Nokia 9 sa na svoj príchod pripravuje už nejaký ten mesiac.

Prvé úniky sa  začali na internete objavovať už pred viac ako rokom a doteraz presne nevieme, kedy sa tento očakávaný smartfón predstaví. Aby bolo dlhé čakanie o niečo príjemnejšie, tak známe portály @OnLeans a 91Mobiles, prinášajú detailný pohľad na Nokiu 9. Už dávnejšie sme sa mohli stretávať s ich pomerne vysokou úspešnosťou pri poskytovaní informácií o pripravovaných smartfónoch.

Ak by sa Nokia 9 predstavila teraz, tak by to mohlo vyvolať aj zmiešané pocity. Na zadnej strane zariadenia by sa malo nachádzať až päť fotoaparátov. Ak sa oprieme aj o tento údaj, tak predstavenie by mohlo byť naozaj blízko. Na začiatku roka 2018 sa bežne v smartfónoch objavovali duálne kamery, pričom už teraz poznáme modely, ktoré majú fotoaparáty až štyri.

Doteraz presne nevieme, aké zloženie dostane pätica fotoaparátov. Je ale potrebné spomenúť, že dokonca ani na prototype sa nenachádza pri fotoaparátoch označenie PureView, o ktorom sa už dlhší čas špekuluje. Značka Zeiss je pritom zachovaná.

Zadná stena, okrem množstva kamier, neobsahuje čítačku odtlačkov prstov, čo môže naznačovať jej zabudovanie do displeja. Na prednej strane je možné vidieť 5,9-palcový displej s rozlíšením QHD+ a pomerom strán 18:9. Páči sa nám, že predná stena ostala bez výrezu v displeji.

Nokia 9 prináša niekoľko dizajnových riešení z modelu 8 Sirocco. Zariadenie nemá vo svojej výbave 3,5 mm jack pre slúchadlá. Je vidieť iba USB-C port, ktorý sa bude ako jediný používať na pripojenie príslušenstva. Zadná stena je vyrobená zo skla, takže môžeme počítať aj s podporou bezdrôtového nabíjania. Kapacita batérie má podľa únikov štedrých 4150 mAh.

Smartfón s rozmermi 155 × 75 × 7.9 mm by mal dostať aj určitú úroveň odolnosti voči vode a prachu (napríklad Sirocco má IP67). Samotný dizajn môže napovedať, že Nokia 9 bude po tejto stránke naozaj vydareným kúskom. Otázkou však aj je, že aká čipová sada sa použije v prípade dlho pripravovaného modelu Nokia 9?

Očakáva sa, že ňou bude Snapdragon 845 v kombinácii s 8 GB RAM a 128 GB ROM. Táto konfigurácia môže byť už v čase predstavenia pomerne „stará“ a konkurencia bude v tomto smere o krok ďalej. Je teda vysoko pravdepodobné, že Nokia 9 bude vsádzať hlavne na svoje fotografické funkcie, pričom Snapdragon 845 bude aj v čase predstavenia poskytovať dostatok výkonu.

Zdroj: 91mobiles

Prečítajte si aj:

Recenzia Nokia 8 Sirocco: Dobre vybavený smartfón

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.