Kompaktná škatuľka má operačný systém Android TV a extra funkcie od NVIDIE.

Pokiaľ pravidelne sledujete novinky na trhu, pravdepodobne ste sa už stretli s rodinou SHIELD produktov od NVIDIE. Najskôr sa na trh dostala prenosná herná konzola, ktorá kombinovala obrazovku telefónu so zabudovaným ovládačom. Toto zariadenie sa na našom trhu neobjavilo. Nasledoval SHIELD Tablet s 8-palcovým displejom, procesorom Tegra K1 a atraktívnou cenovkou.

Tablet však zužovalo viacero problémov – od samovoľného praskania konštrukcie, cez horšiu optimalizáciu počas bežného používania, až po slabšiu výdrž batérie a po riziko jej vzplanutia, kvôli čomu NVIDIA vymenila všetky kusy. Respektíve túto možnosť zákazníkom ponúkla. Aktuálne sa na trhu nachádza „vylepšená“ verzia tabletu, SHIELD Tablet K1, ktorá neobsahuje stylus, má odolnejšiu konštrukciu, „bezpečnejšiu“ batériu a lákavú cenu.

Prečítajte si aj:

Test TOUCHIT: Druhý pohľad na NVIDIA SHIELD Android TV

Najnovším prírastkom do rodiny herných zariadení SHIELD je herná konzola SHIELD Android TV, ktorá je určená do domácností. Na rozdiel od predchádzajúcich formátov nejde o mobilné zariadenie, aj keď vďaka kompaktným rozmerom ho môžete jednoducho prenášať. Konzola však nemá v sebe zabudovanú batériu, počas používania vyžaduje neustále pripojenie do elektrickej siete a takisto k externému displeju.

Vo výbave má procesor Tegra X1 s 256-jadrovým grafickým čipom a 3 GB RAM. Zariadenie je na trhu dostupné vo verzii so 16 GB a 500 GB úložiskom, my sme testovali väčšiu verziu. Operačný systém je aktuálne vo verzii Android 5.1, v pláne je aktualizácia na Marshmallow. (Aktualizácia je už dostupná, vyšla po publikovaní recenzie)

SHIELD Android TV je malá, elegantná škatuľka

SHIELD Android TV je malá, elegantná škatuľka

Od tabletu k Android TV

V prípade používania SHIELD Tabletu sme mali pripomienky k výdrži batérie, ktorá sa pohybovala na úrovni 2 hodín pri hraní graficky náročných hier, optimalizovaných pre SHIELD zariadenia. Takisto nám vadila optimalizácia systému Android, najmä prepínanie medzi aplikáciami bolo niekedy otravné, pretože systém reagoval spomalene. Celkový zážitok nebol zďaleka optimálny a takéto správanie sme od vtedy najvýkonnejšieho tabletu na trhu nečakali. NVIDIA vyriešila problémy svojsky a či už vedome alebo nevedome, SHIELD Android TV ponúka lepší zážitok z používania. Procesor Tegra X1 je náročnejší na spotrebu, avšak to vás trápiť nemusí, keďže zariadenie musí byť počas používania pripojené do elektrickej siete. Problémy so slabou výdržou batérie tak odpadajú. Mimochodom, spotreba sa pohybuje na úrovni 5-6 W pri sledovaní filmov a navigovaní v menu. Pri hraní graficky náročných SHIELD hier je spotreba 10-12 W.

Problémy nebude robiť ani optimalizácia operačného systému. Android TV ponúka iné možnosti a tak sa na veľkej obrazovke nebudete prepínať medzi hrou do Facebooku alebo internetového prehliadača a naopak, ako pri používaní tabletu. Multitasking robil SHIELD Tabletu najväčší problém, ten však od systému Android TV nečakajte. Zariadenie využijete najmä na sledovanie multimédií a hranie hier. V tomto smere sme nezaznamenali problémy, reakcie systému boli rýchle a bezproblémové.

