S ročným oneskorením oproti uvedeniu na trh v Amerike.

Zariadenie NVIDIA SHIELD Android TV sa nám už v redakcii objavilo. Otestovali sme ho a s jeho kvalitou sme boli spokojní. Vadila nám iba vyššia cena, testovali sme totiž drahší, 500 GB model.

Multimediálna škatuľka od NVIDIE však zatiaľ nebola dostupná na Slovensku oficiálne. To sa zmení o 2 týždne. Ako nám na tlačovej konferencii v Prahe potvrdil Igor Staněk, produktový manažér NVIDIA SHIELD, zariadenie bude od 20. júna 2016 oficiálne dostupné v Čechách a prostredníctvom predajcu Alza aj na Slovensku. Alza bude toto zariadenie predávať exkluzívne, rovnako ako SHIELD tablety. Cena začína na úrovni 5499 Kč / 199 EUR pre základný, 16 GB model.

Pozrite si rozhovor s Igorom Staněkom z NVIDIE

Dôvod, prečo prichádza SHIELD Android TV na Slovensko a do Čiech (a do niektorých ďalších európskych krajín) s ročným oneskorením je absencia služby Netflix v čase pôvodného uvedenia SHIELDu TV na trh. Faktom je, že zariadenie od NVIDIE je jedným z prvých prístrojov na svete, ktoré sú certifikované pre prehrávanie Netflixu v rozlíšení 4K. Pokiaľ teda máte 4K televízor a príslušné predplatné služby, SHIELD vám ponúkne 4K obsah. Nielen v rámci Netflixu, zadarmo aj pri prehrávaní videí z YouTube, prezeraní 4K fotiek atď.

Dnes je však Netflix dostupný takmer na celom svete a pre SHIELD TV sú dostupné aj lokálne aplikácie. Napríklad Stream.cz a zariadenie je kompatibilné aj s aplikáciou mobilnej digitálnej televízie od O2 SK. Staněk taktiež spomínal rokovania s Primou a Novou.

NVIDIA SHIELD Android TV je dnes takmer totožné zariadenie ako pred polrokom, kedy sme túto multimediálnu škatuľku recenzovali. Medzičasom sa však objavila aktualizácia na najnovšiu verziu Android TV, ktorej základom je Android Marshmallow.

Vďaka tomu, že SHIELD podporuje funkciu adaptabilného úložiska (je to súčasť Androidu 6.0, ale nie každé zariadenie to podporuje), si môžete rozšíriť základné interné úložisko pomocou externého USB disku alebo microSD karty. Funkcia adaptabilného úložiska zabezpečí, že bude možné presúvať na externé úložisko aj všetky aplikácie. Vystačíte si teda aj s lacnejším, základným modelom.

Igor Staněk oznámil v Prahe dostupnosť SHIELD Android TV pre Českú republiku a Slovensko

Igor Staněk oznámil v Prahe dostupnosť SHIELD Android TV pre Českú republiku a Slovensko

V recenzii sme tvrdili, že SHIELD Android TV je najlepšia herná konzola s Androidom. Platí to aj dnes, konkurencia prakticky neexistuje. Určitá skupina používateľov však ocení zariadenie najmä ako multimediálny prehrávač. V porovnaní s inými prehrávačmi totiž SHIELD ponúka podporu zvukových kodekov DTS-HD MA a Dolby TrueHD, čo je vlastnosť, ktorú dnes nenájdete prakticky v žiadnom inom Android prehrávači.

Samozrejme, doma musíte mať patričnú audio aparatúru, aby ste si tento zvuk mohli užiť. Android TV je taktiež na ovládanie intuitívnejšia platforma v porovnaní s rôzne upravenými Androidmi 4.4 alebo 5.1, s ktorými sa stretávame v rôznych multimediálnych boxoch. Streamovanie v rozlíšení 4K z Netflixu, YouTube a ďalších zdrojov sme už spomenuli.

Cena začína na úrovni 5499 Kč / 199 EUR. K dispozícii je príslušenstvo

Cena začína na úrovni 5499 Kč / 199 EUR. K dispozícii je príslušenstvo

Prečítajte si aj:

Test touchIT: NVIDIA SHIELD Android TV je najlepšia herná konzola s Androidom. A asi aj najdrahšia

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit