Ochrana a bezpečnosť na internete naberá na obrátkach.

To najmä v dnešnej dobe, kedy sme sledovaní až príliš. Či už vládnymi organizáciami alebo súkromným sektorom. Ale hoci len takým „detailom“, akým sú sledovacie cookies, tzv. tracking cookies.

Tie umožnia zaznamenať vašu aktivitu na rôznych weboch a tie majú potom vás digitálny odtlačok. Na novinku v podobe Tor Browser 9.5 upozornil server BetaNews.

tor

Tor prehliadač nie je nový a poznáme ho už dlho, teraz ale prichádza sa zaujímavým vylepšením. Upozorní vás totiž na to, ak má stránka aj svoj zabezpečený variant s protokolom .onion. Taký má napríklad aj vyhľadávač DuckDuckGo. Jeho adresa v sieti .onion vyzerá takto – https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/. V bežnom prehliadači vám fungovať nebude, ak nebudete smerovaní cez nejakú onion sieť.

Toto nie je jediná novinka a používatelia sú lepšie informovaní o bezpečnosti stránky a takisto je lepšie vidieť, ako je prehliadač pripojený k sieti. Ľahšie identifikujete problém, ak ide o problém pripojiť sa na niektorý web alebo všeobecne. Jednotlivé uzly sú teraz vidieť pod sebou v grafickom znázornení. Novú verziu prehliadača si môžete stiahnuť zo stránok Tor Project.

Zdroj: BetaNews

Prečítajte si aj:

Prehliadač Vivaldi 3.1 má v sebe správcu poznámok

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.