Naznačuje to doterajší životný cyklus konzol Nintendo.

Nintendo už zrejme nevydá vylepšenú verziu svojej aktuálnej konzoly Switch s prídomkom Pro, ale v horizonte najbližších dvoch rokov asi rovno predstaví jej nástupcu s predpokladaným názvom Switch 2. Špekuluje o tom portál Tomsguide, podľa ktorého to vyplýva aj z doterajšej histórie príchodu konzol Nintendo na trh.

Portál poukázal konkrétne na skutočnosť, že v minulosti Nintendo predstavovalo novú konzolu každých päť až sedem rokov. Switch prišiel na trh v roku 2017, čo znamená, že už budúci rok, prípadne ten ďalší by sme sa mali dočkať novej konzoly.

Konkrétne roky predstavovania boli nasledovné, pričom vždy šlo o plnohodnotného nástupcu, nie o mierne vylepšenie vtedy aktuálnej verzie:

  • Nintendo Entertainment System (1983)
  • Super Nintendo (1990)
  • Nintendo 64 (1996)
  • Nintendo GameCube (2001)
  • Nintendo Wii (2006)
  • Nintendo Wii U (2012)
  • Nintendo Switch (2017)

Zároveň to znamená, že na predstavenie Pro verzie aktuálnej konzoly (po vzore Xbox One X či Playstation 4 Pro) je už príliš neskoro. O príchode Pro verzie Stwitchu sa síce hovorilo na jar roku 2021, ale napokon z toho bola len OLED verzia pôvodnej konzoly, ktorá okrem tejto zobrazovacej technológie a väčšieho displeja (nárast zo 6,2 na 7 palcov) nepriniesla zmenu výkonu ani vyššie rozlíšenie (to zostalo na 720p). Zároveň sa vyznačovala vyššou cenou, pre čo dodnes mnohí odporúčajú skôr pôvodnú konzolu.

Spomeňme pre úplnosť ešte aj Nintendo Switch Lite, čo je len ešte prenosnejšia a osekaná verzia regulárneho Switchu a nie nová generácia.

Nintendo Switch Lite

Očakávaná podpora 4K a vyššej obnovovacej frekvencie

Aj samotné Nintendo opakovane deklarovalo, že vylepšenú konzolu Switch neplánuje. Takéto firemné vyhlásenia treba často brať s rezervou, ale v tomto prípade to i vzhľadom na vyššie spomenuté dôvody vyzerá pravdepodobne.

Naopak, firma už v tomto období zrejme pracuje na nástupcovi prvej generácie Switchu, ktorý by sa mohol volať Switch 2, hoci, samozrejme, oficiálne to spoločnosť neuvádza.

Vylepšenia novej konzoly sa ponúkajú doslova samé. V prvom rade je to podpora 4K, ktorá je dnes pre konkurenciu už bežnou záležitosťou. Zvýšiť by sa mala aj zobrazovacia frekvencia zo 60 na 120 fps a hodilo by sa aj rýchlejšie načítanie hier z SSD disku.

Zostáva teda len čakať, čím nás Nintendo prekvapí. Určite sa je na čo tešiť, pretože zatiaľ čo u trojice konkurenčných herných platforiem X Box, PlayStation a PC sa vzájomné rozdiely dosť stierajú, Nintendo sa nikdy nebálo ísť vlastnou cestou a prinášať špecifické herné riešenia.

Zdroj: Tomsguide.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.