Spoločnosť spustila nábor pacientov pre klinické testy na ľuďoch.

Spoločnosť Elona Muska koncom júna oznámila, že je pripravená na spustenie klinických testov na ľuďoch. Neuralink predstavuje riešenie na prepojenie mozgu s počítačom, ktoré by malo vyriešiť viaceré postihnutia, ktorými ľudia trpia. Zdá sa, že všetko ide podľa plánu, ktorý si Musk koncom roka 2022 vytýčil. Najnovšie správy z prostredia Neuralinku prezrádzajú, že ambiciózne plány spoločnosti sú skutočne o ďalší krok bližšie k reálnym testom na ľuďoch.

Pokým doterajšie testy prebiehali na zvieratách (ošípaných a opiciach), za čo sa na Neuralink valila kritika zo všetkých strán, tak spoločnosť teraz otvorila nábor pacientov pre prvé klinické testy. Všetko je samozrejme oficiálne, pretože Neuralink dostal povolenie na úvodné klinické skúšky na ľuďoch od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Neuralink Elona Muska
Neuralink Elona Muska

Portál Notebookcheck informuje, že v rámci týchto skúšok bude spoločnosť vybraným kandidátom implantovať do mozgu zariadenie N1 s rozhraním mozog – počítač, ktoré bude využívať chirurgický robot R1 na zaznamenávanie pohybových zámerov a ich prenos do externého zariadenia. Robot R1 bude dokonca zariadenie N1 do oblasti mozgu implantovať. Implantát N1 by mal následne zaznamenať a odoslať mozgové signály predstavujúce pohyb do spárovanej aplikácie na dekódovanie signálov.

Oznámenie o spustení klinických testov prichádza krátko po tom, čo spoločnosť Neuralink získala povolenia od nezávislej kontrolnej komisie a nemocnice, v ktorej sa budú skúšky vykonávať. Pokým doterajšie testy na zvieratách priniesli určité pokroky, tak hlavným cieľom prvej fázy testov na ľuďoch je zistiť bezpečnosť implantátu N1 a chirurgického robota R1, ako aj to, či sa účastníci klinických testov môžu myšlienkami úspešne spojiť s externými zariadeniami.

Neuralink Elona MuskaZdroj: TheVerge
Vlákna implantátu Neuralink

Spoločnosť Neuralink na sociálnej sieti X (bývalý Twitter) informuje, že vhodnými kandidátmi na klinické testy sú ľudia s kvadruplegiou, čo je úplné alebo čiastočné ochrnutie všetkých štyroch končatín a trupu spôsobené poškodením miechy v dolnej krčnej oblasti, alebo ľudia s ochorením ALS.

Plány spoločnosti Neuralink sú veľmi odvážne, pretože Elon Musk ešte v roku 2020 tvrdil, že mozgové implantáty spoločnosti Neuralink majú v zásade schopnosť vrátiť zrak nevidiacim, obnoviť funkciu končatín, zabrániť epileptickým záchvatom a dokonca liečiť okrem iného aj Alzheimerovu chorobu

Hoci na prvé skutočné výsledky testov na ľuďoch si budeme musieť ešte nejaký ten čas počkať, tak je vidieť, že Muskove plány sú odvážne nielen s vesmírnym programom SpaceX, ale aj s Neuralink.

Zdroj: Notebookcheck

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.