Už sme zverejnili viacero článkov o hlavnej vlajkovej lodi, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G a je jasné, že Samsung tento rok radikálne poskočil s fotoaparátmi. Cena telefónu S20 Ultra 5G v 128 GB variante je však 1349 eur, čo rozhodne nie je málo. Už sa nás niekoľko čitateľov pýtalo na Galaxy S20+ a my sme si tak tento telefón zadovážili a otestovali sme jeho fotografické možnosti v Prahe.

Generačný rozdiel: Vľavo Galaxy S20+, vpravo S10+

Generačný rozdiel: Vľavo Galaxy S20+, vpravo S10+

Rozhodli sme sa pre test v šere až v noci, keďže iste viete, že pri dostatku svetla fotí každý zo súčasných smartfónov veľmi dobre a hľadať tu rozdiely v kvalite je niečo ako ihlu v kope sena. Počas dobrého denného svela je to dnes o tom, aké uhly záberu dokáže smartfón zaznamenať, resp. aké priblíženie (zoom) dokáže sprostredkovať.

Praha je pritom na fotenie ideálna. Je to mesto s mnohými kultúrnymi pamiatkami a je dosť veľké na to, aby ste mohli fotiť jeho nočnú panorámu.

Pohľad na Prahu objektívom S20+

Pohľad na Prahu objektívom S20+

Vypočujte si aj náš podcast na tému nových Samsung Galaxy:

Papierové predpoklady

Zatiaľ čo S20 Ultra má 108 Mpx hlavný fotoaparát s rozmerom snímacích bodov 0,8 µm, S20+ má hlavný fotoaparát s rozlíšením 12 MPx a rozmerom snímačov 1,8 µm. Avšak teleobjektív u S20+ má až 64 MPx rozlíšenie, tu je rozmer snímačov 0,8 µm. Len pripomeňme, že kvalita fotografie nie je o megapixeloch, aj keď sa to veľmi často takto vysvetľuje. Je to aj o megapixeloch, ale zároveň o kvalite optiky a tiež spomenutom rozmere snímačov. Čím je plocha snímačov menšia, tým je vyšší šum v obraze.

Vľavo S20, vpravo S20+

Vľavo S20, vpravo S20+

S20+ (S20) na rozdiel od S20 Ultra nepoužíva pri nižšej úrovni svetla technológiu nona-binning, teda združovanie pixelov do jedného veľkého. Rovnako tu nie je periskopový systém so sústavou šošoviek ako je to pri S20 Ultra. Tento telefón ťaží z toho, že jeho hlavný fotoaparát má pomere veľké snímacie prvky, a preto sa môže spoľahnúť na kvalitný zdroj (hrubú silu) aj bez vyššie spomenutých trikov. Práve preto môže byť aj oveľa lacnejší.

Vo všeobecnosti má S20+ celkom dobré predpoklady na to, aby dobre fotil, tak poďme do ulíc Prahy. Ešte pomeňme, že žiadnu fotku, ktorú uvádzame nižšie sme nijakým spôsobom neupravovali. Sú presne také, ako sme ich nahrali z pamäti smartfónu.

Ešte počas dňa sme vyskúšali zoom S20+. V tomto prípade sú pri zadnom fotoaparáte predvolené možnosti 0,5×, 1×, 2×, 4×, 10×, 20× a 30×. Pozrime sa teda ako sa dá odfotiť Pražský hrad z Vyšehradu. Začíname fotkou bez priblíženia (či oddialenia).

Pohľad na Pražský hrad bez použitia mierky (S20+)

Pohľad na Pražský hrad bez použitia mierky (S20+)

A ideme na zoom, konkrétne od 0,5× až 30×.

Ako vidíte, zoom je v tomto prípade veľmi dobre použiteľný do hodnoty 10×, čo je super. 20 a 30-násobné priblíženie je už dosť umelé, ale po úprave napr. vo Photoshope by sa dalo s týmito fotkami niečo urobiť.

Ideme však na nočné fotografie, čo býva obyčajne kameň úrazu.

V niektorých prípadoch to chce naozaj pevnú ruku. Pri vysokom priblížení proces fotenia funguje totiž tak, že fotoaparát sa nechce daného objektu „pustiť“. Mierne hýbete telefónom, ale stále je zaostrený objekt v rovnakej polohe na displeji. A keď sa už raz pohne, potom je to o dosť veľký kus. S tým treba mať jednoducho trpezlivosť.

Vo vyššie zverejnenej galérii sme fotili pomerne z veľkej diaľky, chceli sme však vyskúšať aj niečo iné, čo by bolo bližšie. Priali sme si vidieť viac detailov. Voľba padla na sochu Svätého Václava v centre Prahy. V noci je to pre fotoaparáty pomerne veľká výzva.

Socha Svätého Václava fotená S20 Plus bez zoomu

Socha Svätého Václava fotená S20 Plus bez zoomu

Poďme sa pozrieť na zväčšovanie

Asi ste si všimli, že S20+ nemá žiadny väčší problém s fotením v noci. Veľká plocha snímača dokázala udržať šum na uzde. Aj S20+ má však špeciálny Nočný režim, podobne ako S20 Ultra, je však o niečo iný. S20 Ultra pri nočnom režime združuje snímacie body, S20+ fotí bez tohoto triku. S20 Ultra dokáže rozpoznať, či máte smartfón pri nočnom fotení sa statíve alebo nie a podľa toho nastaví dobu realizácie snímku na 29 alebo 9 sekúnd. S20+ pri nočnom režime fotí 9 sekúnd a vyzýva vás k tomu, aby ste držali smartfón pevne. A dokáže urobiť peknú fotku.

S20+ pri fotení v noci

Nás zaujímalo, aký rozdiel je medzi fotkou realizovanou v Nočnom režime a bez neho pri fotení nočnej scény. Zatiaľ čo pri S20 Ultra je tento rozdiel dosť veľký, tu na prvý pohľad nevidíte rozdiel. Až do chvíle, keď si časť fotky priblížite, resp. zobrazíte si ju na veľkom monitore. Sledujte nižšie, pri bližšom pohľade zistíte, že v prípade nočného režimu je čierna kontrastnejšia, ako keď nočný režim nepoužijeme. Rozdiel je však minimálny, pri zobrazení na telefóne ho nenájdete.

S týmto telefónom sme realizovali aj nočné video v Prahe, výsledok spracujeme a zverejníme.

Ešte pripomeňme, že S20+ má vo výbave je ToF snímač hĺbky, ktorý sa dobre uplatní pri fotení s dynamickým rozostrením, Tento snímač v prípade S20 (teda bez +) chýba. Všimnite si, aké pekné fotky s rozostreným pozadím sa dajú robiť s S20+.

Snímka s rozostreným pozadím a ďalším efektom

Snímka s rozostreným pozadím a ďalším efektom

V celkovom hodnotení je Galaxy S20+ výborný telefón, ak naozaj nepotrebujete používať povedzme kvalitný 20 či 30 násobný zoom. V tom je Ultra oveľa ďalej ako je to u S20+. Fotka v noci s Galaxy S20+ je podľa nás v poriadku, hrubá sila si dobre poradí so šumom. Nie je to na fotenie hviezd ako je to u Galaxy S20 Ultra, ale na bežné fotky v šere s prehľadom stačí.

Ešte pripomeňme, že S20+ stojí 999 eur a k dispozícii je aj 8K video, rovnako aj režim Jednoduché snímanie (Single Take). Predný fotoaparát má rozlíšenie 10 MPx a kapacita batérie je 4500 mAh. Je to dosť na celodenné fotenie.

Telefóny kúpite cez Datacomp.sk

Viac o rodine Samsung Galaxy S20

Úplne všetko o Samsung Galaxy S20, S20+ a S20 Ultra 5G (VIDEO TOUCHIT)

 

 

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.