Ich partnerstvo sa dostalo do slepej uličky.

Počas rokov sme mohli byť svedkami nadviazania niekoľkých zaujímavých partnerstiev medzi výrobcami smartfónov a fotoaparátov. Práve špecializované spoločnosti na výrobu fotoaparáty a súvisiacich komponentov dodávali výrobcom smartfónov potrebné know-how. To viedlo k skvalitneniu mobilných fotoaparátov po stránke hardvéru aj softvéru, ako aj k posilneniu značky. Pripomenúť si tak môžeme partnerstvá medzi OnePlus a Hasselblad, už neexistujúce Huawei a Leica, Xiaomi a Leica, Sony a Zeiss, alebo Vivo a Zeiss. Práve zo spolupráce Vivo a Zeiss vzišiel aj vynikajúci telefón Vivo X80 Pro.

Teraz sa však zdá, že v prípade spoločnosti Nokia a Zeiss ich partnerstvo nabralo celkom nový smer. Portál Phandroid informuje, že dlhoročná spolupráca medzi týmito dvoma spoločnosťami zrejme skončila už v roku 2021, pričom Nokia aj Zeiss sa dohodli, že spoluprácu nebudú predlžovať. Pripomeňme si, že začiatok spolupráce týchto spoločností siaha ešte do čias telefónov Lumia s Windows Phone. 

vivo X80 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
vivo X80 Pro

K celej záležitosti sa vyjadrila aj spoločnosť Zeiss. Tá potvrdila, že po dlhej a úspešnej spolupráci sa spoločnosti ZEISS a HMD Global v roku 2021 vzájomne dohodli, že nepredĺžia svoje partnerstvo, ktoré zahŕňalo spoluprácu pri zobrazovacích technológiách smartfónov značky Nokia. V tomto vzťahu Zeiss vstupoval ako konzultačný a vývojový partner.

Zrušenie partnerstva s Nokiou potvrdzujú aj stránky spoločnosti Zeiss, ktoré v sekcii „Brand Partnerships“ už značku Nokia neuvádzajú. Nokia zatiaľ oficiálne neinformovala, či má za Zeiss náhradu. Vzhľadom na aktuálny stav spoločnosti je to však pomerne nepravdepodobné.

Zdroj: Phandroid

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.