Vojna medzi výrobcami grafických kariet AMD a NVIDIA naberá na obrátkach a víťazom budú hráči počítačových hier.

JenHsenHuang2_nowat

Šéf firmy NVIDIA Jen-Hsen Huang pri predstavení karty GTX 1080

NVIDIA ohlásila v Texase čip GeForce GTX 1080, ktorý  je založený na architektúre Pascal a dosahuje úplne novú výkonnostnú úroveň. Karta založená na novom čipe má vyšší výkon ako doterajšia vlajková loď – Titan X a je za nižšiu cenu, dokonca má aj nižšiu spotrebu elektrickej energie. Je to dobrá správa pre počítačových hráčov, ktorí plánujú prejsť na hry vo virtuálnej realite.

GeForce_GTX_1080_nowat

Architektúra Pascal je pritom špeciálne navrhnutá na virtuálnu realitu. Umožňuje lepšie realizovať tzv. simultánnu multi-projekciu, teda výpočet obrazu samostatne pre pravé a ľavé oko. Zároveň je vhodná pre hry, ktoré využívajú viacero monitorov. S použitím simultánnej multi-projekcie bude GTX 1080 ďaleko viac efektívnejšia pri zobrazení VR obrazov a môže poskytovať až dvojnásobný výkon, ako keby ste použili Titan X. Cena karty GeForce GTX 1080 je pritom 599 USD, čo je takmer polovica voči Titan X. Na výrobu karty sa používa výrobný proces 16 nm FinFET a predaj sa začne na konci mája.

Zdroj: ArsTechnica

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.