Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Komisia pre správu národnej domény .sk dnes schválila nové znenie Pravidiel poskytovania domény najvyššej úrovne.

Zásadnou zmenou, ktorá vstúpi do platnosti od januára 2017 bude poskytovanie nového spôsobu riešenia sporov, tzv. ADR (z anglickej verzie názvu Alternatívne riešenie sporov). Organizáciou, ktorá bude zastrešovať a koordinovať expertov rozhodujúcich spory bude slovenský subjekt. Týmto subjektom bude EISi (European Information Society Institute), ktorý už v minulosti poskytoval rozhodcovské konanie v relevantnej oblasti, t.j. v oblasti duševného vlastníctva.

Ďalšou zásadnou zmenou je zmena samotných pravidiel.

„Príprava nových pravidiel trvala niekoľko mesiacov, prvé námety boli dokonca zbierané už pred niekoľkými rokmi. Nevznikali za zatvorenými dverami, ale v konštruktívnej diskusii najmä s kľúčovými registrátormi na Slovensku. Výsledkom je, že v záverečnej fáze pripomienkovania bolo vznesených už iba málo pripomienok, väčšinou sa jednalo skôr o vysvetlenie spôsobu, ako danú časť zo strany registrátorov splniť. Pravidlá, ktoré po dnešnom schválení v Komisii chceme predstaviť verejnosti, začnú platiť po migrácii na nový systém, t.j. predpokladane od 9. januára 2017,“ uviedol po rokovaní Komisie riaditeľ SK-NIC, a. s. Peter Bíro.

Zivotny_cyklus_2017_web2016_3_nowat

Nové pravidlá zavádzajú najmä niekoľko noviniek:

  • Doménu bude možné registrovať na 10 rokov dopredu. Doteraz to bolo možné len na 1 rok.
  • Doménu bude možné zaplatiť počas celého registračného obdobia a nie iba v poslednom mesiaci registrácie ako doteraz.
  • Držiteľom bude môcť byť právnická aj fyzická osoba z celého sveta, avšak musí mať doručovaciu adresu v rámci EÚ/EHS priestoru, a to najmä z dôvodu právnej dostihnuteľnosti a doručovaniu.
  • Registrátorom bude môcť byť ktorákoľvek právnická osoba v rámci EÚ/EHS priestoru.
  • Zjednodušuje sa administratíva, po novom napr. zanikne povinnosť vytvárať rámcovú zmluvu s každým klientom.
  • Všetky procesy budú principiálne elektronické, hlavným komunikačným kanálom bude e-mail, avšak v prípade potreby bude za určitých okolností k dispozícii aj tradičná listinná či iná forma komunikácie alebo overovania. Pre registrátorov bude k dispozícii aj automatizované rozhranie (API).
  • Doména bude mať výrazne zjednodušený životný cyklus. Odstránia sa neplatené a zbytočné stavy, ktoré spôsobovali potenciál cyklenia bez zaplatenia.
  • Ruší sa tzv. proxy držiteľstvo registrátormi, teda možnosť zaregistrovať si na seba aj iné domény ako tie, ktoré registrátori sami využívajú.

 „Zmeny pravidiel sledujú viacero zámerov. SK-NIC nimi zásadne modernizuje svoje procesy v súlade s európskymi resp. medzinárodným štandardom. Aj keď to trvalo dlhšiu dobu, verím, že táto zmena bude správnym smerom. Pravidlá nám napr. umožňujú aktívnejšie bojovať proti doménovým podvodníkom a zároveň prinášajú väčší komfort pre držiteľov domén aj registrátorov,“ dodal Peter Bíro.

Značky: