Vyrobí sa ešte tento rok, ale iba v malej sérii.

Za ostatných 10 rokov sme mohli byť svedkami významného zmenšovania výrobných procesov čipových sád. Pokým ešte v roku 2014 sa v modeli Samsung Galaxy Note4 používal 28nm čipset, tak tento rok sa v sérii Galaxy S23 použil už 4nm čipset Snapdragon 8 Gen 2. Je tak vidieť, že medzi týmito generáciami Galaxy telefónov sa všetko hýbalo akosi rýchlejšie, avšak od minulého roka sa zmenšovanie výrobného procesu spomalilo.

Inšpekcia čipov na vyrobenom waferi
Inšpekcia čipov na vyrobenom waferi

Je pritom možné, že ani tento rok sa to nijako výrazne nezmení, keďže sa predpokladá, že jedinými smartfónmi s 3nm čipovou sadou budú modely iPhone 15 Pro a 15 Pro Max. Za všetkým je potrebné hľadať aktuálnu cenu 3nm waferov, za ktoré si spoločnosti TSMC a Samsung môžu pýtať až 20000 dolárov. Aj preto mnohí výrobcovia čakajú, kým ceny týchto waferov neklesnú. Výrazný pokles sa však očakáva až budúci rok, čiže objednávky na 3nm čipy sa zvýši až v roku 2024. Aj to iba možno. 

Staršie správy naznačili, že spoločnosť TSMC má v pláne 2nm výrobu spustiť v roku 2025. Portál PhoneArena však informuje, že pilotná výroba prvých 1000 kusov bude spustená ešte tento rok. Keďže výroba čipových sád je veľmi náročný proces, tak spoločnosť TSMC sa chce v dostatočnom predstihu pripraviť na spomínaný 2nm proces, ktorým by mala v plnom rozsahu začať vyrábať už budúci rok. 

Dizajn tranzistorovZdroj: GSMArena
Dizajn tranzistorov

Spustenie skúšobnej výroby má za úlohu čo najskôr nájsť a odstrániť prípadné problémy. Spoločnosť TSMC so svojím 2nm výrobným procesom uvedie aj moderné tranzistory Gate-All-Around (GAA). V konečnom dôsledku to takto vyrobeným čipom prinesie oveľa lepšiu energetickú efektivitu a vyšší výkon. 

Pripomeňme si, že Samsung tranzistory GAA už používa pri svojom 3nm procese, avšak TSMC stále používa FinFET, pokým neprejde na 2nm výrobný proces. V každom prípade sa na základe údajov spoločnosti TSMC zdá, že prvé 2nm čipy budú o 10 až 15 % rýchlejšie pri rovnakom výkone ako vylepšený procesný uzol N3E, pričom spotreba energie sa zníži o 25 až 30 %.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.