Vlastne existujú dve Nokie 8. Druhá verzia je bez prívlastku Sirocco a má inak spracované telo, tiež aj slabšie technické parametre. Procesor je v oboch prípadoch rovnaký.

Tento model sa vyznačuje pOLED displejom a netradičným tvarom. Je veľmi pekný, zároveň pôsobí zvláštne. Je to taká hrubšia žiletka. Ochranné sklo Gorilla Glass 5 je po oboch stranách a namiesto hliníka je tu oceľová zliatina. Je to pevný telefón so skutočne odolným telom. Má aj certifikáciu IP67, čiže prežije dočasné ponorenie do vody. Zaujímavosťou je zahnutý displej. Nielen zahnuté sklo, ale skutočne aj displej. To znamená, že v mieste zahnutia budete vidieť lomy svetla.

V kancelárii je to fajn, na slnku budete musieť telefón mierne nakláňať, aby ste zreteľne videli na okrajové časti displeja. Chýba audiokonektor, v balení je ale redukcia na USB-C port. Je to trochu nezvyk, ale dokázali sme fungovať s touto redukciou a bežnými slúchadlami. Na bočné tlačidlá si treba chvíľu zvykať, do rámu sú zapustené tak, že s ním tvoria takmer jednu líniu. Ale stláčajú sa dobre.

Opäť sa stretávame s čistým Androidom, takisto v súlade filozofie Android One. S prednostnými aktualizáciami a garantovanými aktualizáciami hlavného systému na najbližšie dva roky. To reálne znamená dve ďalšie vydania Androidu. Kapacita úložiska je 128 GB, no nerozšírite ho pamäťovou kartou. Je tu len jeden slot, na jednu Nano SIM kartu. Rozšírenie systému teda neprináša nič zaujímavé. Všetko je o aplikácii na fotografovanie a zázname videa. Tu sú tri mikrofóny, ktoré do videa zaznamenajú zvuk priestorovo. No a zaujímavý je aj OLED displej, s kontrastnými farbami. Ďaleko od reality, ale zato krásne.

Fotoaparát na zadnej strane je identický s modelom Nokia 7 Plus, na prednej je 5 Mpx. Na zadnej strane je potom dvojtónový blesk a čítačka odtlačkov. Telefón sa dá nabíjať bezdrôtovo, podporuje štandard Qi. Fotí dobre a na displeji je vidieť, ako si upraví farebnú vernosť. Nastavenie správnej expozície zaberie niekedy jednu sekundu, no zmenu vidíte dokonale. Prakticky máte pocit, že sa skôr pozeráte na priehľadné sklo než na displej s fotografovaným objektom. Toto sa nám páčilo a je vidno, že výrobca poskytol okrem prémiového spracovania aj dobrý fotoaparát. Selfie fotoaparát má citeľne inú expozíciu ako ten na Nokii 7 Plus.

Ťažko povedať, ktoré farebné podanie sa vám bude páčiť viac. Ani s jedným úplne nesúhlasíme. Detailnejšie a presnejšie spracovanie poskytne Nokia 8 Sirocco. Vyniesť tento verdikt nám ale chvíľu trvalo a porovnávanie snímok nebolo zo začiatku jednoduché. Za zmienku stojí manuálny režim fotografovania. Na rozdiel od bežných (lacnejších) smartfónov sa dá celkom dobre použiť. Aj to len vďaka kombinácii bežného a tele objektívu. Inak sa aj tak radšej spoľahnete na automatiku.

Model telefónuNokia 8 Sirocco
Operačný systémAndroid 8.1, aktualizácie 1. 5. 2018
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]6/128
ProcesorSnapdragon 835, 8-jadrový, max. 2,36 GHz
Displej, počet fariebpOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]5,5/1440 × 2560, 16 : 9
Slot na pamäťovú kartunemá
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát/video12 Mpx f/1.7 + 13 Mpx f/2.6 / 4K, 30 fps
Predný fotoaparát/video5 Mpx/Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3260 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]141 × 73 × 8/177
KonektorUSB-C
ZapožičalNokia
Cena [EUR s DPH]790
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score208137
PCMark for Android – Performance7382
3DMark Sling Shot Extreme – Total3709
Graphic3962
Physics3031
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • prémiový dizajn s pomerom displeja 16:9
  • bezdrôtové nabíjanie
  • jemný pOLED displej
  • rýchly systém

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • vysoká cena na celkový prínos

Hodnotenie

+ prémiový dizajn s pomerom displeja 16 : 9, bezdrôtové nabíjanie, Quick Charge 3.0, jemný pOLED displej, rýchly systém

– vysoká cena na celkový prínos

Verdikt

Nokia 8 Sirocco je dobre vybavený smartfón. Má kvalitný reproduktor, rýchle nabíjanie, vydrží viac ako deň náročnejšieho používania a veľmi dobre fotí. Prakticky mu nemáme veľmi čo vytknúť. To, čo obsahuje, je fajn a smartfón sa podaril. Zároveň ale okrem netradičného dizajnu a dobrých funkcií vo vnútri systému, nemá nič extra navyše. Teraz je otázka, či hľadáte softvérové „somarinky“ alebo spoľahlivý hardvér s vnútornými prepracovaniami. My sa prikláňame k druhému variantu a želáme si cenu aspoň o 200 eur nižšiu.

Cena: 790 EUR

Zapožičal: Nokia

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.