Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Toyota Corolla 2023 má ešte vyššiu úroveň bezpečnosti vďaka bezpečnostným systémom Toyota T-MATE s najnovšou generáciou Toyota Safety Sense a ďalším systémom, ktoré podporujú vodiča počas jazdy a parkovania.

Vynovená a vylepšená Corolla získala piatu generáciu hybridnej technológie s dynamickejšími a efektívnejšími elektrifikovanými pohonmi s motormi 1,8 a 2,0, novým multimediálnym systémom, ako aj osviežený  exteriérový  a interiérový styling. Po prvýkrát v histórii modelu prichádza tiež s 12,3-palcovým virtuálnym kokpitom.

Ešte lepšia detekcia potenciálnych hrozieb

Corolla 2023 dostala aj rad najnovších technológií Toyota T-MATE, ktoré kombinujú poslednú generáciu sady Toyota Safety Sense s ďalšími asistenčnými systémami vodiča počas jazdy a parkovania. Vďaka aktualizáciám metódou OTA (over-the-air) je teraz možné systém Toyota Safety Sense aktualizovať automaticky bez toho, aby ste museli navštíviť servisné stredisko.

Kamera namontovaná v hornej časti čelného skla, rovnako ako radar nad prednou mriežkou zohrávajú kľúčovú úlohu v najnovšej generácii Toyota Safety Sense. Tá teraz dokáže rozpoznať objekty na ceste skôr a zvažuje ďalšie potenciálne nebezpečenstvá vrátane motocyklistov. Nová kamera má vďaka dvojnásobnému dosahu a širšiemu zornému uhlu väčšie možnosti monitorovania okolia a tiež lepšie rozpoznáva čiary na ceste a jej okraje .

Vylepšenie kamery a radaru umožnilo rozšírenie funkcií systému včasnej reakcie v prípade nebezpečenstva kolízie (PCS), napríklad o systém predchádzania kolíziám na križovatkách a pomoc pri riadení v prípade nebezpečenstva kolízie. Nový systém obmedzenia zrýchlenia pri nízkej rýchlosti zabraňuje následkom náhodného stlačenia plynového pedála pri pomalej jazde.

Rýchlejšie reakcie a prirodzenejší pocit

Štandardnou výbavou Corolly je inteligentný adaptívny tempomat (IAAC). Systém funguje v plnom rýchlostnom rozsahu, vďaka skoršej detekcii prekážok auto plynulo reaguje na dianie na ceste a začne skôr spomaľovať. Funkcia redukcie rýchlosti zas prispôsobuje rýchlosť zákrute vozovky. Okrem toho si vodič môže vybrať z rôznych nastavení vzdialenosti udržiavanej od auta vpredu.

Novinkou v tempomatoch novej Corolly je riadiaci systém prepojený so smerovými svetlami  a asistentom spomalenia, ktorý pomáha vodičovi bezpečne zmeniť jazdný pruh vhodnou rýchlosťou a vzdialenosťou od ostatných vozidiel.

Zlepšilo sa aj fungovanie asistenta udržiavania v jazdnom pruhu (LTA), ktorý teraz poskytuje prirodzenejší pocit a rozpozná, ak vodič zmení jazdnú dráhu, aby sa vyhol prekážke, chodcom alebo iným účastníkom cestnej premávky a predišiel tak kolízii. Vylepšená bola aj funkcia centrovania jazdného pruhu, vďaka ktorej si auto udržiava bezpečnú vzdialenosť od okraja vozovky, zvodidiel, vozidiel jazdiacich v priľahlom pruhu či stojacich na krajnici.

Väčšia bezpečnosť v mestskej premávke

Proactive Driving Assist (PDA) je nový systém, ktorý podporuje vodiča Corolly mnohými spôsobmi pri jazde v zónach s nízkou rýchlosťou, napríklad v centrách miest. Asistent predvídania prekážok včas rozozná zaparkované vozidlá, chodcov či cyklistov a poskytuje podporu pri riadení a brzdení, aby pomohol vodičovi vyhnúť sa prílišnému priblíženiu sa k nim. Deceleration Assist (DA) automaticky spomaľuje v zákrute alebo ak rozpozná pred sebou pomalšie idúce vozidlo, ak nie je zošliapnutý plynový pedál.

Bezpečnosť vodiča a spolujazdca

Nová Corolla je tiež vybavená systémom Rear Seat Reminder System (RSRS), ktorý pri vystupovaní z auta upozorní vodiča, že je zadné sedadlo obsadené. Tým zabraňuje neúmyselnému zamknutiu spolujazdca v aute alebo ponechaniu predmetov na zadných sedadlách.

Významným pomocníkom je aj asistent bezpečného vystupovania (SEA), dostupný vo verziách Executive a GR SPORT. Jeho úlohou je zabrániť kolízii s blížiacim sa autom alebo bicyklom pri otvorení dverí. Táto funkcia využíva systém sledovania mŕtveho uhla a upozorní vodiča, že sa za autom nachádza iné vozidlo alebo účastník cestnej premávky.

Značky: