Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Priame porovnanie novooznámených cloudových databázových služieb (DBaaS) spoločnosti Oracle s konkurenčnou ponukou Amazon AWS (Amazon Web Services) vyznieva jednoznačne.

Technologický riaditeľ spoločnosti Oracle Larry Ellison vo svojom úvodnom prejave (keynote) na konferencii Oracle OpenWorld 2016 doslova uviedol, že Amazon za spoločnosťou Oracle zaostáva o 20 rokov. Ellison prezentoval podrobné informácie, výsledky testov a benchmarkov, podľa ktorých je nová služba Oracle Database-as-a-Service v porovnaní s databázovými službami AWS až 105-krát rýchlejšia pri spracovaní analytických úloh, 35-krát rýchlejšia pri spracovaní on-line transakcií (OLTP) a viac než 1 000-krát rýchlejšia pri zmiešaných úlohách. Platforma Oracle Cloud na rozdiel od AWS poskytuje aj optimalizáciu pre databázu Oracle, ktorá v tomto prípade pracuje 24-krát rýchlejšie.

„Nové technológie Oracle predstavujú budúcnosť infraštruktúry aj databáz poskytovaných formou cloudu,“ uviedol L. Ellison. „Amazon za nami zaostáva vo všetkých relevantných oblastiach o desiatky rokov a systémy AWS sú uzavretejšie než mainframy.“

Larry Ellison vo svojom keynote predstavil aj najnovšiu verziu databázy Oracle 12c Release 2, ktorá sa poskytuje formou cloudu, konkrétne v podobe služby Oracle Exadata Express Cloud Service. Databáza sa prevádzkuje na optimalizovanom hardvéri Oracle Exadata, pričom cena služby začína už od 175 dolárov mesačne.

Z porovnania Oracle Cloud a AWS:

  • Služba Amazon Aurora neobsahuje kritické funkcie pre OLTP, ktoré Oracle používa už 20 rokov (škálovateľné clustery s čítaním aj zápisom, paralelné SQL, replikácia šifrovaných databáz).
  • V službe Amazon Redshift chýbajú obdobne kritické analytické funkcie (delenie tabuliek, materializované pohľady, bohaté dátové typy, sofistikovaná optimalizácia dopytovania).
  • Databázy Amazon nepodporujú zmiešané úlohy. Nie sú kompatibilné s podnikovými databázovými aplikáciami prevádzkovanými v režime on-premise. Amazon Aurora, Amazon Redshift a Amazon DynamoDB fungujú iba v rámci služieb AWS, a predstavujú tak uzavretejšie prostredie než databázy na mainframoch IBM. V rámci AWS nie je možné robiť vývoj a testovanie pre on-premise prostredie ani využívať rovnakú správu pre oba typy prostredí. Databázy Amazon nie sú kompatibilné s podnikovými databázovými aplikáciami, ako je Oracle, DB2, SQL Server a Teradata, čím zákazníci prichádzajú o desaťročia doterajších investícií.
  • Služby AWS nie sú optimalizované pre databázu Oracle. AWS majú obmedzený výkon úložísk a nepodporujú Oracle Real Application Clusters, databázu Oracle teda nie je možné škálovať medzi uzlami.
  • Spoločnosť Oracle je jediným dodávateľom, ktorý ponúka skutočnú portabilitu úloh medzi cloudom a prostredím on-premise. Zákazníci môžu vďaka tomu ľahko ťažiť z výhod cloudu a pritom využívať aj existujúce investície, čo im prináša nízke náklady na vlastníctvo technológií.

Značky: