Aktualizácia na verziu 3.2 je dostupná na stiahnutie pre všetkých majiteľov zariadenia.

NVIDIA SHIELD ATV je multimediálna škatuľka so systémom Android TV. Využijete ju vo funkcii výborne vybaveného multimediálneho prehrávača (podpora DTS-HD MA a Dolby TrueHD), herného zariadenia alebo ako náhradu za Chromecast vďaka podpore štandardu Google Cast. Viac informácií o týchto funkciách nájdete v našej pôvodnej a doplnenej recenzii.

Zariadenie je oficiálne v predaji aj na Slovensku cez Alza.sk a najnovšie ponúka ďalšiu funkciu. NVIDIA z neho spravila plnohodnotný multimediálny server pre službu Plex. Tá je dostupná zadarmo, ale v prípade záujmu si môžete zakúpiť prémiové členstvo s extra funkciami. Pokiaľ si však vystačíte so streamovaním multimédií doma alebo cez internet, bezplatné konto tieto funkcie pokrýva.

Funkcia multimediálneho Plex servera v praxi to znamená, že si môžete do úložiska SHIELDu alebo do k nemu pripojenému USB disku uložiť filmy, hudbu, fotografie. K týmto multimédiám budete môcť po aktivovaní funkcie servera pristupovať z iných zariadení, ktoré služba Plex podporuje.

Samozrejmosťou je kompatibilita s počítačmi a mobilnými zariadeniami s iOS, Android a Windows Phone. Je jedno, či ste doma alebo nie – vtedy sa k serveru pripojíte cez internet. Plex je v podstate taký domáci Netflix. Všetko sa synchronizuje a rozpozeraný film môžete dopozerať na inom zariadení.  Na rozdiel od Netflixu si však musíte multimédiá zaobstarať sami. Ideálne legálne.

Je fajn, že SHIELD funguje ako Plex server aj v režime spánku. Dáta môžete mať vďaka tomu takmer neustále k dispozícii a to pri nízkej spotrebe energie. V režime spánku je spotreba takmer nulová a ak je SHIELD zapnutý a sledujete video, pohybuje sa na úrovni 5 W.

Funkcia Plex servera fungovala v rámci nášho krátkodobého testovania dobre a ak bude spoľahlivo fungovať dlhodobo, považujeme ju za veľký prínos. Bez problémov prebehlo streamovanie obsahu a aj synchronizácia multimédií do režimu offline, čo je jedna z vlastností prémiového členstva. Niektorí používatelia síce hlásia problémy na oficiálnych diskusných fórach NVIDIE, u nás sa zatiaľ nevyskytli.

Overíme to a poznatky z dlhodobého testu (či sa bude táto situácia opakovať a ako často) prinesieme v niektorom z ďalších vydaní tlačeného magazínu TOUCHIT aj s bližším predstavením služby Plex. Ak bude funkcia z dlhodobého hľadiska fungovať korektne, SHIELD vo funkcii Plex servera môže mnohým používateľom nahradiť kúpu NAS úložiska a ponúknuť v úvode spomenuté multimediálne a herné funkcie.

Aktualizácia pre SHIELD na verziu 3.2 má veľkosť takmer 1 GB. Okrem najvýraznejšej novinky, ktorou je funkcia Plex servera, pridáva update aj ďalšie vylepšenia. Pribudla napr. podpora HDR režimu, takže ak máte doma kompatibilný televízor a platíte si najvyššie predplatné Netflixu, v HDR si môžete pozrieť seriál Marco Polo. Oceňujeme novú funkciu, vďaka ktorej môžeme pristupovať k úložisku SHIELDu priamo z počítača, čo uľahčuje kopírovanie obsahu. Funguje to aj v režime spánku.

Prečítajte si aj:

Test touchIT: NVIDIA SHIELD Android TV je najlepšia herná konzola s Androidom. A asi aj najdrahšia

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit