Skončilo sa pomerne zvláštne konanie kongresu Mobile World Congress (MWC) v Barcelone.

Ak si pamätáte, pred rokom bolo MWC (vtedy naplánované na marec 2020) prvou veľkou akciou, ktorá sa kvôli pandémii úplne zrušila. Bolo to vtedy niečo veľmi zvláštne a organizátori nemali pripravenú žiadnu digitálnu verziu tejto výstavy. Neskoršie výstavy zamerané na IT ako je IFA, Computex alebo CES mali možnosť pripraviť sa lepšie. OK, teda rok sa stretol s rokom a MWC zažilo svoju vskutku hybridnú verziu.

Pripravili sme pre vás prehľad toho, čo sa na MWC naozaj ukázalo s tým, že viaceré firmy do katalánskej metropoly tento rok vôbec nedorazili a ich účasť bola výhradne virtuálna. O dve najväčšie oznámenia z tohto podujatia sa postarali spoločnosti Samsung a Qualcomm.

Samsung a inteligentné hodinky s vylepšeným softvérom

Samsung na svojej tlačovke podrobne popísal, ako vylepší používateľské rozhranie inteligentných hodiniek. Žiadne nové hodinky síce Samsung na MWC neukázal (na to bude určená špeciálna udalosť), ale dozvedeli sme sa, že nové rozhranie One UI Watch bude založené na operačnom systéme Wear OS od Google. Reálny produkt Galaxy Watch4 s týmto rozhraním by sme mali vidieť v auguste na špeciálnom digitálnom predstavení.

Jeho prínos je hlavne lepšia synchronizácia medzi hodinkami a telefónom, snáď aj možnosť platby hodinkami od Samsungu na Slovensku a vylepšené návrhy ciferníkov hodiniek. Možno to bude stačiť v boji s poriadne rastúcou konkurenciou v tejto oblasti.

Qualcomm s Plusom

Najnovší čip set Snapdragon 888 Plus od Qualcomm má poháňať všetky nadchádzajúce vlajkové lode postavené na Androide od firiem ako je ako Xiaomi, Honor, Motorola ale aj ASUS či  VIVO. Je to evolúcia voči pôvodnému SoC Snapdragon 888 s jadrom Kryo 680 pretaktovaným až na 3 GHz a vylepšeným spracovaním umelej inteligencie. Výrobca udáva až neuveriteľný nárast výkonu o 20 %.

Lenovo a jej tablety

Lenovo predstavilo vynovené tablety Yoga Tab 13 Pro, Yoga Tab 11 a Tab P11 Plus. 13-palcový model Pro poháňa čipová súprava Snapdragon 870 v kombinácii s 8 GB RAM a 256 GB úložiskom. Má špeciálny stojan na lepší zážitok pri sledovaní filmov, ďalej port microHDMI a až 10 200 mAh batériu. Tá sa využiť aj ako externý monitor pre iné zariadenia. Výrobca ho bude ponúkať za 800 eur. Nasledoval 11-palcový model Yoga s čipsetom Helio G90T,  ktorý obsahuje reproduktory JBL a 7 700 mAh batériu.

Lenovo Yoga Tab 11 v najnovšej verzii. Zdroj: GSMArena

TCL s lacnými smartfónmi ale hlavne okuliarmi budúcnosti

Čínska spoločnosť TCL oznámila dva cenovo dostupné smartfóny so značkou Alcatel. Ide o model 1L Pro a Alcatel 1 (2021). Tiež ukázala inteligentné hodinky špeciálne určené pre deti MOVETIME Family Watch 2, ktoré bude predávať za 149 eur.

TCL MoveTime Family Watch 2. Zdroj: TCL

TCL MoveTime Family Watch 2. Zdroj: TCL

My sme sa ako vybraná redakcia zúčastnili tlačovej konferencie konanej ešte pred MWC a mali sme možnosť medzi prvými vidieť nové okuliare Nxtwear G. Tieto transformujú váš zážitok napr. z cestovania na pobyt v súkromnom kine. Potrebujete na to zdrojové zariadenie, ktoré pripojíte cez port USB-C, nasadíte si okuliare a pred očami máte obraz z obrazovkou odpovedajúcou 140 palcom a s pomerom strán 16:9. Okuliare chce TCL zatiaľ uviesť na trh v Austrálii už v auguste a neskôr sa dostanú aj do Európy vrátane Slovenska.

Okuliare TCL NEXTWEAR G. Zdroj: TCL

Okuliare TCL NEXTWEAR G. Zdroj: TCL

TCL tiež naznačilo, že čoskoro ohlási mimoriadne cenovo dostupný 5G telefón zo svojej série 20 a tiež 5G tablet. Tomuto procesu v TCL hovoria demokratizácia 5G, teda že túto rýchlu sieť by mali mať možnosť využívať všetci ľudia.

