Nokia 6 bola až do predstavenia vlajkovej lode – Nokie 8 – najlepšie vybaveným smartfónom tejto značky. Na prvý pohľad je to poznať, 6-ka pôsobí ako smartfón vyššej strednej triedy. Kovový chrbát a rovné bočné hrany nám trochu pripomínajú iPhone SE, samozrejme vo väčších rozmeroch, nakoľko telefón má 5,5-palcový displej.

Zadný chrbát je mierne zaoblený. Ergonómia je subjektívny pocit, avšak ocenili by sme aj čiastočné zaoblenie bočných hrán – takto môžu spočiatku mierne tlačiť, avšak po chvíli sme si zvykli. Šírka je vzhľadom na uhlopriečku displeja akceptovateľná.

Nokia 6 trochu klame telom. Spracovaním síce pôsobí ako zástupca vyššej strednej triedy, avšak procesor Snapdragon 430 je miernym sklamaním. V tejto cene by sme predpokladali skôr Snapdragon 625. Operačná pamäť má 3 GB a úložisko 32 GB, čo sú zodpovedajúce parametre.

Reakcie telefónu sú dostatočne svižné a menej nároční používatelia, ktorí nepoužívajú na výkon náročné aplikácie, budú spokojní. 5,5-palcový displej ponúka Full HD rozlíšenie a ochranné sklo Corning Gorilla Glass 3. Jeho kvalita je dobrá, chválime najmä čitateľnosť na priamom slnku. Pre tento účel si môžete aktivovať aj tzv. Sunlight režim. To je však jediné, čo si tu nastavíte. Modrý filter, úprava farieb alebo ďalšie extra nastavenia displeja chýbajú.

Model telefónuNokia 6
Operačný systémAndroid 7.1.1, zabezpečenie 1. 9. 2017
Formát SIM karty (modely DUOS)Dual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorSnapdragon 430, 8-jadrový, frekvencia 1,4 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, bgnac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video16 Mpx / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria/kapacitanie, 3000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]154 × 76 × 8 / 169
Konektormicro USB
Cena [EUR s DPH]249
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score44823
PCMark for Android – Performance3827
3DMark Sling Shot – Total score297
Graphic243
Physics1301
Hodnotenie 
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž3/5

Pod displejom sa nachádza efektívne využitý spodný rámik. Obsahuje domovské tlačidlo so zabudovaným snímačom odtlačkov prstov a dotykové tlačidlá Dozadu a pre zobrazenie zoznamu posledných aplikácií. Tie sa nachvíľu rozsvietia, keď telefón odomknete alebo sa dotknete displeja. Na rozdiel od konkurencie, snímač odtlačkov prstov nepodporuje žiadne pohybové gestá, takže ho využijete iba na návrat na domovskú obrazovku, resp. odomknutie telefónu.

Batéria s 3000 mAh ponúka výdrž na jeden deň. Nabíjanie zabezpečuje microUSB konektor, je škoda, že telefón nepodporuje rýchle nabíjanie. Tento proces štandardne trvá 2 hodiny. 3,5 mm jack sa nachádza na hornej hrane, o reprodukciu zvuku sa stará aj spodný reproduktor a slúchadlo telefónu. Slúchadlo spodný reproduktor iba dopĺňa, ale výsledok je veľmi dobrý. Telefón ponúka aj softvérové vylepšenie zvuku cez technológiu Dolby Atmos.

Rozdiel so zapnutou a vypnutou funkciou je poznať. Čistý Android 7.1.1 dostáva bezpečnostné aktualizácie každý mesiac, za to výrobcu chválime. Subjektívne sme však mali pocit, že operačný systém v prípade Moto telefónov je o niečo lepšie optimalizovaný – či už ide o reakcie systému alebo výdrž telefónu.

16 Mpx fotoaparát fotí veľmi pekné fotky v dobrých svetelných podmienkach. Treba však mať pevnú ruku a nechať telefónu sekundu na zhotovenie fotky. Aplikácia fotoaparátu ponúka základné možnosti, poteší nahrávanie spomalených alebo až 3-krát zrýchlených videí. Kvalita videa je tiež veľmi dobrá, hlavne vzhľadom k cene telefónu. V horších svetelných podmienkach sa však kvalita fotiek aj videa výrazne zhoršuje, čo v tejto cenovej rovine nie je prekvapujúce.

Hodnotenie
+ kvalitná konštrukcia,
+ dobrý displej,
+ nadštandardná softvérová podpora
– slabší procesor,
– pomalé nabíjanie

Cena: 249 EUR
Zapožičal: HMD Global (Nokia)

Verdikt
Nokia 6 je telefón, ktorý zaujme najmä menom značky a spracovaním konštrukcie. Z hľadiska hardvérovej výbavy v tejto cene nájdete aj zariadenia s lepším pomerom cena/výkon. Čistý Android je výhodou z hľadiska pravidelných aktualizácií, Nokia, ako sme uviedli, zatiaľ tento sľub dodržiava.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, ako súčasť testu telefónov Nokia, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit