Kedysi, keď ste si šli kúpiť mobilný telefón, znamenalo to, že ste si šli kúpiť Nokiu. Tie časy sú už preč, ale Nokia je stále tu a zvažuje zaujímavú zmenu v predaji. Vyskúšali sme model Nokia X30 5G.

Ekológia na prvom mieste

Od prvého dotyku s telefónom cítite snahu o ekológiu – balenie je z recyklovaného papiera, všetky materiály sú z väčšej časti recyklované (hliník a plast). Vo vnútri je prepojovací kábel a to je všetko. Nabíjačku máte použiť tú, čo už máte, ochranný plast je doplnková výbava.

Nokia X30 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Ekologická výbava Nokia X30 5G

Aktualizácie a základná výbava

Priamo v balení na vás jasne svieti nápis, že k tomuto telefónu máte 3 roky mesačných bezpečnostných aktualizácií operačného systému a máte nárok na 3 veľké aktualizácie operačného systému. Telefón v balení prichádza s operačným systémom Android 12 a procesorom Snapdragon 695 5G. K tomu je 8 GB RAM a 256 GB pamäti pre používateľa. Veľkou devízou tohto telefónu je kvalita fotografií a tiež dlhá výdrž na batériu. Je to telefón, na ktorom sa zahráte hry a súčasne sa môžete hrať dlho.

Nokia X30 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Nokia X30 5G

Vo výbave je DualSIM, pričom jedno z pripojení je eSIM. V spodnej časti je port v podobe USB-C (v skutočnosti je to USB 2.0 port).

Displej a fotografická výbava

Displej je 6,43-palcový AMOLED s svietivosťou 450 nitov, rozlíšením FullHD+ (1080 × 2400) a frekvenciou 90 Hz. Displej je chránený ochranným sklom Corning Gorilla Glass Victus. Odtlačok prsta je pod displejom.

Nokia X30 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Displej na Nokia X30 5G

Za kvalitou fotografií stojí 50 MPx hlavný fotoaparát s automatickým zaostrovaním, pričom snímacie body majú priemer 2,0 mikrometra. Podstatné je, že fotoaparát je vybavený optickou stabilizáciou. Ďalej je to 13 MPx širokouhlý fotoaparát s uhlom záberu 123° a funkciou Capture Fusion na viac detailov v širokouhlých fotkách. Selfie fotoaparát má rozlíšenie 16 MPx.

Nokia X30 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Nokia X30 5G

Batéria a vyhotovenie

Batéria má kapacitu až 4200 mAh, garantovaných aj 800 nabíjacích cyklov, nabíjanie má výkon 33 Wattov (s príslušnou nabíjačkou). Pri našom teste telefón vydržal na 2 dni prevádzky. Nokia X30 5G sa predáva v modrej (v zahraničí je biela) farbe, vo výbave je NFC na bezkontaktné platenie. Hrúbka telefónu je 7,99 mm a hmotnosť 185 gramov. Stupeň krytia je IP67, telefón bez problémov vydrží polievanie vodou. Vyskúšali sme to úspešne.

Nokia X30 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Nokia X30 5G

Praktické skúsenosti

Telefón je veľmi príjemný na držanie v ruke. Pôsobí luxusným dojmom, pričom viete, že ide o recyklovaný materiál. Je to dobrý pocit. Výdrž je dlhšia ako pri konkurencii, výkon je dostatočný na bežné hry. To, čo je podstatné je ale kvalita fotografií. Telefón poskytuje dobré výsledky aj v noci, pekné sú aj širokouhlé výstupy. Oceňujeme garanciu aktualizácii a tiež odolnosť vyhotovenia. Telefón je tak chránený zvnútra aj zvonka.

V UK a v Nemecku Nokia plánuje zaviesť predaj, pri ktorom si budete môcť telefón po 3 mesiacoch vymeniť za iný (recyklovaný) telefón Nokia. Napr. sa vám prestane páčiť farba, telefón si vymeníte. Alebo budete chcieť inú výbavu, nie je problém vymeniť. Ide vlastne o akúsi formu predplatného. Tak uvidíme, či sa to prenesie aj na Slovensko, zatiaľ na to plán neexistuje.

Zaujímavé je, že súčasťou aplikačnej výbavy je aj Quick od GoPro. Je to fajn aplikácia ako video editor na rýchle vytvorenie príbehu, na plné využitie je však potrebné predplatné od GoPro.

Páči sa nám

  • ekologické vyhotovenie
  • dizajn a materiály
  • kvalita fotografií
  • doba výdrže na batériu

Nepáči sa nám

  • oficiálna cena je príliš vysoká
  • ochranný obal by mal byť vo výbave

Cena: oficiálne 529 eur, dá sa však zohnať oveľa lacnejšie

Zdroje: vlastné, Nokia

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.