Huawei a zníženie uhlíkovej stopy

Huawei bol jeden z hlavných sponzorov tohto ročníka MWC. Konferencii vystúpil prezident pre región západnej Európy a podporil ambície európskych štátov znížiť podiel skleníkových plynov v ovzduší. IT technológie je podľa prezentácie Huawei možné použiť na zníženie celkových globálnych emisií až o 20%. Zelené ambície EÚ v súčasnosti zahŕňajú cieľ znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 najmenej o 55% a do roku 2050 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu.

Ryan Ding, Huawei predstavuje 5G2B na MWC v Shanghaji. Zdroj: Huawei

Ryan Ding, Huawei predstavuje 5G2B na MWC v Shanghaji. Zdroj: Huawei

Cestou k tomu cieľu je znižovanie spotreby energie a zvyšovanie efektivity energie, ktorú spotrebovať musíme. Plným prechodom na optické vlákno by Európa mohla ušetriť takmer 1,8 milióna ton uhlíkových emisií ročne. To sa rovná vysadeniu 80 miliónov stromov. Ako vyplynulo z prednášky Huawei, 5G je 20× energeticky efektívnejšia ako 4G. Ďalším riešením je využitie umelej inteligencie a cloudu, vďaka ktorým sa zníži energetická spotreba celých miest.

Elon Musk a jeho sny

Áno, organizátorom kongresu sa tento rok podarilo dostať ako prednášajúceho aj legendárneho Elona Muska. Pripojil sa samozrejme na diaľku z Kalifornie.

Podľa jeho slov by mala mať satelitná internetová sieť Starlink patriaca do spoločnosti SpaceX v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov približne 500 000 používateľov. Musk uviedol, že súčasným cieľom spoločnosti SpaceX je do augusta poskytnúť širokopásmový internet pre väčšinu planéty vrátane Afriky či Južnej Ameriky.

Internetová sieť, ktorá je teraz v beta fáze prevádzky, od roku 2018 vypustila na obežnú dráhu Zeme viac ako 1 700 satelitov a nedávno prekročila hranicu 69 420 aktívnych používateľov. Podľa Muska Starlink už funguje v 12 krajinách a stále sa rozširuje. Musk odhaduje, že do 12 mesiacov bude mať táto sieť niekoľko stotisíc používateľov, možno viac ako 500 000 používateľov.

Internetová služba sa pritom bude predávať na priamo koncovým používateľom hlavne vo vidieckych oblastiach sveta, ale tiež vládam, ktoré potrebujú lepšie internetové pripojenie na svoju obranu. Najčastejšia cena v rámci beta testovania je 99 dolárov mesačne. Používatelia pritom využívajú hardvérový balík antény Starlink s automatickým nastavením a Wi-Fi smerovača za 499 dolárov. SpaceX sľubuje rýchlosť sťahovania 100 Mbit/s a odosielania 20 Mbit/s. Podľa skúseností viacerých používateľov tejto siete sú tieto údaje naozaj maximálne a reality je o poznanie nižšia. Musk na konferencii tiež priznal, že spomenutý terminál stojí SpaceX dvojnásobok, konkrétne viac ako 1000 dolárov a spoločnosť je vo finančných ťažkostiach.

Elon Musk počas svojej prednášky na MWC 2021. Zdroj: StarlinkFree.com

Elon Musk počas svojej prednášky na MWC 2021. Zdroj: StarlinkFree.com

Musk uviedol, že tím Starlinku podpísal dohody s dvoma telekomunikačnými operátormi veľkých krajín, ale nemenoval ich. Chce, aby sieť Starlink skôr dopĺňala existujúcich poskytovateľov siete 5G, než aby im priamo konkurovala. Elon navyše odhaduje nevyhnutnú investíciu do siete Starlink na 10 miliárd dolárov. Spoločnosť SpaceX dúfa, že keď bude sieť plne funkčná, mohla by vďaka Starlinku dosiahnuť príjmy vo výške približne 30 miliárd dolárov. Je celkom možné, že Starlik sa od SpaceX formálne oddelí.

Z väčšiny príjmov sa má financovať systém Starship, čo je evidentne ústredná Muskova ambícia. Ide o plán dopravy ľudí na Mesiac a neskôr aj na Mars. Na MWC zaznelo, že prvý orbitálny testovací štart Starshipu by sa mohol uskutočniť „niekedy v najbližších mesiacoch“.

Najlepší smartfón na svete?

Na kongrese MWC bola aj vyhlásený najlepší smartfón súčasnosti. Stal sa ním Samsung Galaxy S21 Ultra, ktorý získal ocenenie Global Mobile Awards (GLOMO). Do užšieho výberu najlepších telefónov roka sa ešte dostali Galaxy S20 FE 5G, OnePlus 9 Pro, iPhone 12 Pro Max a Xiaomi Mi 11 Ultra.

Veríme, že rok 2022 už bude v znamení našej fyzickej účasti na tomto kongrese, lebo virtuálna účasť nemá tú pravú šťavu, na ktoré sme my aj vy, naši čitatelia, zvyknutí. Je ale pravda, že na stránke MWC zatiaľ svieti len možnosť virtuálnej účasti na tomto kongrese v roku 2022. Tak uvidíme ako to bude za rok.

Zdroj: The Verge, MWC, GSMarena, vlastné

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.