Pripravili sme pre vás dva programy, každý z iného súdka. Prvý je multimediálneho charakteru a jeho funkcionalita je tak na polceste k strihaniu videa. Komu sa nechce strihať video, no rád by oživil fotoprezentáciu, Slideshow je riešenie. Druhá aplikácia na zálohovanie sa nebude pretekať so softvérovými nástrojmi s maximálnym počtom funkcií. Naopak, poskytuje jednoducho ovládateľné rozhranie na zálohu celých diskov.

Ashampoo Slideshow Studio 2015

Statické fotografie sú fajn, no pridať ich do automaticky prehrávaného videa oživí samotnú prezentáciu. Nástroj Slideshow je vhodný pre tých, čo nechcú strihať video a bežné fotky im nepostačujú. Takto si vytvoríte vlastné video s možnosťou jeho zdieľania na Facebook, YouTube či inú sieť. Softvér má nadštandardnú funkcionalitu a možnosti. Celý projekt vychádza zo základného pridania fotiek. Keďže ide o projekt, dá sa neskôr upravovať. Fotografie sa zobrazia na časovej osi a môžete k nim priradiť dĺžku zobrazenia v sekundách. Každý jeden obrázok môže obsahovať prvky navyše. Základom sú popisy, vkladanie nového obrázku do pôvodného a tiež geometrické tvary. Každý z týchto prvkov sa dá následne upravovať. Na prispôsobenie textu máte k dispozícii slušný textový editor s podporou formátovania. Vkladať sa dajú symboly a URL odkazy. Po vložení bloku s textom ho môžete ľubovoľne otáčať podľa potreby. Špecialitou je potom úprava riadkovania. Podobne to platí aj pri geometrických útvaroch. Definovanie farby, okrajov a výplne je samozrejmosťou.

box_ashampoo_slideshow_studio_2015_2000x2000_cmyk_vyd5_nowat

Páčilo sa nám aplikovanie témy na celú súpravu fotografií. Tvorí ho ikona s charakteristickým obrázkom a spodná časť s priestorom na hlavný a doplnkový nadpis. Veľmi dobre poslúžia pri vytváraní tematickej zostavy fotiek z dovolenky alebo narodeninovej oslavy. Páčila sa nám aj téma Hlavné správy. Táto vyzerala veľmi efektne. K témam sa dajú pridať vlastné logá vo forme ikon, tak isto s tematickými obrázkami rôznych udalostí. Na záver môžete prezentáciu oživiť zvukovými efektmi. Snímok si potom môžete uložiť ako tému na neskoršie použitie v inom projekte. V rámci prvkov ešte existuje možnosť presúvať ich do popredia alebo do pozadia, podobne ako keď pracujete s takými prvkami vo Worde alebo grafickom editore.

- Ashampoo Slideshow Studio 2015 na tvorbu živých prezentácií z bežných fotiek

– Ashampoo Slideshow Studio 2015 na tvorbu živých prezentácií z bežných fotiek

Prechodové efekty sú silnou stránkou a môžete použiť zväčšenie, zmenšenie, diagonálne posuny alebo posuny zo strán pri prechádzaní medzi snímkami. Všetky efekty si vyskúšate vo vstavanom prehliadači efektov. Viete tak presne, ako sa vybraný efekt bude správať vo výslednej prezentácii. Takéto niečo je možné aj v rámci celej prezentácie. Každú zmenu si môžete nechať prehrať priamo v okne s projektom bez toho, aby ju bolo neskôr treba exportovať.

Export je do formátu VMW, a to v troch režimoch kvality. Prvý je vhodný pre veľmi staré počítače. Druhé dva sú vo verzii 720p a 1080p. Tie využijete podľa toho, aké kvalitné máte fotky a či chcete prezentáciu prispôsobiť na prehrávanie pre veľké uhlopriečky. V rámci kompatibility je tu možnosť pripraviť projekt aj v pomere strán 4:3, to sa ale treba rozhodnúť hneď pri jeho zakladaní.

Registrácia
Počas inštalácie je nutné požiadať o registračný kľúč, a to kliknutím na tlačidlo pod editačným poľom na jeho zadanie. Treba naň kliknúť a spustí sa webový prehliadač. Vo formulári stačí zadať emailovú adresu, na ktorú vzápätí príde link na potvrdenie registrácie s ďalším odkazom (druhý v poradí). Ten potvrdí oprávnenosť vyžiadania platného čísla a do emailovej schránky príde druhá emailová správa s platným sériovým číslom (na zobrazenej stránke netreba nič vypĺňať, stačí ju potvrdiť) a potom sa na nej zobrazí registračný kľúč.

Hlavné výhody:
Veľmi pokročilé možnosti, výstup aj vo Full HD, pridávanie rôznych prvkov, prechodové efekty

Link: www.ashampoo.com
Link na stiahnutie: bit.ly/1iVsrMV
Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu touchIT

SuperEasy 1-Click Backup

Záloh nikdy nie je dosť. O tom, že treba pravidelne zálohovať, vás presviedčať nebudeme. Tí, ktorí sa o tom už presvedčili, možno radi vyskúšajú tento program. Nemá super extra funkcie, no má to podstatné. Bez nastavovaní a mnohých otázok zálohuje kompletné disky. Spomedzi jednoduchých aplikácií zobrazuje aj skryté partície. Takže toto je presne ten typ softvéru, ktorý potrebujete na to, aby ste zálohovali svoj disk na notebooku. Tam býva totiž aj partícia s inštalačkou OS Windows a bežne sa k nej nedostanete.

box_supereasy_1_click_backup_500x500_vyd5_nowat

Program vyžaduje výber diskových oblastí a zadanie cieľovej lokality. Uchováva používateľsky definovaný počet záloh. Netreba sa obávať ich prepisu, ak by ste sa potrebovali vrátiť k rôznym verziám súborov. Softvér pracuje automaticky podľa nastaveného cyklu opakovaní.

Ďalšou výhodou je, že dostanete zároveň aj softvér na použitie s CD alebo flash diskom. V oboch prípadoch si vytvoríte bootovacie médium v 32 alebo 64-bitovej verzii. Nie je priamo súčasťou inštalácie programu. Treba si ho dodatočne stiahnuť z internetu. Takéto záchranné médium využijete na zálohovanie aj obnovu dát.

SuperEasy 1-Click Backup umožňuje zálohovať kompletný obsah pevného disku

SuperEasy 1-Click Backup umožňuje zálohovať kompletný obsah pevného disku

Počas inštalácie sa zobrazí registračné okno, do neho stačí vložiť vašu emailovú adresu. Po potvrdení okna, príde do zadanej emailovej schránky verifikačný link, ktorý zároveň vytvorí účet u výrobcu softvéru. Ďalšie detaily na zobrazenej stránke môžete vyplniť, no nie je to nevyhnutné. Potom stačí kliknúť na jedno z dvoch tlačidiel a zobrazí sa licenčný kód. Vložíte ho do zobrazeného registračného formulára v aplikácii.

Hlavné výhody:
Minimalistické ovládanie, detekcia skrytých partícií na disku, aj vo verzii s bootovacím softvérom

Link: www.supereasy.net
Link na stiahnutie: bit.ly/1iVsc4u
Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu touchIT

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.