Vyberáte nový smartfón? Možno sa inšpirujete v našom zozname, ktorý pravidelne aktualizujeme.

Často nám do redakcie píšete otázky, ktoré súvisia s výberom nového smartfónu. Obvykle nemáte predstavu o tom, čo by mal telefón ponúkať a tak jedinou pomôckou, od ktorej sa môžeme odraziť, je váš rozpočet. Preto sme si povedali, že pre vás vytvoríme zoznam smartfónov v určitej cenovej kategórii, ktorý budeme pravidelne aktualizovať – štyrikrát do roka.

V tomto zozname nájdete niekoľko telefónov, ktorých kúpu by sme zvažovali aj my, ak by sme si teraz vyberali nový smartfón do určitej ceny. V zozname nájdete nielen tohtoročné novinky ale možnože aj minuloročné modely, ktoré zlacneli, avšak stále stoja za pozornosť a to aj v priamom porovnaní s novšími zariadeniami.

Cieľom tohto článku je priniesť rýchly prehľad aktuálnej ponuky na trhu a tak sa k jednotlivým telefónom budeme vyjadrovať iba v krátkosti a zhrnieme hlavné dôvody, prečo stojí telefón za zváženie. Takisto vás odkážeme na našu recenziu, v ktorej nájdete ďalšie informácie, pokiaľ by ste ich potrebovali. Telefóny uvádzame v abecednom poradí.

V prípade kategórie telefónov do 500 až 550 eur dávame do pozornosti aj náš podrobný porovnávací test, ktorý aktuálne pripravujeme v redakcii TOUCHIT. V tomto teste sa podrobne pozrieme na jednotlivé vlastnosti telefónov a porovnáme ich bok po boku v detailnom fototeste. Veríme, že pripravovaný článok vám pomôže lepšie pri výbere ako tento krátky sumár.

Honor 20 Pro (odkaz na recenziu)

V cene na úrovni 450 eur si dnes kúpite minuloročnú vlajkovú loď Honor 20 Pro. So 6,26-palcovým IPS displejom sa radí medzi kompaktnejšie a najlacnejšie zariadenia v tomto výbere. Vo výbave má procesor Kirin 980, 8 GB RAM a až 256 GB úložisko. 4000 mAh batéria zabezpečuje nadštandardnú výdrž batérie a 22,5 W nabíjanie ponúka komfort rýchleho nabíjania, keď ho potrebujete.

Telefón má predinštalovaný Android 9.0, aktualizácia na Android 10 je už k dispozícii a predpokladáme, že telefón dostane ešte jeden upgrade na Android 11. Google služby sú vo výbave telefónu a budú fungovať aj naďalej. Honor 20 Pro má veľmi dobrý fotoaparát, ktorý dokáže plnohodnotne konkurovať aj tohtoročným modelom v cene do 500 eur.

Prečo si kúpiť Honor 20 Pro?

  • chcete Huawei/Honor telefón s Google službami
  • chcete 256 GB interné úložisko
  • preferujete kompaktnejší telefón
Honor 20 Pro

Honor 20 Pro. Zdroj: Honor

iPhone SE (odkaz na recenziu)

iPhone SE osloví každého, kto hľadá moderne vybavený iPhone za čo najmenej peňazí a tiež používateľov, ktorým vadia rozmery moderných telefónov. iPhone SE má na dnešnú dobu zastaraný dizajn s veľkými rámikmi nad a pod displejom, avšak v praxi funguje jeho dizajn stále dobre. A ako sme už spomenuli, hlavným lákadlom je výška 138 mm a šírka 67 mm.

iPhone SE má moderný procesor, jeden fotoaparát a slušnú výdrž batérie. Android telefóny vám v tejto cene ponúknu variabilnejšie a kvalitnejšie zadné fotoaparáty, rýchlejšie nabíjanie, väčší displej – pokiaľ však chcete používať systém iOS, resp. hľadáte čo najmenší telefón, inú voľbu nemáte. Príjemným bonusom je odolnosť voči vode na úrovni IP67.

Základný model so 64 GB úložiskom a 3 GB RAM sa predáva za 480 eur. 

Prečo si kúpiť iPhone SE?

  • chcete iba iPhone a nič iné
  • hľadáte telefón s najmenšími možnými rozmermi
  • vyžadujete odolnosť voči vode a prachu na úrovni aspoň IP67
iPhone SE

iPhone SE

OnePlus Nord (ďalšie informácie)

OnePlus Nord je absolútna novinka, ktorá bola predstavená iba pár dní pred prípravou tohto článku. A papierovo vyzerá veľmi atraktívne z toho hľadiska, že ponúka atraktívny pomer cena/výbava a zároveň je takmer o 100 eur pod hranicou 500 eur – za 128 GB verziu zaplatíte 409 eur.

OnePlus Nord ponúka 6,44-palcový Fuild AMOLED displej s frekvenciou 90 Hz a rozlíšením Full HD+. Poháňa ho procesor Snapdragon 765G s podporou 5G konektivity a k dispozícii bude vo verziách 8 GB RAM / 128 GB a 12 GB RAM / 256 GB. Základom fotografickej výbavy je 48 Mpx snímač Sony IMX586, ktorý nájdete aj vo vlajkovej lodi OnePlus 8. Tento senzor je vybavený clonou f/1.75 a optickou stabilizáciou obrazu. Okrem toho prichádza Nord aj s ultraširokouhlou kamerou s rozlíšením 8 Mpx, makro kamerou a snímačom hĺbky. K dispozícii je 2× bezstratový zoom, ktorý sa aplikuje ako výrez z hlavného snímača.

Z výbavy vlajkového OnePlus 8 si novinka zobrala aj 30 W nabíjanie, ktoré nabije 4 115 mAh batériu. Papierovo teda ide o atraktívny kúsok, uvidíme, či svoj potenciál potvrdí aj v našom testovaní.

Prečo si kúpiť OnePlus Nord?

  • chcete AMOLED displej
  • hľadáte telefón s atraktívnou výbavou a cenou okolo 400 eur
  • chcete 30 W rýchle nabíjanie a slušnú výdrž batérie
OnePlus Nord

OnePlus Nord. Zdroj: OnePlus

Samsung Galaxy A71 (ďalšie informácie)

Galaxy A71 je tradičný zástupca strednej triedy od Samsungu. V porovnaní s ostatnými telefónmi v tomto zozname zaujme 6,7-palcovým Super AMOLED displejom, čo je najväčšia uhlopriečka. Ostatnými parametrami sa výraznejšie neodlišuje od štandardu v cene na úrovni 459 eur.

Do pozornosti však dávame 64 Mpx hlavný fotoaparát, 3,5 mm jack a 4500 mAh batériu s 25 W rýchlym nabíjaním. Predpokladáme, že tento telefón bude atraktívny najmä pre fanúšikov značky Samsung a to aj v prípade kúpy telefónu u operátora.

Prečo si kúpiť Samsung Galaxy A71?

  • chcete najväčší displej v cene do 500 eur
  • chcete telefón od Samsungu
  • chcete nadštandardne rýchle nabíjanie a slušnú výdrž batérie
Samsung Galaxy A71

Samsung Galaxy A71. Zdroj: Samsung

Xiaomi Mi Note 10

Mi Note 10 sa aktuálne predáva za 499 eur, takže ideálne sa zmestil do hranice 500 eur. A v tejto cene ponúka bohatú výbavu, ktorá sa snaží vytvoriť efekt vlajkovej lode. Základom telefónu je 6,47-palcový zakrivený AMOLED displej s podporou HDR10 a vysokým maximálnym jasom.

Procesor je rovnaký ako v prípade Galaxy A71 a za vlajkovými loďami zaostáva. Tiež je pomalší v porovnaní s OnePlus Nord. 6 GB RAM a 128 GB úložisko je štandard, slot na pamäťovú kartu telefón neobsahuje – nič ďalšie mu však nechýba. Vo výbave je 3,5 mm jack aj NFC. Telefón štartoval so systémom Android 9, teraz ponúka aktualizáciu na Android 10.

Mi Note 10 sa bude snažiť zaujať veľkou batériou s kapacitou 5260 mAh a 30 W rýchlym nabíjaním, ktoré patrí k tomu najrýchlejšiemu v rámci nášho zoznamu. Telefón od Xiaomi tiež ponúka pravdepodobne najvariabilnejší zadný fotoaparát s kvalitným 108 Mpx hlavným senzorom na čele a nadštandardne dobrým teleobjektívom aj ultraširokouhlým fotoaparátom.

Prečo si kúpiť Xiaomi Mi Note 10?

  • chcete kvalitný a zakrivený displej v cene do 500 eur
  • chcete 108 Mpx hlavný fotoaparát a kvalitný teleobjektív s optickým zoomom
  • chcete veľkú batériu a jedno z najrýchlejších nabíjaní do 500 eur
Xiaomi Mi Note 10

Xiaomi Mi Note 10. Zdroj: Xiaomi

Cena mierne nad 500 eur

Huawei P30 (odkaz na recenziu)

Minuloročná vlajková loď od Huawei sa predáva za 510 eur a aktuálne čelí silnej konkurencii. Aj napriek tomu môže byť tento telefón atraktívny pre používateľov, ktorí preferujú kompaktnejšie zariadenia – má 6,1-palcový OLED displej a výšku pod 150 mm.

Huawei P30 ponúka aj na dnešné pomery kvalitný zadný fotoaparát a poteší 22,5 W nabíjaním. 3650 mAh batéria sa môže niekomu máliť, avšak telefón ponúka výdrž na jeden deň. K dispozícii je aktualizácia na Android 10.

Prečo si kúpiť Huawei P30?

  • chcete Huawei telefón s Google službami
  • preferujete kompaktné smartfóny
  • môžete ho získať v atraktívnej zľave u operátora, napr. v rámci Magenta 1 zľavy v Telekome

Huawei P30

Poco F2 Pro

Za 549 eur môžete získať telefón s tohtoročným vlajkovým procesorom Snapdragon 865. Ak je teda pre vás prvoradý výkon telefónu, Poco F2 Pro je tá správna voľba – hoci si musíte trochu priplatiť nad hranicu 500 eur.

Telefón má vo výbave aj veľký Super AMOLED displej s uhlopriečkou 6,67 palca a podporou HDR10+. Nechýba 6 GB RAM, 128 GB úložisko a štvoritý zadný fotoaparát. Slot na pamäťovú kartu nenájdete, avšak 3,5 mm jack a NFC nechýbajú. 4700 mAh batériu dopĺňa 30 W rýchle nabíjanie, takže aj v tomto smere ide o nadštandard. Nevýhodou môže byť pre niekoho vyššia hmotnosť a to až 219 gramov.

Prečo si kúpiť Poco F2 Pro?

  • chcete najvýkonnejší telefón v cene do 550 eur
  • hľadáte vhodný pomer cena/výkon/výbava/fotoaparát
  • používali ste Poco F1
poco f2 pro

Poco F2 Pro. Zdroj: www.poco.net

Prečítajte si aj:

Najlepšie smartfóny do 300 eur (Leto 2020)

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit