Malo by sa zabrániť výpadkom v dodávkam spôsobenými nepredvídateľnými udalosťami ale aj zvýšiť predpoklad plynulejšieho fungovania výroby.

Výroba polovodičov v Európe už roky klesá v porovnaní s výrobou vo zvyšku sveta. Podiel Európy klesol z 35 % v roku 1990 na súčasných 9 %.

Nemecko chce v rámci veľkého európskeho projektu investovať niekoľko miliárd eur do návratu výroby polovodičov do Európy s cieľom posilniť nemeckú a európsku technologickú suverenitu. Bude to jedna z kľúčových vlastností, ako zachovať stabilitu a konkurencieschopnosť v rámci Európy. Podľa portálu Euractiv na túto tému rokoval nemecký minister hospodárstva, Peter Altmaier, s 50 zástupcami európskeho a medzinárodného polovodičového priemyslu

Investícia na zníženie závislosti od dovozu by mala narásť na 3 mld. eur. Bude sa týkať celého reťazca výroby polovodičov. Táto iniciatíva je motivovaná hlavne celosvetovým nedostatkom dodávok polovodičov, ktorý vedie k výrobným stratám v celom odvetví. Dopyt po polovodičoch v posledných rokoch exponenciálne rastie. To je ale najmä dôsledok v podobe zvýšenej potreby týchto prvkov pre Industry 4.0 a internet vecí, v neposlednom rade aj stúpajúcej e-mobility.

EK chce tento trend zvrátiť a dosiahnuť, aby EÚ do roku 2030 pokrývala 20 % medzinárodnej výroby. Keďže však trh rastie exponenciálnym tempom, výrobné kapacity by sa museli strojnásobiť alebo dokonca zoštvornásobiť, aby sa dosiahol cieľ stanovený Komisiou do roku 2030. Podľa niektorých je táto vízia nereálna, keďže Európa zaostáva aj za krajinami ako sú USA alebo Japonsko. To najmä v súvislosťou s veľkosťou investícií do tohto segmentu.

Európski výrobcovia, ako napríklad NXP alebo Infineon, sa zameriavajú najmä na výrobu polovodičov pre priemysel, ktoré sú technologicky menej prepracované ako polovodiče vyvinuté ich ázijskými konkurentmi. Tu majú vedúce postavenie spoločnosti ako TSMC alebo Samsung.

Tie sa aktuálne špecializujú na výrobu 3-nanometrového procesu výroby polovodičov. Ide o novú vylepšenú technológiu výroby čipov z hľadiska zvýšenej hustoty tranzistorov, vyššej rýchlosti a zníženej spotreby energie. Európa, okrem továrne v Írsku poskytuje kapacity na výrobu ešte pomerne starým 20-nanometrovým procesom.

Obrázok: nanoslavic / Pixabay

Zdroj: Euractiv

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.