Základom je systém Android TV. Zariadenie využijete na sledovanie multimédií a hranie hier

Základom je systém Android TV. Zariadenie využijete na sledovanie multimédií a hranie hier

Na hry a multimédiá

Dá sa povedať, že gro funkcionality je v prípade SHIELDu porovnateľné s ostatnými konzolami ako PS4 alebo Xbox One. Hry a multimédiá. Výhodou je, že Android TV ponúka vlastný Google Play Obchod, ktorý umožňuje inštalovať množstvo ďalších aplikácií. Z hľadiska multimediálnych aplikácií má SHIELD Android TV pred ostatnými konzolami náskok, v prípade hier je situácia opačná. Výhodou sú aj o poznanie menšie rozmery, SHIELD Android TV je štíhle a dizajnovo štýlové zariadenie.

Konzola má vo výbave HDMI výstup, eternetový port (do internetu sa pripojíte aj pomocou Wi-Fi), dva plnohodnotné USB 3.0 porty, micro USB port a slot na microSD kartu. V balení nájdete herný ovládač, diaľkový ovládač si môžete k zariadeniu kúpiť vo forme príslušenstva. Gamepad chválime, ide o totožný model, aký NVIDIA ponúka k SHIELD Tabletu. Je pomerne masívny, pôsobí ako mierne prerastený Xbox ovládač, avšak používa sa pohodlne. Gamepad má zabudovanú batériu, nabíja sa micro USB portom. S konzolou komunikuje bezdrôtovo, pomocou technológie Wi-Fi Direct. Chválime, že si k ovládaču môžete pripojiť slúchadlá (k dispozícii je 3,5 mm konektor) a takisto využiť funkciu hlasového ovládania.

Portová výbava konzoly

Portová výbava konzoly

Používa sa pohodlne, kvalitných hier by mohlo byť viac

SHIELD Android TV je zariadenie, ktoré sa používa pohodlne. Ide o najlepšiu hernú konzolu so systémom Android na trhu. Zážitok je na dobrej úrovni, je tu však niekoľko „ale„. V prvom rade, počet hier. Android je platforma, ktorá nie je úplne prispôsobená hraniu na veľkej obrazovke. NVIDIA sa snaží tento problém odstrániť a spolupracuje s vývojármi hier. Výsledkom je takmer 200 optimalizovaných titulov, ktoré si kúpite v obchode Google Play, stiahnete do konzoly a počas hrania si užijete optimálny zážitok. Hry majú výbornú grafiku, sú prispôsobené na veľkú obrazovku a ovládanie pomocou gamepadu.

Lenže, ponuka hier nie je príliš lákavá. Chýbajú exkluzívne tituly a AAA hry obecne. Teda, pár ich nájdete, ale sú staré a je ich málo. Pozrite si tento zoznam a posúďte sami. V prípade SHIELD Tabletu to až tak nevadilo, SHIELD hry predstavovali skôr bonus k bežnej funkcionalite tabletu. Avšak v prípade SHIELD Android TV budú hry pre niekoho základným dôvodom, prečo si toto zariadenie kúpiť. Nedá sa inak, ako porovnávať ponuku s PlayStationom alebo Xboxom. Tie majú bohatšiu knižnicu hier. Na druhej strane, pre mnohých používateľov bude SHIELD Android TV v prvom rade multimediálnym prehrávačom.

Na SHIELDe si zahráte hry, ktoré vyšli aj na PC alebo konzolách. Je ich však málo a chýbajú exkluzivity

Na SHIELDe si zahráte hry, ktoré vyšli aj na PC alebo konzolách. Je ich však málo a chýbajú exkluzivity

Cloudové hranie…

NVIDIA si uvedomuje, že ponuka hier pre „offline“ hranie za konkurenciou zaostáva a preto obohatila SHIELD zariadenia o ďalšie funkcie. Službu GeForce NOW a funkciu GameStream. Prvá menovaná služba predstavuje cloudové hranie. Ide o herný Netflix. Zaplatíte 10 EUR na mesiac a pomocou SHIELD zariadenia sa môžete hrať počítačové hry, ktoré sa streamujú zo serverov NVIDIE. Musíte mať teda kvalitné pripojenie do internetu s rýchlosťou minimálne 10 Mbps. V prípade hrania v rozlíšení 720p a 60 fps odporúča NVIDIA prenosovú rýchlosť 20 Mbps a pre Full HD rozlíšenie 50 Mbps.

Prvé tri mesiace môžete službu používať zadarmo. Z technického hľadiska ide o výborný produkt, avšak necelých 60 hier je pomerne chudobná ponuka. A hoci je zážitok z cloudového hrania prekvapujúco výborný, za štandardným hraním, kedy všetky výpočty prebiehajú vo vašej konzole, stále trochu zaostáva. GeForce NOW ponúka ešte ďalšiu dvadsiatku hier, tie si však musíte zakúpiť nad rámec mesačného poplatku. Je fajn, že získate kľúč k danej hre a môžete ho použiť v službe STEAM alebo GOG, bohužiaľ, opačným smerom prenos hry do GeForce NOW nefunguje.

GeForce NOW stojí 10 EUR mesačne. Hier je pomenej a niektoré si musíte dokúpiť

GeForce NOW stojí 10 EUR mesačne. Hier je pomenej a niektoré si musíte dokúpiť

… aj streamovanie z vášho PC

GameStream funguje podobne ako GeForce NOW, avšak s jedným hlavným rozdielom. Hry si streamujete z vášho počítača. Je jedno, či doma cez lokálnu sieť, alebo desiatky kilometrov ďalej cez internet. V počítači však musíte mať kompatibilnú grafickú kartu GeForce a počas streamovania ho na iný účel nevyužijete. Ak streamujete cez internet, pripomíname dôležitosť kvalitného internetového pripojenia. V oboch prípadoch je takisto dôležité, aby bol počítač aj SHIELD pripojený do lokálnej siete / internetu pomocou eternetového kábla. Inak sa môže kvalita prenosu zhoršiť.

Z hľadiska multimédií dodajme, že SHIELD Android TV podporuje prehrávanie a streamovanie videa v rozlíšení až 4K. To napríklad využijete v prípade služby Netflix. Zariadenie zvládne prehrávať aj 7.1-kanálový zvuk. Ale iba cez HDMI. Tieto vlastnosti môžu byť pre určitú skupinu používateľov atraktívne. Je fakt, že PS4 a Xbox One aktuálne nevedia prehrávať Netflix v rozlíšení 4K. Či je však toto dôvod na kúpu hernej konzoly s Androidom, to je otázne. Dodajme, že NVIDIA SHIELD Android TV takisto podporuje funkciu Google Cast. Táto funkcia je základom zariadenia Chromecast, takže supluje jeho funkcionalitu. Samozrejme, rozdiel v cene je výrazný, v prípade SHIELDu ide o bonus naviac.

Netflix v rozlíšení 4K ostatné konzoly neprehrajú

Netflix v rozlíšení 4K ostatné konzoly neprehrajú

Verdikt touchIT

NVIDIA SHIELD Android TV je najvýkonnejší set-top box s týmto operačným systémom, najlepšia herná konzola a najlepší multimediálny prehrávač s Androidom. Pridaná hodnota od NVIDIE je prínosom, badať určitú snahu posunúť platformu na ďalšiu úroveň. Problematická je však cena. Zariadenie sa vo svete predáva za cca 250 EUR vo verzii s 500 GB úložiskom. Cena pre náš trh začína na úrovni 200 EUR.

Z pohľadu bežného používateľa sa tak môže objaviť dilema, či si radšej nepriplatiť a nekúpiť Xbox alebo PlayStation. Záleží podľa toho, čo od zariadenia chcete. PS4 a Xbox One majú bohatšiu ponuku hier, SHIELD Android TV tento nedostatok rieši lepšou multimediálnou funkcionalitou (dokáže prehrávať Netflix v 4K, čo konzoly nevedia) a výhodami platformy Android, ako je možnosť nainštalovať si do zaradenia všemožné emulátory a ďalšie aplikácie. Výhodou tejto škatuľky je, že podporuje zvukové kodeky DTS-HD MA a Dolby TrueHD, čo je pomerne vzácna vlastnosť. Iný Android prehrávač s touto vlastnosťou sme zatiaľ nenašli.

Zapožičal: AGEM Computers 

Prečítajte si aj:

Test TOUCHIT: Druhý pohľad na NVIDIA SHIELD Android TV

Screenshoty z rozhrania systému Android TV, hier a funkcií od NVIDIE:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit