Herné ovládače sú obľúbeným príslušenstvom nielen pre konzolistov. Aj „PC-čkári“ im často dávajú prednosť pred kombináciou klávesnica + myš. Pozreli sme na najlepšie gamepady, ktoré sú na trhu aktuálne dostupné.

Xbox Elite Wireless Controller

 

Ovládače pre Xbox sú najlepšou voľbou pre každého, kto sa hráva na počítači aj na hernej konzole Xbox. Takisto ho odporúčame hráčom, ktorí majú iba PC. Výrobcom tohto ovládača je Microsoft a aj kvôli tomu ponúka toto zariadenie najlepšiu kompatibilitu s PC hrami. Platilo to už v prípade generácie Xbox 360, teraz tomu nie je inak. Xbox ovládač môžete v kombinácii s počítačom používať po pripojení micro USB káblom alebo bezdrôtovo, ak si kúpite USB prijímač pre Windows.

xbox_ovladac_tip_nowat

Bez ohľadu na to, na akom zariadení hráte, ovládač pre Xbox ponúka výborný zážitok. Aktuálne sú na trhu ovládače pre Xbox 360 a Xbox One. Druhý menovaný je novší a dokonalejší. Špecialitou, ktorú sme v redakcii testovali, je ovládač Xbox Elite a konštatujeme, že toto zariadenie je naozaj špička vo svojom odbore. Zodpovedá tomu aj cena, avšak ovládač Xbox Elite je naozaj BMW medzi gamepadmi.

Xbox Elite Wireless Controller je elitnou verziou ovládača pre Xbox One. Má totožný dizajn, avšak je vyrobený z kvalitnejších materiálov a ponúka pár extra funkcií naviac. Obyčajné plastové šasi nahradil Microsoft prémiovými materiálmi, vrátane kovu. Tie sú prekvapujúco príjemné na dotyk. Ovládač je ťažší, avšak používa sa veľmi pohodlne. A pocit, keď gamepad držíte v ruke, je takisto špecifický. Nedá sa to presne popísať, to treba vyskúšať. Faktom však je, že po krátkom hraní s Elite ovládačom sa nám veľmi ťažko vracalo k bežnému plastovému gamepadu. Dodajme, že obe verzie využívajú AA batérie ako zdroj napájania.

Ovládač ponúka vymeniteľné páčky a nastaviteľné funkcie tlačidiel

Ovládač ponúka vymeniteľné páčky a nastaviteľné funkcie tlačidiel

Elite verzia sa z hľadiska funkcionality odlišuje v niekoľkých smeroch. Priamo v balení nájdete vymeniteľný smerový kríž a analógové páčky. Tie sú dostupné vo viacerých dizajnoch a veľkostiach. Základné ovládacie prvky sú nezmenené, avšak na zadnú stranu ovládača si môžete pripnúť ďalšie 4 tlačidlá. Ich prínos spočíva v tom, že im môžete priradiť funkciu ostatných tlačidiel. Inak povedané, na jednu zo zadných páčok si môžete nastaviť napr. funkciu tlačidla X, ktorým sa v závodnej hre mení prevodový stupeň. Túto funkciu budete vďaka zadnej páčke aktivovať jednoduchšie a prirodzenejšie. Na druhej strane, zadné „klapky“ vyžadujú iný spôsob uchopenia ovládača. V prípade bežného uchopenia ich totiž môžete niekedy nechtiac stláčať. Špecialitou je aj možnosť obmedziť maximálne stlačenie bočných tlačidiel LT a RT. To sa hodí pri hraní FPS titulov, pretože môžete rýchlejšie strieľať – stláčať tlačidlo s väčšou frekvenciou.

Okrem toho, Xbox Elite ponúka množstvo nastavení. Prispôsobíte si „mŕtvy uhol“ vybraných tlačidiel, môžete zmeniť ich funkciu atď. Ovládač umožňuje využívať dve nastavenia súbežne, medzi nimi sa prepínate nastavením profilov.

Nevýhodou ovládača Xbox Elite je jeho cena. Stojí 150 eur, čo je trojnásobok ceny bežného Xbox ovládača. Tomu však zodpovedá aj výbava. Spomenuté prémiové materiály sú nielen pohodlné na používanie, ale ovládač by vďaka nim mal dosahovať dlhšiu životnosť. Používateľský zážitok je lepší aj pre bežného hráča a nároční jedinci ocenia pokročilé možnosti prispôsobenia funkcionality. Ovládač odporúčame PC hráčom aj majiteľom Xboxu. Ale ako sme spomenuli v úvode, je to také BMW medzi gamepadmi. A BMW nie je pre každého.

Zapožičal: AGEM Computers
Cena: 149 EUR

Steam Controller

Spoločnosť Valve naťahuje hráčov vydaním hry Half-Life 3. Namiesto toho vyvíja vlastný operačný systém SteamOS a najnovšie sa pustila do výroby hardvéru. Steam Controller je herný ovládač, určený pre počítače. V porovnaní s existujúcimi ovládačmi ponúka univerzálny dizajn. Klasické ovládacie prvky – analógovú páčku a akčné tlačidlá – dopĺňajú dve dotykové plochy. Jedna funguje ako náhrada za smerový kríž, druhá zastupuje chýbajúcu pravú analógovú páčku.

steam_vyd2015_6_nowat

V praxi to znamená, že pri hraní FPS titulov sa budete rozhliadať pohybom po veľkom okrúhlom trackpade. Steam Controller obsahuje bočné tlačidlá, ako ich poznáme z ostatných gamepadov. Novinkou sú dve tlačidlá na chrbte zariadenia. Tie nemôžete pripnúť alebo odobrať ako v prípade modelu Xbox Elite.

Steam ovládač a gamepad pre Xbox One (či už v štandardnej alebo Elite verzii) sú aktuálne najlepšími gamepadmi pre hranie na počítači. Záleží od vás, či dáte prednosť klasickému dizajnu alebo vyskúšate inovatívne prevedenie Steam ovládača. Faktom je, že na hranie pomocou tohto zariadenia sme si chvíľu zvykali. Avšak zážitok z hrania chválime a podobný názor majú tisícky počítačových hráčov. Aj Steam Controller využíva AA batérie, výdrž dosahuje až 80 hodín. Ovládač sa aktuálne predáva iba prostredníctvom obchodu STEAM.

Cena: 54,99 EUR + 10 EUR poštovné

DualShock 4

Pre úplnosť, medzi tri najlepšie ovládače na trhu zaraďujeme aj DualShock 4. Ten však iba v prípade, že používate hernú konzolu PlayStation 4. V kombinácii s PC tento ovládač nefunguje tak dobre ako Xbox gamepad.

sony_vyd2015_6_nowat

Spoločnosť Sony však pri dizajne tohto ovládača spravila krok správnym smerom a zatiaľ čo v prípade minulej generácie sme preferovali gamepad pre Xbox 360, dnes je rozhodovanie oveľa náročnejšie. DualShock 4 má v sebe zabudovanú batériu, avšak na jedno nabitie vydrží fungovať iba 8-10 hodín.

Cena: 49,99 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT, č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit