Inteligentné hodinky Android Wear ponúkajú bohatý výber softvérových ciferníkov. Viacero efektných ciferníkov vám k zariadeniu pribalí výrobca, ďalšie si môžete stiahnuť z obchodu Google Play. Vybrali sme tie, ktoré nás zaujali a sú dostupné zadarmo.

Ciferníkov je v obchode mnoho. Niektoré sú dostupné zadarmo, za iné musíte platiť. Pár z nich ponúka pokročilú funkcionalitu a menia svoj dizajn podľa toho, ako ich používate. Iné sú statické a iba zobrazujú čas.

Nové ciferníky získate priamo v aplikácii Android Wear. Stačí vybrať ponuku Watch faces a úplne dole ťuknúť na možnosť Get more watch faces. Platí to aj v prípade iOS verzie, hoci ich počet je o poznanie menší. Ciferníky sa automaticky prispôsobia formátu vašich hodiniek. Je teda jedno, či máte okrúhly displej alebo štvorcový. Samozrejme, niektoré vyzerajú krajšie v okrúhlom prevedení. Mimochodom, v ponuke nastavenia Watch faces môžete pristupovať k nastaveniam jednotlivých ciferníkov alebo si tie neželané schovať, aby sa nezobrazovali v ponuke. Stačí ťuknúť na tri bodky v pravom hornom rohu každého ciferníka.

5 najlepších ciferníkov podľa redakcie touchIT

Transit

Transit (Zdroj: Trend.sk)

Ciferník s názvom Transit sa nachádza v kolekcii ustwo Watch Faces. Neponúka nič extra, avšak jeho dizajn nás zaujal. Pripomína nám totiž staré ampérmetre zo školských čias. Chvíľu si však budete zvykať na čítanie času.

Runway

Runway_vyd2015_6_nowat

Runway nájdete v kolekcii ustwo Smart Watch Faces. Slovo Smart v tomto prípade označuje kolekciu interaktívnych ciferníkov. To sú také, ktoré menia zobrazenú informáciu po dotyku na displej hodiniek. V tomto prípade sa zobrazuje predpoveď počasia a očakávaná teplota pre jednotlivé časti dňa.

Mysterious Forest

Mysterious_Forest_vyd2015_6_nowat

Ďalší interaktívny ciferník, ktorý nájdete v obchode Google Play priamo pod jeho menom. Ide skôr o štýlovú miniaplikáciu pre hodinky ako štandardný ciferník. Môžete sa totiž dotýkať displeja a aktivovať pár animácií zvieratiek v lese. Zmysel v tom nehľadajte, niekomu sa však môže takýto ciferník páčiť.

Next

next_vyd2015_6_nowat

Next je súčasťou kolekcie ustwo Smart Watch Faces. Okrem aktuálneho času zobrazuje čas zostávajúci do ďalšej schôdzky podľa vášho kalendára. Dotykom na displej hodiniek môžete zobraziť miesto stretnutia, ak ste lokalitu do kalendára poznačili.

Together

together_vyd2015_6_nowat

Together je súčasťou systému Android Wear. Nemusíte nič sťahovať. Tento ciferník oceníte, ak niekto z vašich známych alebo blízkych takisto používa hodinky so systémom Android Wear. Môžete si navzájom kresliť na ciferník, posielať fotky alebo smajlíkov. Aj na diaľku cez internet.

Android Wear + iPhone

Platforma Android Wear je už kompatibilná aj so systémom iOS. Toto je dobrá správa, pretože majitelia iPhonov majú na výber ďalšie hodinky okrem Apple Watch a rôznych minoritných systémov (napr. Pebble). Podobne ako hodinky Pebble Time, ktoré ponúkajú viac funkcií, ak sú spárované so systémom Android, aj Android Wear poskytuje v kombinácii s iPhonom trochu iný používateľský zážitok. Chudobnejší. To sa však dalo čakať.

Z používateľského hľadiska je najvýraznejším obmedzením absencia aplikácií tretích strán. Pri používaní hodiniek s Android telefónom sme si obľúbili aplikácie CG Transit, Hangouts, Google Mapy, OneNote, Shazam alebo rôzne fitness aplikácie. Niektoré z nich sme spomínali v našom výbere v minulom vydaní. Vďaka týmto aplikáciám sme dokázali vykonať niektoré aktivity aj bez nutnosti použitia telefónu.

Iba pomocou hodiniek. Prípadne sme využili kombináciu telefónu s hodinkami priamo v danej aplikácii. V prípade Androidu to nefunguje. Aplikácie pre Android Wear sa do hodiniek nenainštalujú, aj keď ich máte v iPhone. Popravde, nič iné sme ani nečakali.

Z praktického hľadiska to však znamená aj to, že hoci hodinky počítajú kroky a prípadne merajú tep, tieto údaje vám do iPhonu nepošlú. Ak Google vydá aplikáciu Google Fit pre iOS, možno sa to zmení, ale dnes to nefunguje ani s inými aplikáciami, ktoré sú v hodinkách niekedy predinštalované. Hodinky takisto nevyužijete ani vo funkcii diaľkového ovládača pre fotoaparát v telefóne, čo v prípade Androidu funguje.

Android Wear funguje aj s iPhonom. Pripravte sa však na výrazné kompromisy

Android Wear funguje aj s iPhonom. Pripravte sa však na výrazné kompromisy

Druhé očakávané obmedzenie sa týka notifikácií. Hodinky Android Wear zrkadlia všetky notifikácie, ktoré sa zobrazia na obrazovke iPhonu. Jednotlivé aplikácie môžete zablokovať, aby sa upozornenia nezobrazovali na hodinkách a tam funkcionalita končí. Na porovnanie, notifikácie v kombinácii s Android telefónom umožňovali vykonať základné akcie ako je rýchla odpoveď, hlasová odpoveď atď.

Toto od kombinácie Android Wear + iOS nečakajte. Jedinou výnimkou je priamo zabudovaná podpora Gmailu. Ten nemusíte mať v iPhone nainštalovaný, avšak priamo v aplikácii Android Wear pre iOS si môžete aktivovať bohaté emailové notifikácie pre Google účet. Gmail je zároveň jediná služba, ktorá aktuálne ponúka hlasové odpovede a pár základných akcií (zálohovať, zmazať email) atď.

Čo teda Android Wear ponúka v kombinácii s iPhonom? Zobrazovanie notifikácií, teda vidíte, kto vám volá, kto vám píše a čo vám aplikácie oznamujú. Hovor pomocou hodiniek môžete prijať a takisto viete diaľkovo ovládať hudobný prehrávač v telefóne. Avšak tam priama interaktivita medzi dvoma platformami končí. Zvyšok je iba zobrazovanie notifikácií. Výnimkou je integrovaná podpora pre službu Gmail a karty asistenta Google Now. Aktuálny stav futbalového zápasu si pozriete aj po spárovaní s iPhonom.

 

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit