Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Kľúčová štátna agentúra v oblasti IT má nového šéfa. Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová dnes vymenovala nového generálneho riaditeľa Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES). Na základe výsledkov výberového konania sa ním od 1. septembra stane Pavel Karel, ktorý doteraz pracoval v súkromnom sektore.

 „Strana Za ľudí vo svojom volebnom programe presadzovala otvorené, férové, transparentné výberové konania. Chceli sme, aby sme odpolitizovali najvyššie miesta v štátnej správe tak, aby pre štát chceli robiť tí najlepší z najlepších. To je cesta, ako zlepšiť služby, ktoré štát poskytuje občanom,“ povedala vicepremiérka Remišová.

„Sľúbili sme, že výberové konanie na nového generálneho riaditeľa NASES bude transparentné a tento sľub sme dodržali. Na pozíciu šéfa agentúry sa prihlásilo 30 kandidátov, z toho 18 splnilo stanovené kritériá a nakoniec sa 13 dostavilo na osobný pohovor,“ uviedla. Traja uchádzači nevyhoveli. „Chcem pripomenúť, že bývalá vláda, starý a nový SMER, nám vyčítali, že ľudia sa budú báť ísť pracovať pre štát. Ale vidíte, že to nie je pravda. Spomeňme si na výberové konanie na šéfa NASES, ktoré organizovala bývalá vláda. Na pozíciu sa  prihlásili dvaja ľudia, z toho jeden prišiel aj na výberové konanie a ten aj vyhral,“ zdôraznila vicepremiérka.

Na základe predstavených projektov a osobných pohovorov výberová komisia vybrala nového šéfa agentúry NASES. Od 1. septembra 2020 sa funkcie ujme Ing. Pavel Karel, ktorý má bohaté riadiace skúsenosti v IT sektore. NASES musí poskytovať spoľahlivé zázemie pre bezchybné fungovanie štátnej digitálnej siete a ďalších projektov a aplikácií,“ povedala podpredsedníčka vlády.

Pavel Karel, NASES

Pavel Karel, NASES

Medzi prvé kroky vo funkcii bude podľa slov Pavla Karela patriť aktualizácia operačných rizík a to aj v súvislosti s historickým investičným dlhom. „Mnohé prevádzkované technológie v NASES sú totiž zastarané,“ upozornil nový generálny riaditeľ. „Dnešný stav Ústredného portálu verejnej správy je poplatný dobe, v ktorej vznikal. Odvtedy však technológie výrazne pokročili, najmä tie mobilné. Tomu by sa malo prispôsobiť  aj prostredie portálu, čo si bude pravdepodobne vyžadovať zmeny v legislatíve,“ dodal.

„NASES plní strategickú úlohu v informatizácii Slovenska. Som preto veľmi rád, že na jeho čele bude stáť skúsený manažér, ktorý prinesie do agentúry stabilitu a nový impulz rozvoja,“ povedal štátny tajomník Marek Antal. Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby plní úlohy v oblasti informatizácie spoločnosti napríklad prevádzkuje vládnu sieť Govnet a Ústredný portál verejnej správy – slovensko.sk.

CV generálneho riaditeľa NASES

Ing. Pavel Karel: Má dlhoročné skúsenosti s budovaním, prevádzkou a skvalitňovaním poskytovania elektronických služieb v masovom meradle, prevažne z finančného spektra.

Vzdelanie:

STU v Bratislave, Fakulta elektrotechniky a informatiky, odbor Elektronické počítače.

Postgraduálne štúdium na Ecole des ponts ParisTech, Francúzsko

Pracovné skúsenosti:

2010 – 2020 Fairdyne, s. r. o., vlastník, výkonný riaditeľ, konzultant

2005 – 2010 IBM Slovakia, s. r. o., senior konzultant

1990 – 2005 Tatra Banka, a. s., člen predstavenstva

1985 – 1990 Ústav technickej kybernetiky SAV, systémový špecialita

Jazykové znalosti:

Angličtina

Značky: