aby bolo jeho ovládanie na TV obrazovke pohodlnejšie. Nejde o bezchybné riešenie, ale funguje to vo väčšine prípadov a pomerne dobre. Výhodou však v tomto prípade je, že na zariadení spustíte aj aplikácie, ktoré nefungujú na platforme Android TV. Výborným prípadom je aplikácia Magio GO, ktorá je doslova určená aj pre používanie na televíznej obrazovke, ale do multimediálneho prehrávača s Android TV ju priamo nenainštalujete. Dá sa to, ale treba improvizovať. K multimediálnym prehrávačom s Androidom môžete pripojiť klávesnicu, myš a ďalšie príslušenstvo.

Multimediálne centrum Kodi

kodi_web2016_3_nowat

Aplikácia Kodi je softvérové riešenie pre domáce kino. Táto aplikácia sa v minulosti nazývala XBMC a je dostupná pre široké spektrum platforiem – Windows, Linux, Mac, Android, Raspberry Pi atď. Ide o open-source riešenie, ktoré zaujme najmä bohatou ponukou nastavení a rôznych pluginov, vďaka ktorým Kodi ponúka množstvo pokročilých funkcií.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Prečítajte si aj:

Test TOUCHIT: Druhý pohľad na NVIDIA SHIELD Android TV

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit