Procesor Snapdragon 835, 4K HDR displej a spomalené videá pri 960 fps.

Sony na MWC v Barcelone predstavilo novú vlajkovú loď. Xperia XZ Premium kombinuje dizajn smartfónu Xperia XZ, ktorý bol predstavený pred polrokom na výstave IFA s vylepšenými parametrami. V tomto smere však výrobca nerobil žiadne kompromisy a telefón obsahuje to najlepšie, čo je aktuálne dostupné na trhu.

Základom je 5,5-palcový displej s rozlíšením 4K a podporou HDR. Kompatibilný obsah si môžete streamovať napr. zo služby Amazon Video. Xperiu XZ Premium poháňa procesor Snapdragon 835, ktorý okrem špičkového výkonu podporuje aj pripojenie do mobilných sietí rýchlosťou až 1 Gbps.

Sony Xperia XZ je prvý smartfón na svete so 4K HDR displejom a nahrávaním spomaleného videa pri 960 fps

Vo výbave nájdete aj 4 GB RAM, 64 GB úložisko a podporu microSD kariet. Telefón má snímač odtlačkov prstov, certifikáciu IP68 pre odolnosť voči vode a prachu a batériu s kapacitou 3230 mAh.

Xperia XZ Premium bude pútať pozornosť aj vylepšeným fotoaparátom. Výrobca do novinky zabudoval nový senzor, ktorý umožňuje nahrávať spomalené videá pri 960 fps v rozlíšení 720p. Pre porovnanie, iPhone pri tomto rozlíšení nahráva spomalené videá pri 240 fps.

Telefón je vďaka 5,5-palcovému displeju o niečo väčší ako pôvodná Xperia XZ

Fotoaparát má v prípade novinky rozlíšenie 19 Mpx a opäť využíva technológiu troch senzorov, ako Xperia XZ. Konkrétne ide o kombináciu laserového automatického zaostrovania, infračerveného senzoru pre úpravu nastavenia bielej v reálnom čase a obrazového senzora ExmorRS.

Výrobca zatiaľ neoznámil oficiálnu cenu ani dostupnosť telefónu na trhu. Predpokladáme však, že cena sa bude pohybovať na úrovni 900 eur.

Hlavné vylepšenia novej vlajkovej lode

Xperia XZs je Xperia XZ s novým fotosenzorom

Sony okrem predstavenia vlajkovej lode predstavilo aj mierne vylepšený model Xperie XZ. Nazýva sa Xperia XZs a má prakticky totožné parametre ako pôvodná verzia. 5,2-palcový displej a procesor Snapdragon 820. Novinkou je väčšia kapacita RAM (4 GB), ale najmä nový fotosenzor s podporou nahrávania spomalených videí pri 960 fps.

Tento telefón sa dostane na trh v apríli, cenu zatiaľ nepoznáme.

Sony Xperia XZs (vľavo) a Xperia XZ Premium (vpravo)

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Sony na MWC predstavilo smartfón Xperia XZ Premium

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit