NVIDIA bude poškodeným zákazníkom vykonávať servis alebo výmenu.

Problém s topiacim sa konektorom nemá jednoznačného vinníka alebo problém. O tom, že prichádzajú hlásenia od používateľov sme informovali v tomto článku, kde sme sa venovali aj možnostiam, kde vzniká problém. Na webe igor’sLAB sa objavili ďalšie informácie o tom, čo spôsobuje problémy s konektorom 12VHPWR.

Firma Astron, ktorá konektor vyrába a predáva by mohla niesť svoj podiel na tomto probléme. Faktom ale je, že to NVIDIA prijala tento konektor k návrhu svojej grafickej karty a mala si overiť či spĺňa elektrotechnické požiadavky inštalácie. V minulej sérii boli konektory odlišné a boli tri. Teraz je tu jeden pri ešte väčšej karte.

melted rtx connectorZdroj: www.igorslab.de
Poškodenie konektora na nových kartách RTX 4090

Diskusia teda môže byť o tom, či takto umiestnený konektor v grafickej karte, je správne riešenie aj ako ochrana proti ťahu a bezpečnému a pevnému zalisovaniu vodičov. NVIDIA zatiaľ nevydala verejné stanovisko, avšak kontaktovala výrobcov problémových kariet. Karty, ktoré sú poškodené, bude chcieť poslať priamo do centrály spoločnosti na ďalšiu analýzu.

Logicky by mala nasledovať výmena konektora, no bude závisieť aj od jeho implementácie. Spraviť znova to isté, by malo priniesť ten istý výsledok. Len samotná výmena stačiť nebude, uvidíme s akým návrhom príde výrobca čipov a aké odporúčania dá partnerom, teda konkrétnym výrobcom kariet, ktorí najnovší RTX čip používajú.

Zdroj: igor’sLAB 

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.