Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Fotovoltické (FV) panely sa čoraz častejšie stávajú súčasťou rodinných domov, administratívnych a komerčných budov. Popri úžitku a benefitom, ktoré prinášajú, treba myslieť aj na povinnosti spojené s ich údržbou a starostlivosťou o ne, aby sme predišli neočakávaným škodám.  

„ČSOB Poisťovňa eviduje za posledné roky zvýšený počet škôd na elektroinštalácii fotovoltických panelov spôsobených práve ich neodbornou inštaláciou. Takéto poruchy môžu ľahko spôsobiť požiar a následne škody veľkého rozsahu na majetku,“ uvádza Peter Čahoj, riaditeľ Odboru upisovania rizík a produktového manažmentu v ČSOB Poisťovni.

Ako pripomína, Pri plánovaní inštalácie fotovoltických panelov na strechu budovy je dôležité si uvedomiť súvisiace riziká a či inštalácia spĺňa bezpečnostné požiadavky.

Prevádzka fotovoltických elektrární prináša niekoľko špecifických rizík:

  • Požiarne riziko: Zle inštalované, poškodené elektrické komponenty alebo neodborná údržba,  môžu viesť k vzniku skratu a následne požiaru. V prípade, že dôjde k požiaru fotovoltického panelu, na rozsah škody bude mať výrazný vplyv aj to, či je váš fotovoltický systém inštalovaný na horľavej alebo nehorľavej streche.
  • Prírodné katastrofy: Fotovoltické panely sú vystavené nepriaznivým poveternostným podmienkam, ako sú búrky, krúpy, silný vietor alebo.
  • Technické riziká: Zahŕňajú zlyhanie komponentov, ako sú invertory, káblové spojenia, alebo nesprávne fungovanie systému, čo môže viesť k zníženiu efektivity alebo úplnej nefunkčnosti elektrárne

Ako eliminovať riziká v procese projektovania a inštalácie:

  • Kvalitný návrh systému: Už v štádiu projektovania je dôležité dbať na správny návrh fotovoltického systému, ktorý zahŕňa výber vhodného miesta, posúdenie statiky strechy, zabezpečenie správnej orientácie panelov a výber kvalitných komponentov.
  • Certifikované komponenty: Použitie certifikovaných a kvalitných komponentov znižuje riziko zlyhania systému. To zahŕňa panely, invertory, optimizéry, káble odolné voči UV žiareniu a ochranné prvky.
  • Odborná inštalácia: inštalácia skúsenými a kvalifikovanými odborníkmi s dôrazom na dodržiavanie bezpečnostných noriem a predpisov, minimalizuje riziko chýb, ktoré by mohli viesť k neskorším problémom. Odporúča sa preto vyžiadať si referencie dodávateľa, a taktiež vykonať skúšobnú prevádzku pred odovzdaním diela.​

„Poistný sektor má dôležitú úlohu pri identifikácii a riadení rizík spojených s novými technológiami fotovoltických elektrární. Úlohou poisťovní je upozorňovať na zvýšené riziká, ktoré so sebou fotovoltické elektrárne prinášajú a môžu mať vážne finančné dopady na prevádzkovateľov. Poisťovne preto musia nielen podporovať rozvoj obnoviteľných zdrojov, ale aj poskytovať primerané poistenie, ktoré pokrýva tieto riziká, a taktiež zvyšovať všeobecné povedomie o potenciálnych rizikách a spôsoboch ako ich eliminovať,“ dodáva Peter Čahoj

Táto dvojitá úloha poisťovní – podpora udržateľnosti a zároveň riadenie rizík – je nevyhnutná na zabezpečenie dlhodobej stability a ochrany investícií do obnoviteľných zdrojov energie

To zahŕňa napríklad odporúčania na inštaláciu kvalitných zariadení, pravidelnú údržbu alebo zodpovedné plánovanie projektov zohľadňujúce miestne podmienky.

Ako predchádzať rizikám správnou údržbou

  • Pravidelná údržba a kontrola: Pravidelné kontroly a údržba všetkých komponentov fotovoltickej elektrárne, ako sú panely, káble, invertory a iné, môžu predísť mnohým technickým zlyhaniam a minimalizovať riziko požiaru. Termovízna kontrola môže včas odhaliť poškodenia, ktoré nie sú viditeľné voľným okom a predísť tak škodám väčšieho rozsahu.
  • Monitorovací systém: Inštalácia monitorovacích systémov, ktoré sledujú výkon a stav zariadenia v reálnom čase, umožňuje rýchle odhalenie a riešenie problémov.
  • Čistenie panelov: Pravidelné čistenie odstraňuje prach, špinu a iné nečistoty, ktoré môžu znížiť ich výkon. Udržiavanie čistoty  fotovoltických panelov zabezpečuje optimálnu efektívnosť a predchádza vzniku HOT SPOTov (koncentrované prehriatie článku FV panelu).

„Životné prostredie a podpora obnoviteľných zdrojov energie je jedným z hlavných pilierov stratégie udržateľnosti pre ČSOB Poisťovňu. ČSOB Poisťovňa je prvou poisťovňou na Slovensku, ktorá ponúka komplexné riešenie poistenia fotovoltických systémov s extra benefitmi ako úhrada nákladov na dodanie elektrickej energie z náhradneho zdroja, nulová spoluúčasť pre škody spôsobené víchricou, krupobitím alebo tiažou snehu,“ uzatvára  Peter Čahoj.

Značky: