Vedci z NASA a Stephen Hawking začali spoločne spolupracovať na vytvorení nano kozmickej lode, ktorá poletí naozaj rýchlo a to pätinou rýchlosti svetla. Ak budú úspešní, loď StarChip by mohla doletieť k najbližšiemu hviezdnemu systému Alpha Centauri za 20 rokov.

V apríli tím vedcov z kórejského inštitútu vedy a techniky (KIST) so Stephenom Hawkingom oznámili spustenie prelomového projektu Starshot, ktorého úlohou bude preskúmať vesmír. Avšak otázkou ostávalo, či môže materiál použitý na kozmickú loď vydržať 20 ročnú cestu. Vysokoenergetické žiarenie vo vesmíre by mohlo totiž spôsobiť, že loď prestane fungovať pred ukončením 20 ročnej púte a žiadne dáta by sme nezískali.

V tejto problematike by mohla pomôcť práve NASA, ktorá už navrhla a predstavila niekoľko možností na medzinárodnom stretnutí „International Electron Devices Meeting“, ktoré sa konalo v San Franciscu. Prvým variantom bolo obísť úplne problémové oblasti, kde sa žiarenie vyskytuje vo zvýšenej forme, čo by mohlo pridať na životnosti lode, ale neochránilo by ju to pred postupným chradnutím.

Ďalšou možnosťou bolo odtieniť elektroniku pred žiarením, avšak tým by sa zvýšila hmotnosť, čím by sa znížila rýchlosť kozmického plavidla. Chvalabohu NASA našla tretie riešenie, ktoré je najschodnejšie. Navrhli kremíkový čip, ktorý sa sám opraví ak bude poškodený žiarením. Samozrejme tento model je len v teoretickej úrovni a výskumníkov čaká ešte naozaj dlhá cesta k úspechu.

Ak sa to však podarí, čaká nás prelom v tom, že by sme mali počas jednej generácie získať naozaj veľké množstvo údajov.

Projektu držím palce a určite vás bude informovať o novinkách.

Zdroj: techworm.net

Značky: